Aktualno

Aktualno - vijesti

Zastrašivanje lokalnih medija

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko razgovarali su s kolegama u redakciji Varaždinskih vijesti o problemima i pritiscima koje doživljavaju novinari lokalnih medija.

07.02.2020.

Popis 150 najprodavanijih autora u 2019.

Na temelju podataka što su Društvu za zaštitu novinarskih autorskih prava dostavile press-clipping agencije, sastavljen je popis 150 novinara/autora čije su tekstove agencije najčešće prodavale svojim korisnicima.

06.02.2020.

Izborna Skupština DZNAP-a

Skupština Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava održati će se 22. veljače 2020. u Novinarskom domu u Zagrebu u 10 sati ujutro. Skupština je izborna, što znači da se bira novo vodstvo – predsjedništvo i predsjednicu, odnosno predsjednika, priopćili su iz DZNAP-a. 

06.02.2020.

HSU traži oslobađanje i niže RTV pristojbe za najsiromašnije umirovljenike

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izvijestio je u četvrtak da je njegova stranka peti put u saborsku proceduru uputila dopune Zakona o HRT-u, kojim traži da se umirovljenici s mirovinom do 1500 kuna oslobode plaćanja RTV pristojbe dok za one s mirovinama do 3000 kuna traže da se prepolovi.

06.02.2020.

SafeJournalists: Hitno istražiti cyber napade na agenciju Patria i portal N1

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje hakerske napade na Novinsku agenciju Patria (NAP) iz Bosne i Hercegovine i web portal televizije N1 iz Srbije.

 

06.02.2020.

Provedena Analiza prilagodbe audiovizualnih sadržaja osobama s osjetilnim invaliditetom

Agencija za elektroničke medije periodično provodi analize udjela prilagođenih programskih sadržaja free-to-air televizija s nacionalnim i lokalnim koncesijama s ciljem utvrđivanja udjela sadržaja prilagođenih osobama sa senzornim invaliditetom. Rezultati dobiveni u analiziranom razdoblju 2016. i 2019. su komparirani kako bi se utvrdilo u kolikoj mjeri se javna televizija pridržava zakonom propisanih obaveza. 

04.02.2020.

Bivšem nogometašu Zadra Suraću 10 mjeseci zatvora zbog premlaćivanja novinara

Bivši nogometaš NK Zadra i poduzetnik Jakov Surać, koji je u lipnju 2018. godine u Zadru pretukao novinara Hrvoja Bajlu, suradnika Nacionala i vlasnika portala ZadarNews, na Županijskom sudu u Bjelovaru, kao drugostupanjskom u ovom slučaju, proglašen je krivim i osuđen na 10 mjeseci zatvora.

04.02.2020.

Poziv na izbore u Ogranku slobodnih novinara Zagreb

Izbori u Ogranku slobodnih novinara Zagreb provodit će se od utorka, 4. veljače, zaključno do petka, 7. veljače 2020. u ponoć. 

04.02.2020.

HND BRANI SVOJE!

Osim ovrhe, s kojom je na jučerašnjoj press-konferenciji upoznata javnost, Hrvatsko novinarsko društvo vodi i pravnu bitku za prostor kafića u prizemlju Novinarskog doma u Zagrebu. Zakupac se u prostoru nalazi neosnovano, bez ugovora, nanoseći veliku financijsku štetu HND-u. Dok se čeka njegova deložacija, potraživanja HND-a uskoro će se popeti na 200.000 kuna.

30.01.2020.

Iznimno je važno promicati jednakost spolova i raznolikost

Žene su i dalje neravnopravno zastupljene u europskome audiovizualnom i medijskom sektoru te je stoga u javnosti iznimno važno promicati jednakost spolova i raznolikost, zaključak je europskog sastanka o ravnopravnosti spolova u audiovizualnom sektoru održanom u četvrtak u Zagrebu.

30.01.2020.