Aktualno

Aktualno - vijesti

Pokrenuta globalna platforma za očuvanje kvalitetnog novinarstva

Uoči Svjetskog dana slobode medija i usred krize Covid-19, Međunarodna federacija novinara (IFJ), vodeća svjetska profesionalna i reprezentativna organizacija novinara s više od 600.000 članova u 146 zemalja pokrenula je Globalnu platformu za kvalitetno novinarstvo.

01.05.2020.

Javni poziv za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama

Vijeće za elektroničke medije je donijelo odluku o raspisivanju Javnog poziva za ugovaranje novinarskih radova u elektroničkim publikacijama. Rok za podnošenje prijava je 22. svibnja 2020.

30.04.2020.

Potpore novinarima koji doživljavaju prijetnje

Europski centar za slobodu tiska i medija (ECPMF) otvorio je prijave za program Novinari u mjestu prebivališta (Journalists in Residence, JiR) na razdoblje do šest mjeseci, između lipnja 2020. i veljače 2021. Projekt je dio programa Medijske slobode brzog odgovora (MFRR), koji djeluje u svrhu pružanja brze i učinkovite podrške novinarima pod prijetnjama.

30.04.2020.

Dodjela HND-ovih godišnjih novinarskih nagrada odgođena za jesen

Zbog epidemioloških mjera poduzetih zbog pandemije koronavirusa, nagrade Hrvatskog novinarskog društva za najbolje novinarske radove za 2019. ove godine neće biti dodijeljene 3. svibnja, na Svjetski dan slobode medija, nego se dodjela odgađa za jesen, odlučio je Središnji odbor Hrvatskog novinarskog društva.

29.04.2020.

GONG: Sjednice saborskih radnih tijela ostale zatvorene za javnost

Iz Gonga su u srijedu upozorili da je posljednjih mjesec dana javnosti onemogućeno pratiti sjednice radnih tijela koje su se počele održavati putem e-maila i ocijenili zabrinjavajućim način na koji se Hrvatski sabor prilagođava okolnostima pandemije i potresa.

29.04.2020.

Nagrade “Večernjakova ruža” prvi put u virtualnom izdanju

Najstarija i najprestižnija medijska nagrada u Hrvatskoj "Večernjakova ruža" prvi put je održana u virtualnom izdanju u prijenosu HTV-a, priopćili su u utorak navečer organizatori.

28.04.2020.

Nitko ne bi smio umrijeti od posla! Nemojte samo žaliti, budite ljuti zbog smrti radnika!

U povodu Svjetskog dana zaštite na radu EFJ i ETUC u zajedničkom priopćenju pozivaju da ove godine obilježavanje posvetimo svima koji su preminuli od koronavirusa. “Sjećamo se zdravstvenih radnika i svih ostalih radnika koji su umrli od koronavirusa kroz izlaganje na poslu. Nitko ne smije umrijeti od posla!”, stoji u zajedničkoj poruci.

27.04.2020.

Predsjednik Milanović podržao mjere i nastojanja HND-a i SNH-a da se pomogne novinarima i medijima

Predsjednik Milanović podržao je nastojanja Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske da se pomogne novinarima i medijima. Smatra kako je važno štititi i promicati neovisnost medija, pogotovo u kriznim situacijama, priopćili su iz Ureda Predsjendika, nakon danas održanog sastanka s predsjednikom Hrvatskog novinarskog društva Hrvojem Zovkom  i predsjednicom Sindikata novinara Hrvatske Majom Sever.

23.04.2020.

SAFE JOURNALISTS: POLICIJA MORA POŠTOVATI ZAKON

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 8.200 članova, najoštrije osuđuje postupke Policijske uprave Tuzla koja je zaustavila ekipu RTV Slon, oduzela im mobitel i obrisala sve snimke događaja o kojem su izvještavali.

 

23.04.2020.

Konstruktivan razgovor s ministricom Obuljen Koržinek o pomoći novinarstvu

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek u četvrtak je primila predsjednika Hrvatskog novinarskog društva (HND) Hrvoja Zovka i predsjednicu Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Maju Sever koji su joj predstavili prijedlog mjera za pomoć medijima i novinarima pogođenim krizom.

23.04.2020.