Aktualno

Aktualno - vijesti

Oporba: HDZ nastavlja politiku svojih prethodnika plaćanja medijske slike o sebi

Afera Mreža u kojoj posebni savjetnik ministra gospodarstva Jurica Lovrinčević po pisanju tjednika Nacional nudi Mreži TV trgovinu utjecajem izazvala je u utorak žestoke kritike saborske oporbe, uz ocjenu da je taj slučaj nova Fimi Media koji vodi do premijera Andreja Plenkovića, donosi Hina. 

 

12.12.2023.

Odluka režimskog DORH-a u slučaju Matijanić: očekivano zataškavanje da glavni krivci ne bi snosili nikakvu odgovornost!

Medicinski potpomognuto ubojstvo novinara Vladimira Matijanića očekivano je zataškano kako glavni krivci ne bi snosili nikakvu, pa ni političku odgovornost, a o moralnoj je izlišno govoriti, uz svesrdnu pomoć režimskog DORH-a na čijem je čelu glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. Na žalost, Hrvatsko novinarsko društvo nije iznenađeno skandaloznom odlukom Općinskog državnog odvjetništva u Splitu, koje je odbacilo kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića.

11.12.2023.

DORH odbacio prijavu za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu protiv niza osoba za nesavjesno liječenje Vladimira Matijanića. Temeljem toksikološkog nalaza vještačenja krvi, sudsko-medicinskog vještačenja, multidisciplinarnog medicinskog vještačenja Medicinskog fakulteta u Zagrebu i inspekcijskog nadzora Ministarstva zdravstva, odvjetništvo tvrdi da nije bilo većih propusta u liječenju Vladimira Matijanića te da hospitalizacija ne bi spriječila smrtni ishod, javlja index.hr. 

08.12.2023.

Lokalno novinarstvo treba stabilno i transparentno financiranje

U Novinarskom domu u Zagrebu održao se susret i povezivanje novinarki i novinara koji su dobili stipendije za rad na pričama u sklopu projekta Prekogranično-lokalno (Cross-border Local). Projekt provode Journalismfund Europe, Europska federacija novinara, Transitions i SSE Riga Centre for Media Studies. Cilj je lokalnim novinarkama i novinarima omogućiti program stipendija, trening programe i mini MBA za lokalne informativne medije.

07.12.2023.

Osnovana Hrvatska udruga fotoreportera

Hrvatska udruga fotoreportera (HUF) osnovana je u četvrtak, a na čelu nove strukovne organizacije koja okuplja isključivo medijske profesionalce izabrana je fotoreporterka Cropixa Neja Markičević.

07.12.2023.

Vladimira Matijanića je ubio sustav i za to netko mora odgovarati

Za nas je od prvog dana jasno da postoji krivac za smrt Vladimira Matijanića i taj krivac mora odgovarati. Ubio ga je sustav i ono što se dogodilo Matijaniću događa se mnogim hrvatskim građanima. Sve drugo, od Povjerenstva Ministarstva zdravstva preko izjave ministra Beroša do jučerašnjeg priopćenja DORH-a samo je proziran igrokaz, kazao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, koji je demonstrativno poderao papir s priopćenjem, na konferenciji za novinare HND-a održanoj danas ispred Državnog odvjetništva Republike Hrvatske u Zagrebu.

06.12.2023.

Portal Novosti dobitnik nagrade "Srđan Aleksić

Portal tjednika Novosti ovogodišnji je dobitnik regionalne novinarske nagrade "Srđan Aleksić" u kategoriji "Za medije", dok je u kategoriji "Za hrabrost" nagrađena Bojana Jovanović, a "Za doprinos zajednici" Haris Rovčanin, prenosi portalnovosti.com. 

 

06.12.2023.

Prijave za godišnje nagrade i priznanja HZSN-a za 2023. godinu

Hrvatski zbor sportskih novinara do 12. siječnja 2024. godine prima prijedloge za godišnje nagrade i priznanja HZSN-a za 2023. godinu.  U suradnji HZSN-a i HOO-a bit će dodijeljena i Nagrada „Milka Babović“ za medijsko praćenje ženskoga sporta, priopćili su iz HZSN-a. 

 

05.12.2023.

Skupština HND-a – Uključivanje mladih novinarki i novinara u rad Društva glavni je prioritet

Borba protiv prijedloga Kaznenog zakona kojim se kažnjava curenje informacija, daljnji odlazak na terene, posjeti ograncima, nastavak naših zagovaračkih politika, privlačenje mladih u naše članstvo, posebno studenata i studentica, rad na novom Statutu, predstavljanje HND-ovih modela financiranja, zaštita novinarki i novinara te obnova Doma, neki su od naših glavnih ciljeva u idućoj godini, naglasio je u svom izvješću na 69. redovitoj skupština Hrvatskog novinarskog društva (HND) predsjednik Društva Hrvoje Zovko.   

02.12.2023.

Zaključci 69. godišnje skupštine Hrvatskog novinarskog društva

Na 69. skupštini Hrvatskog novinarskog društva održanoj 2. prosinca 2023. godine u
Novinarskom domu, doneseni su sljedeći zaključci, koje prenosimo u cjelosti 

02.12.2023.