Aktualno

Aktualno - vijesti

Stoljetna briga o novinarstvu i novinarima

Hrvatsko novinarsko društvo danas obilježava 110. godina postojanja. Našim članovima i čitateljima portala tim povodom kroz poduži feljton prikazali smo cjelokupnu povijest društva od početnih godina i djelovanja u jednom sasvim drugom vremenu i društvenom sustavu do danas. No temelji koji su tada udareni i danas vrijede te ih se HND pridržava i nastoji provesti u život.

18.12.2020.

Sutkinja Vrhovnog suda izgubila spor protiv novinarke Davorke Blažević

U ponovljenom postupku na Općinskom sudu u šibeniku u utorak je nepravomoćno odbačena tužba Senke Klarić Baranović protiv glavne urednice portala Tris Davorke Blažević.

17.12.2020.

HND: Osuđujemo optužujuće izjave splitskoga gradonačelnika

Ogranak Hrvatskog novinarskog društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji osuđuje izjavu gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare kojom se osvrnuo na fotografije sa splitske Rive zabilježene u nedjelju, 13. prosinca, a kojom optužuje kolege fotoreportere za zlonamjerno i manipulativno izvještavanje.

17.12.2020.

Dobitnici nagrade "Hrvoje Mateljić": Novokmet, Figenwald i Grbavac

Vanja Figenwald, Domagoj Novokmet i Antonija Grbavac proglašeni su najboljim poslovnim/gospodarskim novinarima u Hrvatskoj na svečanoj dodjeli Nagrade ‘Hrvoje Mateljić‘ koja se održala u Hrvatskome novinarskom društvu

17.12.2020.

Bivši ministar poljoprivrede Tolušić izgubio spor protiv novinara Gorana Gazdeka

Općinski sud u Virovitici donio je prvostupanjsku presudu kojom se novinar i potpredsjednik HND-a Goran Gazdek oslobađa optužbi za povredu ugleda i časti bivšeg ministra poljoprivrede i bivšeg potpredsjednika Vlade RH, Tomislava Tolušića.  

Foto: HND

16.12.2020.

"Siromašni" bivši ministar od novinara traži 40 tisuća kuna za pretrpljene duševne boli

Na Općinskom sudu u Virovitici u srijedu u 10.30 sati održat će se glavna rasprava u slučaju privatne tužbe kojom bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić od urednika portala Virovitica.net i potpredsjednika Hrvatskog novinarskog društva Gorana Gazdeka potražuje 180 mjesečnih dohodaka (približno 40.000 kuna) za povredu prava osobnosti.

15.12.2020.

Preminuo ilustrator Novosti Alem Ćurin

Jutros je u Splitu u 68. godini iznenada preminuo Alem Ćurin, dugogodišnji ilustrator tjednika Novosti. Ćurin je bio i slikar i strip-crtač i grafički dizajner i pisac. Bio je, kako je rekao jednom prilikom Boris Dežulović, i njegov kolega kolumnist jer su Ćurinove ilustracije uvijek donosile puno više od onih uobičajenih na koje su navikli čitatelji novina.

15.12.2020.

HND kao Josef K.: Trgovački sud u Zagrebu već 15 mjeseci ne donosi odluku o deložaciji iz prostora HND-a

Prošlo je više od 15 mjeseci otkako je Hrvatsko novinarsko društvo Trgovačkom sudu u Zagrebu podnijelo tužbu radi iseljenja tvrtke Čajić d.o.o. iz prostora ugostiteljskog objekta u vlasništvu HND-a, u prizemlju Novinarskog doma u Zagrebu, kojemu je ugovor o zakupu istekao 31. prosinca 2019. Pritom bivši zakupac ne plaća najam od svibnja 2019. godine, ali bez ikakvih problema sve to vrijeme drži prostor u posjedu i, štoviše, u njemu obavlja ugostiteljsku djelatnost. Na ime duga i neovlaštenoga korištenja prostora navedena je tvrtka HND-u pričinila materijalnu štetu veću od 300.000 kuna.

14.12.2020.

RSF: Progon novinara pojačao se u pandemiji

Broj novinara koji su nezakonito pritvarani diljem svijeta zadržao se u 2020. na "povijesno visokoj" razini od gotovo četiristo, a zdravstvenu krizu prate sve brojnija kršenja medijskih sloboda, navodi se u godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF) objavljenom u ponedjeljak.

14.12.2020.

Europske novinske agencije pozivaju Janšu da obnovi financiranje STA

Europsko udruženje novinskih agencija (EANA) je otvorenim pismom pozvalo slovenskog premijera Janeza Janšu da odustane od „neopravdane“ odluke o prekidu financiranja slovenske državne novinske agencije STA.

14.12.2020.