Aktualno

Aktualno - vijesti

Otvaranje šestog Fra Ma Fu festivala u znaku knjiga

Otvaranje šestog izdanja Fra Ma Fu festivala u daruvarskom Dvorcu Janković obilježila su dva zapažena prvijenca, novinari multitalenti, performeri, strpaši i romanopisci, svi po tri u jedan. Novinarka, poslovna komentatorica i spisateljica Dragana Radusinović Tafra predstavila je kolegama novinarima svoj roman Tajkunova kći o ljubavi i ortačkom kapitalizmu, uvršten među top-10 po izboru Večernjeg lista, a stripaš, performer i glazbenik Žarko Jovanovski stigao je na Fra Ma Fu festival s tek objavljenim romanom Pizzeria Europa, ovjenčanim Nagradom VBZ-a za najbolji roman.

03.10.2020.

Tribina: COVID kriza dovela u nepovoljan položaj sve koji rade u medijskoj industriji

Covid-kriza pokazala je iznimnu važnost medija i odgovornog novinarstva, no sada se sa sve prisutnijim njezinim politiziranjem nastavlja pritisak na novinare i ograničavanje medijskih sloboda, istaknuto je u petak na forumu ''Covid- kriza: Koliko slobode su nam uzeli?''

02.10.2020.

Sabor: Raspravljen prijedlog izmjena Statuta Hine

Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su u petak prijedlog izmjena Statuta Hrvatske izvještajne novinske agencije (Hina) kojom će se nacionalnoj novinskoj agenciji omogućiti snimanje iz zraka bespilotnom letjelicom (dron).

02.10.2020.

Sindikat novinara predstavio Vodič za freelancere i honorarne suradnike

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) predstavio je u srijedu Vodič za freelancere i honorarne suradnike u medijima, naglašavajući potrebu granskog kolektivnog ugovora kao jednog od ključnih koraka za zaštitu njihovih socijalnih i radnih prava.

30.09.2020.

EK o Hrvatskoj: Novinarima se prijeti smrću, netransparentno vlasništvo medija, (ne)ovisnost AEM-a...

Europska komisija izdala je prvo Izvješće o vladavini prava u kojem – u dijelu koji se odnosi na Hrvatsku, a tiče se medija – stoji zabrinjavajuća rečenica koja najbolje ocrtava čime se sve susreću novinarke i novinari u Hrvatskoj: "Novinari se suočavaju s brojnim prijetnjama na internetu, među ostalim s ocrnjivanjem, govorom mržnje, prijetnjama smrću i fizičkim napadima."

30.09.2020.

U petak u Daruvaru počinje 6. Fra Ma Fu festival

U petak, 2. listopada, u Daruvaru počinje 6. Fra Ma Fu, festival reportaže čiji je suorganizator, uz Sinko Institut, i Hrvatsko novinarsko društvo. Iako u manjem opsegu s obzirom na posebne epidemiološke mjere i krizu izazvanu koronavirusom, festival ponovo donosi brojne promocije knjiga, izložbu stripa "Mrakci" Žarka Jovanovskog te izložbu fotografija "Milenijski svijet Šime Strikomana na Fra Ma Fu festivalu", a za okruglim stolom razgovarat će se o reportaži u doba korone. Svečano otvorenje je u Dvorcu Janković u 16 sati

29.09.2020.

Novo ročište u tužbi Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvoja Zovka

Sutra u 8.30 sati na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu održat će se ročište u tužbi Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvoja Zovka, predsjednika Hrvatskog novinarskog društva i urednika i novinara HTV-a, u kojoj HRT od njega traži 250.000 kuna zbog povrede ugleda nakon njegovih izjava o postojanju cenzure na javnom servisu.

29.09.2020.

HSLS: Slobodu medija često ugrožavaju interesne i lobističke skupine

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, HSLS je u ponedjeljak ispred Novinarskog doma upozorio da slobodu medija često ugrožavaju interesne i lobističke skupine, a otežan je i pristup podacima javnog karaktera.

28.09.2020.

Preporuka o zaštiti privatnosti djece u kontekstu epidemije COVID-19

Od samog izbijanja epidemije COVID-19 vrlo važno bilo je pravovremeno i stručno izvještavanje javnosti o novoj zaraznoj bolesti, u čemu osobito aktivnu i odgovornu ulogu imaju stožeri civilne zaštite i mediji. U razdoblju zdravstvene krize nužno je osigurati dostupnost pouzdanih, stručnih i provjerenih informacija epidemiologa i drugih stručnjaka, kako bi se spriječilo širenje panike te podigla svjesnost o važnosti i načinima zaštite vlastitoga zdravlja i zdravlja drugih te osobito zdravlja djece, stoji u preporuci o zaštiti privatnosti djece pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.  

28.09.2020.

Sindikat novinara: Poslodavci koriste pandemiju za smanjenje prava

Poslodavci u medijskim kućama koriste pandemiju kao izgovor za smanjenje prava novinara i medijskih djelatnika, a poteškoće izazvane koronavirusom nesrazmjerno se naplaćuju zaposlenima, rečeno je u subotu na skupštini Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

26.09.2020.