Aktualno

Aktualno - vijesti

Vatikan osudio katolički radio

Vatikan je u petak osudio desničarski katolički radio koji je objavio da je niz potresa koji je u posljednja tri mjeseca pogodio Italiju "Božja kazna" za zemlju koja odobrava istospolno građansko partnerstvo.

06.11.2016.

HND i SNH: Tražimo da vlasnik Glasa Istre odustane od otkaza novinarima

Pozivamo vlasnika i upravu Glasa Istre da odustanu od namjere davanja otkaza četrnaestero novinara i urednika, među kojima je i glavni sindikalni povjerenik te upozoravamo da je takva praksa nastavak višegodišnjeg uništavanja tog jedinog istarskog dnevnog lista koja, svjesno ili ne, vodi njegovu gašenju. Otkaze bi trebale dobiti i dvije novinarke od kojih je jedna trenutno na bolovanju zbog trudnoće a druga na porodiljnom, te dvoje novinara starijih od 60 godina, objavio je glavni sindikalni povjerenik.

 

05.11.2016.

JOJ Media odgađa naplatu duga, gubitak Novog lista u devet mjeseci samo 615.000 kuna

Uprava Novog lista predala je izvješće o provedbi financijskog restrukturiranja za prvih devet mjeseci prema kojem je ukupni gubitak nakladnika tog riječkog dnevnika samo 615.000 kuna, ali u kojem se ističe da je novi vlasnik slovački JOJ Media House odgodio natplatu rate Novom listu u iznosu od gotovo 1,5 milijuna kuna koje je trebao platiti do kraja lipnja.

05.11.2016.

Odbijen prijedlog NO HRT-a za imenovanjem Joze Barišića za privremenog upravitelja HRT-a

Nadzorni odbor HRT-a zaprimio je rješenje Trgovačkog suda kojim je odbijen njihov prijedlog da se za privremenog upravitelja javne radiotelevizije imenuje Jozo Barišić, bivši v.d. ravnatelj programa Hrvatske radiotelevizije te će o novom čelnom čovjeku HRT-a, odnosno o vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja, odlučivati Hrvatski sabor.

05.11.2016.

Predstavici HND-a upozorili Obuljen Koržinek na negativne učinke porezne reforme

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek sastala se s predstavnicima tridesetak udruga i institucija, među ostalim i predstavnicima HND-a, koji su joj izrazili zabrinutost zbog negativnih efekata najavljene porezne reforme na položaj novinara. 

04.11.2016.

Glavni povjerenik Sindikata: Odluka o novim otkazima u Glasu Istre je katastrofalna

Većinski vlasnik tvrtke, slovački Joj Media House, putem Uprave Glas Istre novine d.o.o. donio je odluku o namjeri otkazivanja ugovora o radu 14 novinara i urednika u jedinom istarskom dnevnom listu.

03.11.2016.

EFJ traži temeljitu istragu napada na Sašu Lekovića

Europska federacija novinara osuđuje napad na predsjednika Hrvatskog novinarskog društva Sašu Lekovića i pridružuje se zahtjevu da nadležne institucije istraže i adekvatno odgovore na incident.

03.11.2016.

Autori na meti porezne reforme

Piše: Ozren Podnar

Ako živite od autorskog rada, budite zabrinuti. Ministar financija Zdravko Marić 27. listopada je u Saboru najavio da će se u sklopu porezne reforme uvesti obvezni doprinosi na autorske naknade, takozvane honorare. Posljedično, honorarni pisci članaka, redaktori, fotoreporteri, ilustratori, grafički urednici, prevoditelji, glazbenici, glumci - svi koji rade na autorske ugovore - od iduće će godine vjerojatno primati niži dohodak. Dio je to socijalno ne baš osviještene porezne reforme, koja pogoduje onima sa solidnim i sigurnim prihodima, dok zakida one sa skromnim i neizvjesnim.

02.11.2016.

Nedopustivo je da političari vrijeđaju novinarsku profesiju u vremenu do sada nezabilježenih prijetnji novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje postupak saborske zastupnice  MOST-a Ines Strenja Linić, koja je putem Facebooka uputila krajnje neprimjerenu poruku novinarki portala Dubrovački dnevnik Ivoni Butjer, uvrijedivši ujedno, bez ikakvih argumenata, cijelu novinarsku profesiju. 

02.11.2016.

Traži se temeljita istraga pokušaja ubojstva Saše Lekovića

Novinarska udruženja iz regije očekuju da će pokrenuta istraga utvrditi okolnosti u vezi sa oštećenjem Lekovićevog automobila po hitnom postupku.

01.11.2016.