Aktualno

Aktualno - vijesti

HND i SNH: Otvoreno pismo Vladi RH

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske uputili su danas otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministrici kulture i medija Nini Obuljen Koržinek u kojem su iznijeli svoje zahtjeve i očekivanja od nove Vlade, odnosno Ministarstva kulture i medija. 

Pismo donosimo u nastavku.

  

24.07.2020.

NATJEČAJ ZA NAGRADU FRA MA FU ZA NAJBOLJE NOVINARSKE RADOVE U 2019. GODINI

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje (SINKO) raspisuju natječaj za dodjelu nagrade Fra Ma Fu za najbolje za novinarske radove – reportaže, objavljene u hrvatskim medijima (novinama i na internetskim portalima), u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca  2019. godine. 

21.07.2020.

Obuljen Koržinek: Ministarstvo uz kulturu pokriva i medije, zato ih ističemo

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je kako njezino ministarstvo uz kulturu pokriva i medije te je to razlog da se područje medija istakne i u nazivu ministarstva. S obzirom na to da ministarstvo pokriva i područje medija potrebno je da se taj dio posebno istakne, izjavila je Obuljen Koržinek za Dnevnik N1 televizije i dodala kako ministarstvo ima normativni okvir i za audiovizualnu djelatnost te da su preuzeli i nadležnost za osmišljavanje politika u području autorskih prava.

19.07.2020.

Poruka solidarnosti hrvatskih novinara kolegicama i kolegama u Sloveniji

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) dijele zabrinutost kolega i kolegica s Radiotelevizije Slovenije (RTVSLO) zbog namjere slovenske Vlade da po hitnom postupku, u samo pet dana javne rasprave, bitno izmjeni medijsko zakonodavstvo: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Radioteleviziji Slovenije, Zakona o medijima i Zakona o agenciji za tisak.

16.07.2020.

Priručnik o sindikalnom organiziranju u sektoru medija

Europska federacija novinara (EFJ) zajedno s četiri europska saveza sindikata u sektoru medija, umjetnosti i zabave (Međunarodna federacija glumaca (FIA); Međunarodna federacija glazbenika (FIM), UNI Europa – Mediji, zabava i umjetnost (EURO-MEI), objavila je priručnik o sindikalnom organiziranju.

15.07.2020.

Medijski poslodavci dužni su novinarima osigurati zaštitne maske

Slijedom Odluke Stožera civilne zaštite i Uputa za poslodavce i radnike o provođenju mjera zaštite u uvjetima pandemije Covid-19, Sindikat novinara Hrvatske upozorava na obavezu poslodavaca u medijimada novinarima i drugim medijskim radnicima osigurate zaštitne maske tijekom obavljanja posla, priopćili su iz Sindikata novinara Hrvatske. 

15.07.2020.

Otkazi i smanjivanje plaća u Styriji

Medijska kuća Styria, izdavač 24sata, Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika, u najavljenoj racionalizaciji poslovanja krenula je s otpuštanjem tridesetak zaposlenika i smanjivanjem plaća novinarima, medijskim zaposlenicima i menadžerima u 24sata od 5 do 25 posto.

13.07.2020.

Podrška SNH kolegicama i kolegama u Srbiji

Sindikat novinara Hrvatske izražava podršku kolegicama i kolegama, novinarima i medijskim djelatnicima koji posljednja dva dana u teškim uvjetima profesionalno i pošteno izvještavaju o prosvjedima u Srbiji, priopćili su iz SNH-a. 

10.07.2020.

HND osuđuje ponašanje ravnatelja Lokruma prema novinaru Dubrovačke televizije

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) osuđuje postupak ravnatelja Javne ustanove Rezervat Lokrum Ivice Grileca, koji je prije nekoliko dana na konferenciji za novinare novinaru Dubrovačke televizije Pasku Tomašu otvoreno kazao kako mu neće odgovarati na pitanja, dok će ostalim kolegama odgovoriti. Skandalozno je i za HND neprihvatljivo da ravnatelj jedne javne institucije selektivno određuje s kojim novinarima želi razgovarati, a s kojima ne.

08.07.2020.

Objavljena namjera davanja dvije televizijske i deset radijskih frekvencija

Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je u ponedjeljak namjeru davanja koncesija za slobodne televizijske frekvencije za grad Šibenik i dio Dubrovačko-neretvanske županije na rok od deset godina, kao i za deset radijskih koncesija diljem Hrvatske.

06.07.2020.