Aktualno

Aktualno - vijesti

Nova TV najgledanija televizija

-Najgledaniji nacionalni zemaljski kanal je Nova TV, a potom slijede HRT1 i RTL. Na vrhu ljestvice najgledanijih nezemaljskih televizijskih kanala su dječji kanal (Nickelodeon), informativni kanal (N1) i sportski kanal (Sport Klub 1). Kao i obično, najgledaniji televizijski sadržaj u Republici Hrvatskoj su sportska događanja, nogometne utakmice, priopćili su iz Agencija za elektroničke medije koja je prošle  godine pozvala sve tvrtke koje se bave mjerenjem televizijskog programa na suradnju.

02.06.2020.

SafeJournalists: ekipi TV Klan prijetili zbog snimanja migranata u Sjevernoj Makedoniji

Novinaru TV Klan Furkanu Saliu i snimatelju Ibrahimu Mamutu prijetio je čovjek koji je presreo njihov automobil i tražio da snimke migranata koje su snimili par sati ranije izbrišu.

 

30.05.2020.

EFJ: Zahtjev Europskoj komisiji za zaustavljanje tužbi protiv novinara

Europska federacija novinara (EFJ) zajedno je s 25 organizacija potpisala pismo Europskoj komisiji sa zahtjevom da se na europskoj razini poduzmu mjere za rješavanje prijetnji brojnim parnicama protiv novinara, aktivista i sindikalista – poznatih i pod nazivom SLAPP (Strategic lawsuit against public participation) - kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija.

29.05.2020.

Javni poziv za mjere pomoći honorarnim medijskim djelatnicima

Vijeće za elektroničke medije je raspisalo je Javni poziv za mjere pomoći honorarnim medijskim djelatnicima kojima je zbog epidemije bolesti COVID-19 otkazana suradnja odnosno onemogućeno redovno djelovanje u skladu s Odlukom o potpori honorarnim medijskim djelatnicima.  

29.05.2020.

Treći Dani medijske pismenosti: Prepoznati dezinformacija i sigurnost na internetu

Treći Dani medijske pismenosti, u organizaciji Agencije za elektroničke medije (AEM) i UNICEF-a i pod pokroviteljstvom ministarstva kulture te znanosti i obrazovanja, ove godine održavaju se na daljinu zbog pandemije koronavirusa, a zabilježili su veliko zanimanje građana.

28.05.2020.

Zovko: Zatvaranje sjednica Savjeta za razvoj civilnog društva nedemokratično je i opasno

Nakon što je novinarima onemogućeno praćenje sjednice Savjeta za razvoj civilnog društva Vlade RH, Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, u utorak se pismom obratio ravnateljici Vladina ureda za udruge Heleni Beus, koje prenosimo u cijelosti:

27.05.2020.

SafeJournalists: Policija odmah da reagira kada se prijeti novinarima

BIH: Vanja Stokić, glavna urednica portala E-trafika, na svom Facebook profilu dobila je poruku od osobe čije je identitet poznat, a u kojoj se navodi da bi "odsijecao glave" ne samo migrantima, već i “svim dušobrižnicima koji ih dočekuju." Iako je identitet počinioca poznat, on je uhićen sljedećeg dana, nakon dodatnih prijetnji i zastrašivanja Stokićeve i njenih prijatelja kao i nakon snažne reakcije javnosti.

 

26.05.2020.

HND: Oštro osuđujemo skandalozne izjave ministra Ćorića o kolegi Krešiću

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva N1 televizije oštro osuđuje izjave ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića u kojima je našega kolegu i člana Hrvoja Krešića nazvao "osobom koja se rubno bavi naftnim biznisom", uz to insinuirajući kako je imao uvid u korespondenciju u novinarskoj grupi te kako se u Krešićevim porukama vidi da je osobno bio nezadovoljan njegovim prijedlogom novih članova Uprave INA-e.

26.05.2020.

Platforma Možemo osudila Ćorićev napad na novinara

Politička platforma Možemo! osudila je u utorak napad ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića na novinara N1 televizije Hrvoja Krešića, upozorivši da HDZ-ova Vlada prati internu novinarsku komunikaciju.

26.05.2020.

Grantovi za slobodne novinare Agora Europe 2020

Raspisan je Hitni fond za slobodne novinare u istočnoj i južnoj Europi. Rok za prijavu: 22. lipnja 2020. godine u 23:00h (srednjoeuropsko vrijeme).

 

26.05.2020.