Aktualno

Aktualno - vijesti

NOVINARSKI MANIFEST 2019.: Europa treba novinarstvo!

Europska federacija novinara - čiji je član i Hrvatsko novinarsko društvo - ususret europskim izborima donosi preporuke za kandidate za zastupnike u Europskom parlamentu kako bi im pomogle u promicanju medijskih sloboda, pluralizma medija i kvalitetnog novinarstva u svim članicama Europske unije, zemljama kandidatkinjama i onima koje se to nadaju postati.

27.04.2019.

Faktograf.hr među novim Facebookovim partnerima u borbi protiv dezinformacija

Uoči europskih parlamentarnih izbora u svibnju, Facebook je odlučio poduzeti nove korake u suzbijanju širenja dezinformacija na svojoj platformi. Facebook je u Europskoj uniji proširio mrežu suradnje s nezavisnim fact-checkerima, pripadnicima novinarskih organizacija specijaliziranih za provjeru činjenica i borbu protiv dezinformacija. Među novim partnerima Facebooka je i Faktograf.hr.

26.04.2019.

Zovko: HND poručuje moćnicima da će internacionalizirati prijetnje novinarima

Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva Hrvoje Zovko poručio je u četvrtak u Zadru, kamo je došao dati potporu lokalnim novinarima, da HND nikad neće ostaviti na cjedilu svoje članove, a svima koji prijete i fizički napadaju novinare poručio je da će probleme kolega internacionalizirati.

25.04.2019.

State Department: problemi u Hrvatskoj korupcija, nasilje nad novinarima i migrantima i rodna neravnopravnost

Nasilje nad migrantima i novinarima, prijetnje etničkim manjinama, korupcija, pitanje nestalih i neravnopravnost žena i dalje ostaju problem u Hrvatskoj, stoji u izvještaju američkog State Departmenta o stanju ljudskih prava za Hrvatsku u 2018. godini.

24.04.2019.

Novinari biraju naboljega kolegu ili kolegicu: glasanje traje još šest dana!

Do 30. travnja u 23.59 sati traje elektroničko glasanje za nagradu Hrvatskog novinarskog društva Novinar/ novinarka godine za 2018. Članovi HND-a biraju između četvero kandidata - Ilka Ćimića, novinara Indexa, novinarke RTL televizije Damire Gregoret te novinara N1 televizije Hrvoja Krešića i Domagoja Novokmeta.

24.04.2019.

HAKOM: RF spektar za zemaljsku digitalnu televiziju na javnom natječaju

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) u četvrtak je izvijestila o raspisivanju javnog natječaja za uporabu radofrekvencijskog spektra za zemaljsku digitalnu televiziju, za što zainteresirani ponude mogu podnijeti do 14. lipnja.

23.04.2019.

Zovko: Otkaz meni je pritisak na novinarsko društvo

Na zagrebačkom Općinskom sudu održano je saslušanje predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) i bivšeg novinara i urednika Hrvatske televizije (HTV) Hrvoja Zovka i njegove bivše nadređene na Hrvatskoj radio-televiziji (HRT) Katarine Periša-Čakarun. Njemu je uručen izvanredni otkaz nakon njezine prijave da se sa njom verbalno sukobio. Zovko kaže da je to pritisak i na novinarsko društvo i traži povratak na posao.

18.04.2019.

RSF: Mržnja prema novinarima sve češće prerasta u nasilje

Mržnja prema novinarima koju potiču populistički i autoritarni vladari degenerirala je u nasilje širom svijeta, upozorili su Reporteri bez granica (RSF) u najnovijem izvješću objavljenom u četvrtak. Broj zemalja u kojima novinari mogu sigurno raditi sve je manji, objavljeno je u godišnjem indexu slobode tiska u svijetu.

18.04.2019.

RSF o slobodi medija: Hrvatska malo napredovala, ali očit je politički utjecaj na HRT

Hrvatska se poboljšala za pet mjesta na svjetskom indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, te je sada na 64. mjestu, ali organizacija upozorava na politički pritisak na javnu televiziju, fizičke napade i zastrašivanje novinara putem interneta.

18.04.2019.

HND najoštrije osuđuje otkrivanje identiteta žrtava seksualnog zlostavljanja

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje otkrivanje identiteta bivših štićenica katoličkog dječjeg doma u Čitluku koje tvrde da su bile žrtve seksualnog zlostavljanja svećenika.

16.04.2019.