Aktualno

Aktualno - vijesti

HND i SNH pozivaju medije da na dva sata onemoguće komentare ispod tekstova

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pozivaju sve medije da danas u razdoblju od 11 do 13 sati onemoguće objavljivanje komentara ispod tekstova. Neka to bude početak zajedničke borbe protiv govora mržnje, stoji u pozivu HND-a i SNH.

23.10.2020.

Novinari na sudovima

Godinama već novinare se tuži o čemu svjedoči i brojka od oko tisuću tužbi podnesenih protiv novinara, koji samo rade svoj posao. No mnogi novinari vode i iscrpljujuće i mukotrpne sudske sporove protiv poslodavaca koji su im iz razno, raznih razloga, uglavnom neopravdanih, uručili otkaze. Među njima je i Igor Došen, koji dugi niz godina vodi sudski spor protiv svog poslodavca, a trenutno iščekuje odluku Vrhovnog suda o reviziji slučaja i ističe da je  očekujem uz umjereni optimizam. Cijelu priču i tijek postupka kolege Igora Došena donosimo u nastavku i u cjelosti, bez uredničkih intervencija.  

23.10.2020.

Kampanja za kvalitetnu informaciju

Europsko vijeća za medije koje čini dio projekta 'Medijska vijeća u digitalno doba' pokrenulo je  internetsku kampanju s ciljem podizanja svijesti šire javnosti o svom radu. Naziv kampanje je " Ako želite informacije o etičkoj kvaliteti, surađujte s nama!"  Ideja je da vijeća za tisak trebaju raditi zajedno s javnošću i novinarima kako bi poboljšali kvalitetu informacija, navodi se u priopćenju Europske federacije novinara (EFJ-a). 

22.10.2020.

Zovko: Urednička odgovornost da, ali ne dozvoliti anonimne komentare

Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva, u Novom je danu govorio o radikalizaciji društva i problemima s kojima se u okviru toga susreću novinari. Hrvatsko novinarsko društvo pokrenulo je inicijativu kojom želi upozoriti na priče koje su objavili novinari i kako bi tužno izgledalo društvo bez njih, kao i na brojne napade za koje nitko nikad nije odgovarao.  

20.10.2020.

Obuljen Koržinek: Suzdržati se retorike koja potiče na nasilje

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla je u ponedjeljak da će novi zakon o elektroničkim medijima preciznije definirati uredničku odgovornost za sve što se objavljuje na portalima te da je dužnost svih u javnom prostoru promovirati tolerantan način komunikacije.

19.10.2020.

HND o napadu na ekipu N1 Televizije: Kad šute institucije, progovara ulica!

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije osuđuje sinoćnji divljački napad na novinarsku ekipu N1 Televizije i profesoricu Alemku Markotić. HND je krajnje zabrinut zbog sve učestalijih nasrtaja na kolegice i kolege novinare te poziva odgovorne na činjenje kako bi se društvena klima u kojoj ih se nekažnjeno vrijeđa i napada napokon promijenila.

15.10.2020.

Martinčević najavila hitnu sjednicu Odbora za medije zbog govora mržnje

Predsjednica Odbora za medije Natalija Martinčević najavila je u četvrtak da će zbog govora mržnje u medijskom prostoru i zastrašujućim porukama na društvenim mrežama nakon pucnjave na Markovu trgu sazvati izvanrednu sjednicu te zatražiti sastanak s ministricom medija.

15.10.2020.

HLK osudio prostačke napade na liječnike i novinare

Hrvatska liječnička komora (HLK) oštro je osudila u četvrtak agresivne i prostačke napade na profesoricu Alemku Markotić i novinarku N1 televizije Mateu Dominiković i TV ekipu, kao i verbalne napade na ministra zdravstva Vilija Beroša i novinarsku ekipu RTL televizije.

15.10.2020.

Iz Vlade osudili napad na ekipu N1 Televizije i Alemku Markotić

Glasnogovornik Vlade RH je u objavi na Twitteru osudio napad na našu ekipu i Alemku Markotić te Vilija Beroša i ekipa RTL-a Danas. "Osuđujemo sramotan i primitivan nasrtaj te prijetnje gospođi Alemki Markotić i televizijskoj ekipi N1 Televizije, kao i verbalni napad na ministra Vilija Beroša uoči javljanja za RTL Danas. Gospođa Markotić i gospodin Capak nedavno su zaprimili prijetnje, čime se bave i nadležna tijela.

14.10.2020.

Napad na novinarsku ekipu N1 televizije i Alemku Markotić

Gošća večerašnjeg Dnevnika N1 televizije bila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić koja je s reporterkom Mateom Dominiković razgovarala o velikom rastu novozaraženih u Hrvatskoj. No, netom prije javljanja uživo u Dnevnik N1, ekipu i profesoricu Markotić verbalno je napao mladi par.

14.10.2020.