Aktualno

Aktualno - vijesti

U Vinkovcima 1. Media In Time festival

U organizaciji Udruge za medijsku kulturu, pluralizam i komunikaciju Press+ iz Vinkovaca, sutra će se u Vinkovcima održati prvi Media In Time festival (MIT), koji je utemeljen s ciljem promocije kvalitetnog novinarstva i tema bitnih za novinarstvo i novinare.

26.11.2020.

HND protiv ovakvog Prijedloga zakona o elektroničkim medijima

Uoči rasprave o Prijedlogu zakona o elektroničkim medijima u Hrvatskom saboru, Hrvatsko novinarsko društvo još jednom podsjeća na prijedloge, komentare i primjedbe koje je iznio prvo sudjelujući u radnoj skupini, a nakon izlaska iz nje u javnoj raspravi o spomenutom zakonskom prijedlogu.

 

24.11.2020.

Siniša Glavašević: Djeca su budućnost i nada u bolje sutra

Foto: Matko Biljak

U spomen na Sinišu Glavaševića i Branimira Polovinu, koji su na današnji dan na Ovčari platili životom svoju ljudskost, a stradali od ruku od neljudi, donosimo jednu od Sinišinih priča o temeljnim ljudskim vrijednostima skupljenima u zbirci "Priče iz Vukovara". Siniša Glavašević tada mladi otac ostavio je iza sebe dirljivu "Priču za roditelje", u kojoj je ispričao koliko je lijepo imati djecu i koliko je važno da roditelji nauče svoju djecu da vole druge ljude.

20.11.2020.

Za novinarske nagrade kandidirano 118 novinarki i novinara, dodjela na 110. obljetnicu HND-a

Za nagrade Hrvatskog novinarskog društva za 2019. godinu, koje će se dodijeliti na svečanosti u Novinarskom domu u Zagrebu 18. prosinca 2020., na 110. obljetnicu Hrvatskog novinarskog društva, ove je godine prijavljeno 115 novinara i novinarki.

20.11.2020.

Boris Trupčević odlazi iz 24sata, nasljeđuje ga Zoran Turković

Direktor i član uprave 24sata Boris Trupčević odlazi s čela te medijske kompanije 31. prosinca, na njegovo mjesto dolazi dosadašnji član uprave Zoran Turković kojem će se u upravi pridružiti glavni urednik 24sata Goran Gavranović.

19.11.2020.

Organizacije civilnog društva protiv SLAPP tužbi

-Stvarnost je takva da se svakog novinara ili aktivista kojem se prijeti nasiljem u Europi, a ima ih na stotine,  diskretno ušutkava pismima koja odašilju odvjetnička društva, izopačujući zakone kojima zapravo  treba zaštititi ugled nevinih od napada kriminalnih moćnika, stoji između ostalog u priopćenju osamdeset sedam organizacija civilnog duštva protiv SLAPP tužbi.

16.11.2020.

Plenković šuti o HDZ-ovcima koji vode križarske ratove protiv medija

Piše: Hrvoje Zovko, gost kolumnist Nacionala

Teror tužbama protiv novinara i medija u Hrvatskoj se nastavlja. Zapravo nikada i nije stao. Uvijek isplivaju neki novi serijski tužitelji, ovaj put Tomislav Tolušić, bivši ministar poljoprivrede i bivši potpredsjednik vlade koji po novinarima i medijima puca tužbama kao da je ispao iz špageti-vesterna.  

14.11.2020.

Skupština HND-a: Usvojene hitne izmjene Statuta HND-a

Skupština Hrvatskog novinarskog društva usvojila hitne izmjene statuta u koji se unosi odredba o mogućnosti održavanja skupštine elektroničkim putem u izvanrednim okolnostima. To je bila ujedno i jedina točka dnevnog reda ove 64. Skupštine, održane danas u Novinarskom domu u Zagrebu. Uz sve propisane epidemiološke mjere izglasan je amandman na Statut HND-a koji omogućava da se rad HND-a normalno nastavi i u uvjetima eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije.

14.11.2020.

Izaslanstvo Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a odalo počast žrtvi Vukovara

U povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara izaslanstvo Zbora ratnih izvjestitelja HRT-a kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položilo je vijenac i upalilo svijeće u spomen na sve poginule, ubijene i nestale tijekom agresije i okupacije grada.

14.11.2020.

HRT izgubio spor koji je zbog navoda o cenzuri pokrenuo protiv Hrvoja Zovka

Hrvatska radiotelevizija nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zagrebu izgubila je spor koji je pokrenula protiv predsjednika HND-a te novinara i urednika HRT-a Hrvoja Zovka, u kojem je tražila naknadu štete od 250.000 kuna zbog njegovih izjava o postojanju cenzure na HRT-u.

13.11.2020.