Aktualno

Aktualno - vijesti

Tražimo da o prijetnjama novinarima raspravlja Hrvatski sabor

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) duboko je zabrinuto činjenicom da i dalje nije riješen niti jedan slučaj prijetnji novinarima u Hrvatskoj te da se broj uvreda koje uključuju govor mržnje kao i izravnih prijetnji novinarima posljednjih dana čak i povećao.

23.10.2016.

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić primila prijeteće pismo

Ravnateljica Hine Branka Gabriela Valentić primila je prijeteće pismo koje sadrži niz gnjusnih uvreda na njen i račun predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Saše Lekovića. U potpisu pisma stoji Jedan HOS-ovac (Za dom spremni), a njegovu presliku možete vidjeti u nastavku. 

21.10.2016.

Obuljen preuzela Ministarstvo kulture

Nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek preuzela je jučer dužnost od prethodnika Zlatka Hasanbegovića, najavivši razgovor o povećanju proračuna ministarstva za iduću godinu i reviziju Zakona elektroničkim medijima. 

21.10.2016.

Zviždači trebaju zaštitu EU: potpišite peticiju #whistleEU

“Važno je biti zaštićen na razini EU jer se pitanje što je javni interes može razlikovati od zemlje do zemlje“, poručio je zviždač koji je otkrio LuxLeaks Antoine Deltour. Peticiju možete podržati ovdje.

20.10.2016.

Inauguracijska konferencija povodom otvaranja 'Centra za razvoj medija'

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) poziva Vas na inauguracijsku konferenciju povodom otvaranja 'Centra za razvoj medija', zajedničkog projekta Hrvatskog novinarskog društva i Norveškog instituta za novinarstvo (NIJ), ostvarenog u okviru programa Fonda za bilateralnu suradnju EEA i Norway grants.

19.10.2016.

HRT će sam naplaćivati dugovanja za RTV pristojbu

Hrvatski je sabor većinom glasova dopunio Zakon o HRT-u, pa će HRT ubuduće sam naplaćivati RTV pristojbu građanima koji kasne s ispunjavanjem svojih obveza.

19.10.2016.

Proračun i reforme prioritet buduće ministrice kulture, o neprofitnim medijima ne iznosi stav

Buduća ministrica kulture Nina Obuljen poručila je kako želi da ju se cijeni po onome što će raditi kao ministrica. Nije željela odgovoriti kako će se postaviti prema neprofitnim medijima. 

19.10.2016.

Nina Obuljen Koržinek kandidatkinja za ministricu kulture

Nina Obuljen Koržinek, znanstvena suradnica u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, kandidatkinja je za ministricu kulture u budućoj Vladi. Obuljen Koržinek obnašala je dužnosti pomoćnice ministra kulture i državne tajnice zadužene za područja kulture i medija od 2006. do 2011., u mandatu Bože Biškupića i Jasena Mesića. 

19.10.2016.

Programsko vijeće i NO HRT-a u petak o ugovoru s Vladom i pristojbi za 2017.

Programsko vijeće i Nadzorni odbor HRT-a 21. listopada održat će sjednice na kojima će Programsko vijeće raspravljati o ispunjenju obaveza određenih ugovorom HRT-a i Vlade, a Nadzorni odbor o iznosu pristojbe za iduću godinu te izmjenama pravilnika o financijskom poslovanju i rebalansu financijskog plana za ovu godinu.

19.10.2016.

Zabrinjavajući trend zabrana: Novinari moraju moći slobodno govoriti i biti adekvatno plaćeni

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) se odlučno protivi nastojanjima uprava pojedinih medija da svojim novinarima zabrane ili otežaju istupe u javnosti. HND također poziva uprave medija da novinarima osiguraju pristojnu plaću za njihov rad, pa im neće morati zabranjivati istodoban angažman kod drugih poslodavaca.

18.10.2016.