Aktualno

Aktualno - vijesti

Deveti Fra Ma Fu festival otvoren izložbom Tonija Hnojčika i tribinom Ante Tomića

Prvi dan 9. Fra Ma Fu, festivala reportaža,  počeo je otvarnjem izložbe fotografija Priče s naslovne strane legendarnog fotoreportera Tonija Hnojčika, a završio je tribinom „Od reportaže do filmskog scenarija“  održanoj u Pučkoj knjižnici i čitaonici na kojoj je govorio novinar, književnik, kolumnist i scenarist Ante Tomić.

06.10.2023.

Balkanska istraživačka mreža (BIRN) traži novinare iz Mađarske i Hrvatske koji se bave istraživanjem umjetne inteligencije (AI)

BIRN je otvorio prijave za više pozicija istraživača u zemlji za projekt Global Index on Responsible Artificial Intelligence (GIRAI). Radi se o ponudi za posao za kolege novinare koji se bave istraživačkim novinarstvom i imaju iskustva s alatima koji se temelje na AI.  

04.10.2023.

Radionica digitalne medijske pismenosti - Kako se nositi s informacijama tijekom izborne godine?

Zašto je bitno biti medijski pismen u kontekstu nadolazeće izborne godine i rasta digitalnih platformi, kako funkcioniraju dezinformacije te kako AI utječe na stvaranje sadržaja, bile su teme Gongove radionice "Navigiranje morem informacija: Medijska pismenost 21. stoljeća”, koja je održana proteklog vikenda.

02.10.2023.

HND: Novo kazneno djelo pucanj je u novinare, profesiju i javnost

Predloženo uvođenje novog kaznenog djela u Kazneni zakon pucanj je u novinare, profesiju i javnost te napad na zviždače, a primjenom tih odredaba nastavit će se s maltretiranjem kolega novinara i medija, rečeno je na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva održanoj danas u Novinarskom domu u Zagrebu.

Kako je naglašeno, prijedlog koji se odnosi na neovlašteno otkrivanje izvora, odnosno sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka, predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarskoj profesiji i slobodnom novinarstvu.

29.09.2023.

Objavljen poziv za izradu projektne dokumentacije za obnovu Novinarskog doma

Hrvatsko novinarsko društvo objavilo je poziv za prikupljanje ponuda za izradu projektne dokumentacije obnove Novinarskog doma nakon potresa 2020. godine.

NOVO: Hrvatsko novinarsko društvo je 15. studenog 2023. donijelo Odluku o poništenju Poziva za nabavu usluge izrade projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu pojedinačno zaštićenog kulturnog dobra, Zgrade Novinarskog doma, Z-2952 jer su u postupku nabave postale poznate okolnosti zbog kojih bi, da su bile poznate prije objave Poziva na dostavu ponuda na internetskoj stranici  www.strukturnifondovi.hr, došlo do sadržajno bitno drukčijeg Poziva na dostavu ponuda (poglavito Troškovnika).

 

29.09.2023.

Raukar Gamulin: Vlada arbitrarno odlučila o predsjedniku i članovima VEM-a

Saborska zastupnica Možemo Urša Raukar Gamulin u četvrtak je u Hrvatskom saboru rekla da je Vlada arbitrarno odlučila o razrješenju i imenovanju predsjednika i dijela članova Vijeća za elektroničke medije (VEM) te ocijenila da je i cijeli proces bio netransparentan.

28.09.2023.

Ahmetović: U informativnim emisijama i vijestima HRT -a nekritički se prenose izjave premijera i ministara

Saborski Odbor za informiranje, informatizaciju i medije u srijedu je većinom glasova prihvatio Izvješće o radu i poslovanju HRT-a za 2022. kao i Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije (VEM) i Agencije za elektroničke medije (AEM) u prošloj godini.

28.09.2023.

HND: Vlada predlaže zakon opasnih namjera

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) izražavaju duboku zabrinutost i nezadovoljstvo zbog predloženog uvođenja novog kaznenog djela u Kazneni zakon, koje se odnosi na neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje koje se tiče sudionika postupka. Smatramo da ovakav prijedlog možemo nazvati i zakonom opasnih namjera jer predstavlja ozbiljnu prijetnju novinarskoj profesiji i slobodnom novinarstvu.

26.09.2023.

Više od 500 novinara poziva europarlamentarce da zabrane špijunski nadzor

Uoči glasanja Europskog parlamenta o Europskom zakonu o medijskim slobodama (EMFA), koje je zakazano za prvi tjedan listopada, 500 novinara iz država EU-a, potpisalo je pismo u kojem pozivaju zastupnike u Europskom parlamentu da uvedu apsolutnu zabranu postavljanja špijunskih uređaja na instalacije kojima se koriste novinari, priopćili su iz Europske federacije novinara (EFJ). U nastavku pismo, koje je potpisao i veliki broj novinarki i novinara iz Hrvatske, prenosimo u cjelosti.

24.09.2023.

HND traži očitovanje AZTN-a o koncentraciji vlasništva Glasa Slavonije, Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista

Reagirajući na tekst novinarke Chiare Bilić objavljen na portalu Istra24 o preuzimanju Novog lista, Glasa Istre i Zadarskog lista u tvrtku Media Solutions, nakladnika Glasa Slavonije, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) uputilo je Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) upit o postupku koji provodi za ocjenu dopuštenosti koncentracije nakladnika.

23.09.2023.