Aktualno

Aktualno - vijesti

Počele radionice „Djeca upoznaju medije“

Prošlog su tjedna počele radionice “Djeca upoznaju medije”, koje se u sklopu 2. Dana medijske pismenosti održavaju u medijskim kućama u Osijeku, Puli, Rijeci, Splitu, Zadru i Zagrebu. Cilj jednodnevnih radionica je omogućiti djeci i mladima da od medijskih profesionalaca saznaju sve o funkcioniranju medija i stvaranju medijskih sadržaja, te da nauče kako nastaju vijesti i kako funkcionira novinarska redakcija.

11.03.2019.

Taksist novinarki rekao da onima koji pišu protiv Hrvatske treba metak u čelo

Tek dan nakon sramotnog grafita 'smrt novinarima' koji je osvanuo kod zgrade u kojoj su smještene redakcije N1 Televizije, Net.hr-a i Telegrama, novi slučaj sramotnog ponašanja prema novinarima dogodio se kolegici Jutarnjeg lista prilikom vožnje platformom za prijevoz na zahtjev Bolt.

11.03.2019.

Uz redakcije N1 Televizije, Net.hr-a i Telegrama ispisali 'Smrt novinarima'

Kod zgrade u kojoj su smještene redakcije N1 Televizije, Net.hr-a i Telegrama u nedjelju je osvanuo grafit ‘Smrt novinarima’.

10.03.2019.

Gong poziva predsjednicu da zbog zloupotrebe policije sazove Vijeće za nacionalnu sigurnost

Zbog sumnje u zloupotrebu policijskog sustava i kršenje Ustava u slučaju novinarke Đurđice Klancir, Gong poziva Predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović da hitno sazove sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i zatraži polaganje računa i podnošenje političke odgovornosti za djelovanje represivnog sustava.

08.03.2019.

Ostojić: Odbor će zatražiti očitovanje MUP-a u slučaju Đurđice Klancir

Predsjednik saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranko Ostojić (SDP) najavio je na konferenciji za novinare u petak da će od MUP-a zatražiti očitovanje zbog dolaska policije u redakciju Net portala radi legitimiranja novinarke Đurđice Klancir temeljem zahtjeva odvjetnika sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji podnosi privatnu tužbu protiv nje.

08.03.2019.

Telegram media grupa RTL-u prodala portal Net.hr

Telegram media grupa (TMG) prihvatila je ponudu za preuzimanje portala Net.hr. pa će nakon odobrenja nadležnih tijela novi vlasnik tog portala biti RTL Hrvatska, jedna od vodećih televizijskih kuća na hrvatskoj medijskoj sceni, potvrdili su u petak iz uprave TMG-a najavljujući nove projekte i širenje poslovanja.

08.03.2019.

Predstavljen Medijski kodeks za izvještavanje o nasilju prema ženama

U okviru europskog projekta "Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama" Ured Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova izdao je Medijski kodeks sa smjernicama za senzibilizirano izvještavanje o nasilju prema ženama i femicidu. Suradnik u projektu je i Hrvatsko novinarsko društvo, a primjenu je u petak na Međunarodni dan žena prihvatilo 12 lokalnih i nacionalnih medijskih nakladnika i inicijativa. 

08.03.2019.

Sindikat policijskih službenika traži ostavku glavnog ravnatelja policije zbog napada na slobodu medija

Danas smo putem medija doznali o evidentnoj zlouporabi policije u političke svrhe i udar na slobodu medija kod slučaja novinarke Đurđice Klancir gdje se policija koristila kao produžena ruka politike za zastrašivanje novinara i to ni više ni manje nego temeljem dopisa odvjetnika lokalnog političara koji je, gle čuda, iz redova vladajuće stranke, stoji u pismu Sindikata policijskih službenika ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, koje je dostavljeno i  medijima. 

07.03.2019.

Hrvatsko novinarsko društvo najoštrije osuđuje političko-policijski pritisak na novinarku portala Net.hr Đurđicu Klancir

Dvojica uniformiranih policajaca došla su 5. ožujka u redakciju portalna Net.hr na zahtjev istaknutog HDZ-ovca, sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, točnije, njegova odvjetnika. Policija je posjetila i uznemirila novinarku Đurđicu Klancir na njezinu radnom mjestu uz izgovor da želi utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić priprema privatnu tužbu protiv nje.

06.03.2019.

Predstavljanje Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu

Na Međunarodni dan žena, 8. ožujka 2019. u 11 sati u Novinarskom domu u Perkovčevoj 2 održat će se svečano predstavljanje Medijskog kodeksa - vodiča za profesionalno i senzibilizirano izvještavanje o slučajevima nasilja prema ženama i femicidu.

06.03.2019.