Aktualno

Aktualno - vijesti

U tijeku prijave za nagradu „Svjetionik“ za dostojno izvještavanje o siromaštvu u Hrvatskoj

Hrvatska mreža protiv siromaštva poziva novinare na prijavu radova za godišnju nagradu za novinarske radove koji izvještavaju o siromaštvu u Hrvatskoj. Prijave se primaju do 31. listopada 2017.

29.09.2017.

Novinarstvo i nadalje među najtraženijim studijima

Piše: Goran Borković

Unatoč činjenici da se broj nezaposlenih novinara/ki već godinama ne spušta ispod 400, zanimanje brucoša za ovo zanimanje ne jenjava. Tako samo na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti studij novinarstva trenutno pohađa njih 717, od čega 375 preddiplomski i 342 diplomski. Ove godine taj će studij upisati dodatnih 120 novih studenata s hrvatskim državljanstvom plus pet stranih.

28.09.2017.

U Rijeci predstavljena knjiga „Goranski mir-ovi“ Nade Glad

Knjiga “Goranski mir-ovi” Nade Glad koja govori o Franji Starčeviću, čovjeku čije se ime vezuje uz očuvanje mira u Gorskom kotaru tijekom Domovinskog rata, predstavljena je u Rijeci u organizaciji županijskog ogranaka umirovljenih novinara HND-a, Ogranka Matice Hrvatske Čabar i same autorice, Nade Glad.

26.09.2017.

Tribina povjerenice za informiranje: Novinari slabo koriste alate za pristup informacijama

Od ukupnog broja žalbi koje su stigle na adresu povjerenice za informiranje prošle godine svega je 2 posto bilo novinarskih, što znači da novinari jako slabo koriste dostupne alate za ostvarenje prava na pristup informacijama istaknuto je na tribini povjerenice za informiranje “Koristiš li svoje pravo na pristup informacijama?” u povodu 28. rujna – Međunarodnog dana prava na pristup informacijama.

25.09.2017.

Četvrtina korisnika interneta u Hrvatskoj prati neprofitne medije

Čak četvrtina korisnika interneta u Hrvatskoj prati neprofitne medije, čiji je je broj u Hrvatskoj u stalnom porastu, ali rasprave o njihovim sadržajima, kvaliteti i demokratskoj ulozi padaju u drugi plan pred onima o nesigurnom institucionalnom i financijskom položaju, rezultati su istraživanja objavljenih u novom broju časopisa Politička misao.

24.09.2017.

Weekend Media Festival: Šprajc treći put najbolji novinar

Televizijski novinar Zoran Šprajc je na desetom jubilarnom Weekend Media Festivalu, treći put za redom odnio dvostruku pobjedu i to prema mišljenju građana i struke, dok za kolumnistu Antu Tomića struka drugu godinu za redom misli da je najbolji u kategoriji tisak.

24.09.2017.

Hrvatski sabor skinuo imunitet zastupniku HDZ-a osumnjičenom za davanje mita Dragi Hedlu

Hrvatski sabor u petak je većinom glasova skinuo imunitet, odnosno dao odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv HDZ-ova zastupnika Franje Lucića osumnjičenog da je počinio kazneno djelo davanja mita.

22.09.2017.

Regionalna platforma: Zahtijevamo brz odgovor srpskih institucija o slučaju tjednika Vranjske

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, izražava svoju duboku zabrinutost zbog pritiska na lokalni srbijanski tjednik Vranjske i štrajka glađu glavnog urednika i osnivača lista Vukašina Obradovića.

21.09.2017.

Objava rezultata natječaja za dodjelu malih potpora u sklopu programa “Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”

U okviru projekta “Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara”, Hrvatsko novinarsko društvo u suradnji s partnerskim organizacijama iz regije objavljuje rezultate natječaja za potpore male vrijednosti “Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu”. 

21.09.2017.

Spaljivanje Novosti šesti hrvatski slučaj u bazi napada na novinare Vijeća Europe

Na poticaj Regionalne Platforme za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara, Vijeće Europe uvrstilo je slučaj spaljivanja tjednika Novosti u svoju bazu Media freedom alerts. Spaljivanje Novosti je šesti slučaj iz Hrvatske koji je uvršten u bazu napada na novinare Vijeća Europe. 

21.09.2017.