Aktualno

Aktualno - vijesti

Mediji se trebaju zamisliti nad načinom na koji oslikavaju žene

Novinarke su u velikoj mjeri izložene seksističkom govoru mržnje, osobito kada je riječ o online medijima i društvenim mrežema, istaknuto je na seminaru o Pokretu protiv govora mržnja u Europskom centru za mlade u Strasbourgu. Istraživanja pokazuju da će novinarke na društvenim mrežama 3 puta vjerojatnije primiti uvredljive komentare nego njihovi muški kolege. 

16.02.2016.

HND predsjednici: ŠTO JE TO HND UČINIO DA GA SE NAPADA FAŠISTIČKIM METODAMA?

Hrvatsko novinarsko društvo reagiralo je na odgovor Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu, u kojem, među ostalim, predsjednica tvrdi da među osobama za koje Pupovac tvrdi da su bile žrtve prijetnji i govora mržnje „ima i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vrijeđaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, niječu stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako ozračje napetosti, isključivosti i netolerancije“.

15.02.2016.

OSCE: Dijalogom i pluralizmom protiv propagande rata i mržnje

Dijalog, medijska pismenost i pluralizam su načini sprečavanja propagande rata i mržnje, poručili su sudionici susreta stručnjaka OSCE-a sa sastanka u Beču.

15.02.2016.

Povjerenik Muižnieks poziva Poljsku da zaštiti neovisnost javih medija

Povjerenik Vijeća Europe za ljudska prava Nils Muižnieks danas je, nakon četverodnevnog puta u Poljsku, objavio priopćenje u kojem je izrazio zabrinutost zbog usvajanja zakona o javnom medijskom servisu prošlog prosinca i najavljenih većih promjena na tom polju koje se očekuju do ljeta 2016.

15.02.2016.

Vodstvo HRT-a: Svaki neutemeljeni napad na HRT je izravan udar na demokraciju

„Neka me jasno čuju da ta Hrvatska televizija jedne političke opcije, jedne stranke - nije javni servis. Bit će promjena na Hrvatskoj televiziji! To neka znaju!“, poručio je prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko na jučerašnjem stranačkom skupu u Orebiću. Vodstvo HRT-a oštro je odbacilo Karamarkove optužbe, dok ih je predsjednik HND-a nazvao opasnima i neodgovornima.

14.02.2016.

Novi napadi na novinare u Turskoj

Maskirane osobe 11. veljače napale su bombama i pištoljima pro-vladine dnevne novine Yeni Safak i Yeni Akit u Istambulu.

13.02.2016.

600 tisuća novinara uz HND u obrani slobode medija u Hrvatskoj

Predsjednik Međunarodne federacije novinara (IFJ) Jim Boumelha uputio je pismo podrške HND-u u kojem poziva hrvatski parlament, predsjednika Sabora Željka Reinera, predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića da zaustave nedemokratsko ušutkivanje novinara i slobodnih medija. 

12.02.2016.

Novinarstvo na listi najstresnijih zanimanja u SAD-u

Radijski i televizijski voditelji i novinski reporteri nalaze se na listi deset najstresnijih poslova u SAD-u za 2016. godinu. Najstresniji posao koji možete raditi je posao vojnika, vatrogasca i pilota, piše portal za traženje poslova CareerCast.

12.02.2016.

Gillo Cutrupi: Jezične barijere i vlade koče protok informacija na internetu

Strateg za digitalne komunikacije Gillo Cutrupi upozorava da je velika količina informacija dostupnih na internetu jedan od razloga manjeg protoka kvalitetnih i provjerenih podataka. Mnoge infromacije ostanu pokopane na internetu posebno u zemljama gdje ljudi ne govore engleski, a ono što ostane na lokalnom jeziku često kontroliraju vlade smatra italijanski stručnjak za digitalne medije i trener digitalne sigurnosti Gillo Cutrupi.

12.02.2016.

Neprofitni mediji poručuju: "Preživjet ćemo cenzorske škare"

Piše: Ema Tarabochia

 

Nakon niza poteza koje je u protekla dva tjedna povukao ministar kulture Zlatko Hasanbegović, postalo je jasno kako su neprofitni mediji prva žrtva nove politike koju provodi resorno ministarstvo, ali uz jasnu podršku Vlade. Neovisno o tome koliko se trese fotelja aktualnog ministra kulture, neprofitne medije u mandatu ove Vlade, čini se, ne čeka svijetla budućnost. Za sada je najavljeno da će ostati bez polovice državnih dotacija, a što im se još sprema u najavljenoj novoj medijskoj strategiji, u Ministarstvu kulture ne otkivaju.

11.02.2016.