Aktualno

Aktualno - vijesti

Kako izvještavati o nasilju nad ženama?

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 22. rujna, Feministički kolektiv fAKTIV poziva na odgovorno izvještavanje o nasilju nad ženama tijekom cijele godine. Prenosimo 10 savjeta o izvještavanju o nasilju nad ženama te popis izvora na kojima se mogu pronaći korisne informacije o medijskom tretmanu nasilja nad ženama.

22.09.2016.

HRT će novi prijedlog iznosa pristojbe uputiti krajem godine

Vodstvo HRT-a potvrdilo je da će novi službeni prijedlog o visini mjesečne radiotelevizijske pristojbe, koja trenutačno iznosi 80 kuna, do kraja godine uputiti Nadzornom odboru HRT-a koji ga treba potvrditi nakon čega suglasnost o iznosu nove pristojbe treba dati i Agencija za elektroničke medije.

21.09.2016.

Novi udar na medije: Smanjenjem RTV pristojbe Fond za pluralizam medija bi mogao izgubiti sedam milijuna kuna

Jedan od velikih korisnika koji se financira iz proračuna HRT-a je Fond za pluralizam medija Agencije za elektročničke medije, preko kojeg se financiraju male radijske i televizijske postaje sa čak 35,8 milijuna kuna godišnje. Mogućim smanjenjem HRT-ovih prihoda, Fond mogao izgubiti skoro sedam milijuna kuna ili 20 posto sredstava. 

20.09.2016.

Potvrđena jesenska shema HRT-a

Programskom vijeću HRT-a predstavljen je prijedlog jesenske programske sheme koja počinje u ponedjeljak, 19. rujna. Još je nepoznato što će se događati nakon 1. listopada, kada v. d. ravnatelju istekne mandat, koji na sjednici Vjeća niije htio precizirati hoće li se javiti na novi netječaj za glavnog ravnatelja. 

 

17.09.2016.

Priručnik: Izazovi 'atipičnih' poslova

Europska federacija novinara, Međunarodna federacija glumaca, UNI MEI i Međunarodna federacija glazbenika izdali su vodič „Budućnost rada u području umjetnosti, medija i zabave“, koji donosi zaključke i preporuke vezane uz atipičan rad u tim sektorima.

14.09.2016.

EFJ protiv produžetka mandata v.d. glavnom ravnatelju HRT-a

Zbog izbora 11. rujna, tehnička Vlada je u srpnju otvorila postupak izglasavanja amandmana na Zakon o HRT-u kako bi omogućila v.d. ravnatelju da na toj poziciji ostane godinu dana umjesto 6 mjeseci, kako to određuje postojeći zakon, upozorio je EFJ. 

13.09.2016.

Izvješće o poslovanju u 2015. na Programskom vijeću HRT-a prije rasprave o jesenskoj shemi

Programsko vijeće HRT na sjednici u četvrtak raspravljati će o izvješću o poslovanju javne radiotelevizije u 2015., a tek potom o predloženoj ovogodišnjoj jesenskoj programskoj shemi koja bi trebala krenuti već u ponedjeljak 19. rujna, najavljeno je u predloženom dnevnom redu sjednice Programskog vijeća.

12.09.2016.

HND: Osuđujemo neutemeljen napad na kolegu Krasneca i podržavamo odluku Etičkog povjerenstva

HND osuđuje neutemeljenu optužbu SDP-ovog izbornog kandidata protiv novinara Tomislava Krasneca te podupire odluku Etičkog povjerenstva da takvo ponašanje ocijeni kršenjem Etičkog izbornog kodeksa. 

11.09.2016.

HND osuđuje vrijeđanje novinara Zdenka Duke na predizbornom skupu HDZ-a

Za vrijeme predizbornog skupa HDZ-a u Zagrebu, u četvrtak, 8. rujna, dio sudionika više puta je verbalno napalo novinara i bivšeg predsjednika HND-a Zdenka Duku koji je sa skupa izvještavao za Novi list.

09.09.2016.

Sindikat medija Crne Gore osudio napad na TV Pink Montenegro

Sindikat medija Crne Gore oštro je osudio kamenovanje prostorija Televizije Pink Montenegro u Podgorici i uništavanje imovine tog medija, koji je bio žrtvom sličnog napada prošle godine. Novinare i medijske radnike mole da budu oprezni uoči kampanje za crnogorske parlamentarne izbore 16. listopada.

09.09.2016.