Aktualno

Aktualno - vijesti

Čelnik europskih liberala: HRT mora povući tužbe protiv HND-a

Vođa grupacije liberala u Europskom parlamentu (ALDE) Guy Verhofstadt reagirao je danas na Twitteru na tužbe koje je Hrvatska radiotelevizija podigla protiv Hrvatskog novinarskog društva i njegovih predstavnika, predsjednika HND-a Hrvoja Zovka i predsjednice HND-ova ogranka na HTV-u Sanje Mikleušević Pavić.

09.01.2019.

HDP i HND solidarni s novinarima i medijima koji su tuženi za to što su radili svoj posao

Hrvatsko društvo pisaca (HDP) danas je objavilo priopćenje vezano uz niz presuda protiv medija, u kojem se izražava solidarnost s kolegama i medijima koji su posljednjih dana na sudovima proglašeni krivima za to što su radili svoj posao. Priopćenje, koje supotpisuje i Hrvatsko novinarsko društvo, donosimo u nastavku.

 

 

09.01.2019.

DRUŠTVO LOGORAŠA SRPSKIH KONCENTRACIJSKIH LOGORA UPUTILO PISMO PODRŠKE HND-U

Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) uputilo je pismo predsjednicima Hrvatskog sabora, Republike i Vlade te Upravi Hrvatske radiotelevizije (HRT) u kojem reagira na tužbe HRT-a protiv Hrvatskog novinarskog društva i njegovih predstavnika.

09.01.2019.

HND oštro osuđuje seksistički ispad zagrebačkog gradonačelnika

Hrvatsko novinarsko društvo zgroženo je istupom Milana Bandića, zagrebačkog gradonačelnika i predsjednika stranke BM 365 – Stranke rada i solidarnosti, koji je na današnjoj press-konferenciji okupljenim novinarkama i novinarima uputio niz grubih i seksističkih uvreda.

08.01.2019.

Udruga novinskih izdavača zbog presuda protiv medija traži hitne izmjene zakona

HUP- Udruga novinskih izdavača izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog recentnog niza presuda koje su protiv više medija pred hrvatskim sudovima donesene u parnicama za obeštećenje zbog nanesenih duševnih boli te ih smatraju pravno neutemeljenima i nepravednima, stoga pozivaju nadležne institucije da pristupe izmjenama zakona koje bi stvorile jasna i predvidljiva pravila na području nakladničke odgovornosti.

07.01.2019.

HUP-ova Udruga novinskih izdavača podržava izmjene EU regulative o autorskim pravima

Udruga novinskih izdavača pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) u petak je u priopćila da podržava stavove i napore krovnih udruženja europskih izdavača kojima se izmjenama EU regulative o autorskim pravima želi onemogućiti korištenje i komercijalizacija njihovih sadržaja u on-line distribuciji bez dopuštenja i plaćanja primjerene naknade.

06.01.2019.

Ministrica kulture obećala da će HND uključiti u izradu medijske strategije

Izaslanstvo Hrvatskog novinarskog društva sastalo se u srijedu s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek u Ministarstvu kulture. U dvosatnom razgovoru predstavnici HND-a iznijeli su ministrici svoje viđenje problema s kojima se suočavaju kolegice i kolege novinari kao što su prijetnje, napadi i zastrašivanja te sudski progoni, ali i narastajući govor mržnje u medijima.

04.01.2019.

Pravobraniteljica Slonjšak uputila preporuku o sudjelovanju osoba s invaliditetom u medijima

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je medijima preporuku za izvještavanje koje uključuje i osobe s invaliditetom i djecu s poteškoćama u razvoju, smatrajući kako upravo u dijelu uklanjanja stereotipnih načina razmišljanja mediji imaju velik utjecaj na širenje svijesti o tim osobama kao ravnopravnih građana.

02.01.2019.

Natječaj za sredstva iz Fonda AEM-a

Agencija za elektroničke medije (AEM) objavila je javni poziv za dodjelu sredstava iz Fonda za poticanje pluralizma i raznolikosti elektroničkih medija, i to za neprofitne nakladnike portala te neprofitne pružatelje audiovizualnih i radijskih usluga.

02.01.2019.

HRT reagirao nakon pet dana: Ne provodimo cenzuru

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu je objavila priopćenje u kojem odbacuje navode da se na HRT-u uskraćuje sloboda mišljenja i provodi cenzura te je, u povodu najnovijih napisa u dijelu medija i reakcija na prošlotjednu konferenciju za novinare u Hrvatskom novinarskom društvu (HND), istaknula kako ''HRT poštuje ustavne vrednote kojima se jamči sloboda izražavanja i mišljenja''.

02.01.2019.