Aktualno

Aktualno - vijesti

Otvoreno pismo protiv Direktive o zaštiti poslovnih tajni

U ime 52 ogranizacije koje su ga potpisale, organizacija Corporate Europe Observatory (CEO) poslala je otvoreno pismo svim šefovima država i vlada Europske Unije kojim se traži da se popravi nacrt Direktive o zaštiti poslovnih tajni, prenosi GONG, jedna od udruga potpisnica otvorenog pisma. Trenutačno, nacrt je namijenjen zaštiti kompanija od krađe poslovnih tajni i to tako da prijeti omogućavanjem pokretanja tužbi protiv ljudi koji nisu kriminalci: novinara, sindikalista ili zviždača.

17.05.2016.

Oliveru Grbiću 30.000 kuna zbog povrede časti u tekstovima Večernjeg lista

Općinski građanski sud u Zagrebu nepravomoćno je presudio da Večernji list treba bivšem ravnatelju policije Oliveru Grbiću platiti 30.000 kuna uvećanih za zatezne kamate zbog povrede časti, ugleda i dostojanstva u više tekstova objavljenih 14. prosinca 2012. u kojima je, između ostaloga, u nadnaslovima stajalo "Špijunirani novinari VL-a, Oliver Grbić pod pasku stavio osam novinara".

16.05.2016.

Obrazloženje odluke o otkazu novinarki Novog lista Tatjani Gromača bizarno je a odluka o novom radnom mjestu Maje Hrgović, pod prijetnjom otkazom, je nezakonita

Hrvatsko novinarsko društvo izražava duboku zabrinutost informacijama da je uprava Novoga lista dala otkaz Tatjani Gromača, uglednoj spisateljici i novinarki, dok Maji Hrgović, drugoj uglednoj spisateljici i novinarki, prijeti otkazom u slučaju da ne prihvati degradirajući ugovor koji je daleko ispod njezinih autorskih i novinarskih mogućnosti.

15.05.2016.

HND osuđuje napad na novinara RTL-a Petra Panjkotu

HND najoštrije osuđuje napad na reportera Petra Panjkotu koji je jučer, nakon što se javio u program RTL-a, u Banja Luci udaren u glavu.

15.05.2016.

Obilježen Dan HRT-a

Svečanom akademijom u dvorani Vatroslava Lisinskog obilježen je Dan HRT-a te 60. obljetnica Hrvatske televizije i 90. obljetnica Hrvatskog radija. 

15.05.2016.

Reporter RTL-a Petar Panjokta fizički napadnut tijekom izvještavanja u Banja Luci

Reporter RTL-a Petar Panjkota lakše je ozlijeđen u fizičkom napadu do kojeg je došlo neposredno nakon javljanja uživo s prosvjeda u Banja Luci za središnju informativnu emisiju RTL Danas, priopćio je RTL, koji oštro osuđuje napad na svog novinara i ocjenjuje ga i napadom na slobodu izvještavanja. 

 

14.05.2016.

"Vlast guši civlino društvo kao i 90-ih"

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizirao je tribinu o stanju civilnoga društva u Hrvatskoj na kojoj su sudionici rekli da su zabrinuti zbog, kako ocjenjuju, pritisaka vlasti koji ih podsjećaju na 90-te godine, i na suzbijanje djelovanja civilnog društva.

13.05.2016.

Prvo ročište u sporu Krišto protiv novinara Gazdeka ujedno i zadnje; presuda 8. lipnja

Parnica u kojoj pred Općinskim sudom u Virovitici novinara Gorana Gazdeka tuži zbog objavljene točne informacije Ante Krišto, nekadašnji šef ratnog Kriznog štaba i tadašnji predsjednik Skupštine općine Virovitica, imala je danas prvo ročište koje je odlukom suda bilo i zadnje.

12.05.2016.

Vanjska produkcija na HRT-u: Radman ugovorio serije s Kuljišom i Malićem, stopirano 10 drugih ugovora

Bivše vodstvo HRT-a je samo dvadesetak dana prije smjene bivšeg glavnog ravnatelja Gorana Radmana potpisalo ugovore s vanjskim producentima o nabavi serija "Balkanska kuhinja" i "Hrvatski premijeri" autora Denisa Kuljiša i Gordana Malića, iako je istovremeno bilo zaustavljeno deset ugovora s drugim producentima o nabavi programa vrijednog više milijuna milijuna kuna.

12.05.2016.

Jozić: raskid suradnje sa zamjenicom glavne urednice Ivković Novokmet isključivo je poslovna odluka

Raskid suradnje sa zamjenicom glavne urednice Orianom Ivković Novokmet isključivo je poslovna odluka koja samo i jedino ima veze s reorganizacijom tportala, tvrdi glavna urednica tportala Danijela Jozić u priopćenju povodom medijskih napisa o cenzuri na tportalu. Jozić također tvrdi da je odluka o ukidanju radnog mjesta zamjenice glavnog urednika, na kojem je bila Novokmet, a na koje je trebala doći dosadašnja glavna urednica Đurđica Klancir, donesena krajem travnja tako da objava članka "Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?" ne može imati nikakve veze s otkazivanjem ugovora o radu.

11.05.2016.