Aktualno

Aktualno - vijesti

Online konferencija za medije HND-a i SNH: “Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozivaju vas na online konferenciju za medije “Tražimo hitne mjere za spas novinarstva”, koja će se održati u utorak, 21. travnja 2020. u 11 sati.

20.04.2020.

Objavljen godišnji izvještaj Kuće ljudskih prava

Kao i prethodnih godina, Kuća ljudskih prava Zagreb i ovo proljeće objavljuje izvještaj Ljudska prava u Hrvatskoj: pregled stanja za 2019. Izvještaj je nastao temeljem sustavnog cjelogodišnjeg praćenja te doprinosima više od 40 organizacija civilnog društva i znanstvenika.

17.04.2020.

Nastavljen trend nezakonitog postupanja tijela javne vlasti

Analizirajući vrste odluka Povjerenika po žalbama, uočava se da je i u 2019. nastavljen trend nezakonitog postupanja tijela javne vlasti. Stanje u pogledu transparentnosti i otvorenosti tijela javne vlasti u nekim se segmentima poboljšava, no u odnosu na ranije izvještajno razdoblje ne bilježe se značajniji pozitivni pomaci kad je riječ o rješavanju zahtjeva za pristupu informacijama, stoji u izvješću  Saboru Povjerenika za informiranje Zorana Pičuljana o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama za proteklu godinu.

16.04.2020.

SAFEJOURNALISTS: FAKTOR.BA POD PRIJETNJAMA I PRITISKOM DA UKLONI SADRŽAJ

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje upad u prostorije portala Faktor.ba, prijetnje i naknadne pritiske na njegove novinare i urednike od strane osoba bliskih poznatom kriminalcu.

 

16.04.2020.

Slučaj Sirobuja: Prijave zbog napada i onemogućavanja novinara

Splitska policija podnijela je kaznene prijave protiv trojice muškaraca koji su u nedjelju napali novinarku i snimateljicu pri pokušaju snimanja uskrsne mise u crkvi na Sirobujama, održanoj protivno Odluci Civilne zaštite o zabrani okupljanja, a protiv 70-godišnjaka prekršajnu prijavu.

13.04.2020.

SAFEJOURNALISTS: ZAŠTO JE TATJANA LAZAREVIĆ PRIVEDENA?

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja broji više od 8,200 članova i članica, snažno osuđuje privođenje Tatjane Lazarević, urednice i novinarke portala Kossev od strane kosovske policije.

 

13.04.2020.

Božinović: Policija intenzivno radi na identificiranju osoba koje su napale i vrijeđale novinare

Policijska uprava splitsko-dalmatinska intenzivno radi na identificiranju osoba koje su se u nedjelju okupile ispred splitske crkve i vrijeđale novinare, izjavio je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

13.04.2020.

HND: Tražimo da državni vrh osudi napade u Splitu, ovo je linč

Hrvatsko novinarstvo društvo šokirano je današnjim napadima ispred crkve u splitskom predgrađu Sirobuja na kolegicu Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala, i Ivanu Sivro, snimateljicu N1 televizije, kojima ovim putem dajemo punu podršku. 

12.04.2020.

U Splitu u crkvi napadnuta novinarka koja je snimala misu

Novinarka Dalmatinskog portala Živana Šušak Živković napadnuta je jutros u crkvi na Sirobuji u kojoj se unatoč zabrani zbog epidemije, i na Uskrs kao i na Cvjetnicu, ipak održana misa, doznaje Hina od urednika portala, a iz policije su dobili dojavu o incidentu i u tijeku je postupanje.

12.04.2020.

SAFEJOURNALISTS: DUŽNOSNICI SRBIJE DA SE UZDRŽE OD TARGETIRANJA MEDIJA

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara,koja broji više od 8.200 članova i članica, oštro osuđuje prijetnje smrću upućene redakciji srpskog portala Direktno.rs, poziva na brzu istragu i sankcioniranje počinitelja i apelira na državne zvaničnike da se uzdrže od etiketiranja medija i novinara.

 

11.04.2020.