Aktualno

Aktualno - vijesti

Međunarodni festival novinarstva

Po deseti put se u Perugi, od 6. do 10. travnja 2016., održava Festival novinarstva. Ove se godine bavi velikim temama promjena koje su zahvatile i taj dio dosadašnjeg iskustva svijeta.

05.04.2016.

EFJ zabrinut zbog napada na Tomića i reakcije ministarstva kulture

Europska federacija novinara (EFJ), uz Hrvatsko novinarsko društvo, koje je njen član, osuđuje verbalni i fizički napad na poznatog novinara i književnika Antu Tomića u samom centru Splita. Također, EFJ tvrdi da je komentar Ministarstva kulture nakon fizičkog napada na uvaženog novinara neodgojen, uvredljiv i opasan. 

04.04.2016.

"Panama Papers": Najveće curenje podataka s kojim su se novinari ikad susreli

Veliko curenje 11,5 milijuna dokumenata iz jedne panamske odvjetničke tvrtke otkriva kako svjetski bogataši, uključujući ruskog predsjednika Vladimira Putina, skrivaju svoj novac, objavio je u nedjelju njemački list Sueddeutsche Zeitung.

04.04.2016.

Sramotna reakcija ministarstva kulture nakon napada na Tomića

Umjesto jasne osude napada na pisca i novinara Antu Tomića, iz Ministarstva kulture stiglo je sramotno upozorenje kako slučaj Tomić „podsjeća na važnost odgovornosti za javno izgovorenu i/ili pisanu riječ“. Ministar Hasanbegović ovakvom reakcijom opravdava ili relativizira batine i prijetnje, zbog čega bi morao odstupiti s te funkcije, smatra predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković.

03.04.2016.

Skup 'Za satiru spremni' okupio preko tisuću građana: 'Ako nam uzmu zaje......., uzeli su nam sve!'

Piše: Melisa Skender

Velimir Bujanec napisao je za portal direktno.hr 200, Petar Vlahov u 3. Dnevniku HTV-a rekao je tisuću, Ivan Šarić koji je vodio skup “Za satiru spremni” na Trgu Nikole Šubića Zrinskog rekao je tri tisuće i vjerojatno bio najbliže istini jer Zrinjevac je u petak navečer 1. travnja bio pun. Prosvjed za, a ne protiv. „Prosvjed za slobodu govora, za satiru, demokraciju i ljudske slobode“, kako je izjavu predsjednika HND-a Saše Lekovića prenio tportal, a direktno.hr preuzelo njihov tekst i samo mu dodalo naslov u kojem Velimir Bujanec govori o 200 vjerojatno potkupljenih 'luzera'.

02.04.2016.

Huligani napali pisca i novinara Antu Tomića

Novinar i pisac Ante Tomić napadnut je sinoć u Splitu kod Doma mladih, nakon Festivala priča "Pričigin". Tomića su najprije verbalno napala dvojica muškaraca, a potom je jedan od njih udario Tomićeva prijatelja, koji je odveden na Hitnu. Splitska policija uhitila je napadače.

01.04.2016.

HND osuđuje napad na Antu Tomića i poziva sve ostale da učine isto

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje verbalni i fizički napad na novinara i pisca Antu Tomića usred Splita, pri čemu je njegov prijatelj, koji mu je priskočio u pomoć, kako izvješćuju mediji, zadobio jači udarac u glavu.

01.04.2016.

Istraživanje Media Pluralism Monitor 2015: U Hrvatskoj loša zaštita novinarskih prava i radnih uvjeta

Istraživanje o medijskom pluralizmu i općenito o stanju u medijima u zemljama Europske unije provela je platforma Media Pluralism Monitor 2015 u 19 članica Unije. Donosimo dio rezultata za Hrvatsku.

01.04.2016.

Inicijativa Za satiru spremni uoči sutrašnjeg prosvjeda: 'Oni koji ne vole satiru i slobodu izražavanja, neka odu tamo gdje toga nema'

Došlo je vrijeme kada komičare shvaćamo ozbiljno a političarima se smijemo, kada se satiru proglašava širenjem mržnje, a širenje mržnje satirom, poručili su na današnjoj konferenciji za medije iz inicijative „Za satiru spremni“ uoči sutrašnjeg skupa za slobodu satire, humora i umjetničkog izražavanja na Zrinjevcu.

31.03.2016.

Raspisan natječaj za novog glavnog ravnatelja HRT-a

Nadzorni odbor Hrvatske radiotelevizije raspisao je natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a kojega na mandat od pet godina imenuje Hrvatski sabor. Prijave na natječaj, s potrebnom dokumentacijom, podnose se Nadzornom odboru HRT-a u roku od 30 dana od dana objave natječaja u Narodnim novinama, 30. ožujka.

31.03.2016.