Aktualno

Aktualno - vijesti

Radiš u medijima ili kulturi? Podijeli s nama svoja iskustva uslijed krize uzrokovane koronavirusom!

Osim što su, kao i ostatak opće populacije, zdravstveno ugroženi koronavirusom – novinskim institucijama, a uz njih i svim ostalim medijskim radnicima te više ili manje srodnim djelatnostima u kulturi i umjetnosti, izravno je ugrožena egzistencija.

21.03.2020.

EFJ poziva europske vlade da zaštite socijalni status zaposlenih i samozaposlenih novinara

Europska federacija novinara (EFJ) poziva vlade i socijalne partnere na europskoj i nacionalnoj razini da provedu potrebne kompenzacijske mjere za pomoć medijima i zaštitu socijalnog statusa zaposlenih i samozaposlenih novinara.

20.03.2020.

COVID-19: Vlade moraju promicati slobodan protok informacija

U svjetlu rastućih poremećaja uzrokovanih pandemijom COVID-19, organizacije koje prate slobodu izražavanja i medija pozivale su vlade da promiču i zaštite pristup i slobodan protok informacija tijekom pandemije COVID-19.

20.03.2020.

Ministarstvo kulture o mjerama za pomoć medijskom sektoru

Ministarstvo kulture reagiralo je danas na medijske upite o mjerama Vlade namijenjenima pomoći medijskom sektoru u kojem naglašava kako su usvojene mjere usmjerene na zaštitu gospodarstva i očuvanje radnih mjesta, a da je većina pružatelja medijskih usluga u Hrvatskoj djeluje kao trgovačka društva "te su samim time ove mjere usmjerene i na njih".

19.03.2020.

HND i SNH: Zaštitite one koji izvještavaju o COVID-19

S obzirom na pandemiju koronavirusa i Odluku o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja, koja je 19. ožujka 2020. stupila na snagu, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ponudili su suradnju Stožeru civilne zaštite RH te ponovili zahtjev kojeg su 15. ožujka 2020. uputili i Ministarstvu kulture kao prilog Vladinim mjerama za zaustavljanje epidemije koronavirusa.

19.03.2020.

HTV4 i Prvi program Hrvatskog radija - program "Zajedno za zdravlje''

Hrvatska radiotelevizija od četvrtka je Četvrti program HTV-a i Prvi program Hrvatskog radija pretvorila u specijalizirane kanale nazvane program "Zajedno za zdravlje", izvijestili su s HRT-a.

19.03.2020.

PRIJEDLOG HND-a I SNH ZA ODGOVOR NA KRIZU KOJA PRIJETI OD EPIDEMIJE KORONAVIRUSA

Novinarstvo je u zdravstvenoj i ekonomskoj krizi kakva prijeti od epidemije koronavirusa potrebnije nego ikad. Funkcioniranje vitalnih javnih službi – od zdravstva, preko opskrbe, do financijskog sustava – i osobne sfere života građana izravno ovisi o pravodobnim i provjerenim informacijama, dok širenje dezinformacija sve krizne scenarije može učiniti mnogo težima.

18.03.2020.

SafeJournalists: Regionalna platforma oštro osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua Bekimu Kabashiju

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, osuđuje prijetnje biznismena Latifa Kryeziua direktoru online portala “Reporteri”, Bekimu Kabashiju.

 

18.03.2020.

HND i SNH: Zašto Vladinim kriznim mjerama nisu obuhvaćeni novinari i mediji?

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) sa žaljenjem konstatiraju kako mjere koje Vlada predlaže za ublažavanje posljedica krize nastale pandemijom koronavirusa ne obuhvaćaju - novinare i medije!

 

18.03.2020.

Predsjednik Europske federacije novinara: Mjere za suzbijanje COVID-19 ne smiju biti opravdanje za cenzuru

"Svi smo pogođeni pandemijom koronavirusa i svi smo odgovorni u suočavanje s ovom krizom. U ovom vrlo izazovnom vremenu, novinarstvo ima ključnu ulogu u informiranju javnosti pomoću podataka temeljenih na činjenicama. Puno je savjeta i profesionalnih savjeta kojima se smanjuje širenje lažnih vijesti. Ljudi su zabrinuti i paze na pouzdanost vijesti", navodi se u priopćenju predsjednika Europske federacije novinara (European Federation of Journalists - EFJ) Mogensa Blichera Bjerregårda. 

18.03.2020.