Aktualno

Aktualno - vijesti

SafeJournalists: Regionalna platforma oštro osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua Bekimu Kabashiju

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua direktoru online portala “Reporteri”, Bekimu Kabashiju.

 

18.03.2020.

HND i SNH: Zašto Vladinim kriznim mjerama nisu obuhvaćeni novinari i mediji?

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) sa žaljenjem konstatiraju kako mjere koje Vlada predlaže za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa ne obuhvaćaju - novinare i medije!

 

18.03.2020.

Predsjednik Europske federacije novinara: Mjere za suzbijanje COVID-19 ne smiju biti opravdanje za cenzuru

"Svi smo pogođeni pandemijom koronavirusa i svi smo odgovorni u suočavanje s ovom krizom. U ovom vrlo izazovnom vremenu, novinarstvo ima ključnu ulogu u informiranju javnosti pomoću podataka temeljenih na činjenicama. Puno je savjeta i profesionalnih savjeta kojima se smanjuje širenje lažnih vijesti. Ljudi su zabrinuti i paze na pouzdanost vijesti", navodi se u priopćenju predsjednika Europske federacije novinara (European Federation of Journalists - EFJ) Mogensa Blichera Bjerregårda. 

18.03.2020.

HND najoštrije osuđuje ponašanje karlovačkog župana Jelića

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje ponašanje karlovačkog župana Damira Jelića, koji je prije dva dana na konferenciji za novinare Stožera za civilnu zaštitu Karlovačke županije izdavao zapovijedi i prijetio novinarima riječima: „Ja zapovijedam Hrvatskom radio Karlovcu da o svemu izvještava i ljude s ogulinskog područja, jer ne vidim ovdje ogulinske medije. Možete to smatrati zapovijedi, medij ste u vlasništvu lokalne samouprave.“

18.03.2020.

Demokrati: Vlada mjerama za pomoć gospodarstvu treba obuhvatiti i medije

Nakon vladinih mjera za pomoć gospodarstvu za očuvanje radnih mjesta usvojenih u utorak, Demokrati su upozorili Vladu, kao i Ministarstvo kulture, da je mjerama bilo nužno obuhvatiti i sektor medija.

18.03.2020.

AEM: Objektivne okolnosti uzet će se u obzir kod pravdanja Fonda za 2020. godinu

Vijeće za elektroničke medije poziva sve elektroničke medije u Republici Hrvatskoj da održe kontinuitet pružanja audiovizualnih medijskih usluga u ovim iznimnim okolnostima, priopćili su iz Agencije za elektoničke medije. 

17.03.2020.

Koronavirus će zadati novi udarac medijskom sektoru

Narušena američka novinska industrija priprema se za nove poteškoće jer joj zbog pandemije koronavirusa prijeti gospodarski šok, u vrijeme kad ljudima najviše trebaju vjerodostojne informacije.

17.03.2020.

SNH nakladnicima i urednicima: Osigurajte zaštitu ljudima koji izvještavaju

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ponovio je danas apel urednicima i nakladnicima da maksimalno zaštite novinarke i novinare, snimatelje, fotoreportere, tehničare i druge medijske radnike koji ovih dana izvještavaju o epidemiji koronavirusa.

 

16.03.2020.

Kako odgovorno izvještavati o epidemiji COVID-19, ali i štititi zdravlje novinarki i novinara

Epidemija koronavirusa i bolesti COVID-19 za sada ne pokazuje znakove smirivanja. Novinarski rad u ovakvim situacijama iznimno je važan. Posebno je važno točno i pravodobno izvještavati javnost kako bi se izbjegla nepotrebna panika.

14.03.2020.

Upozorenje Vijeća za elektroničke medije svim elektroničkim medijima u Republici Hrvatskoj

Obzirom na veliki interes javnosti u svezi pandemije COVID-19 i u svrhu zaštite javnog interesa, Vijeće za elektroničke medije upozorava sve elektroničke medije u Republici Hrvatskoj kao i elektroničke medije čiji je poslovni nastan na području druge države članice EU, a koji se obraćaju publici na teritoriju RH, na sljedeće:

13.03.2020.