Aktualno

Aktualno - vijesti

HSLS: Slobodu medija često ugrožavaju interesne i lobističke skupine

U povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, HSLS je u ponedjeljak ispred Novinarskog doma upozorio da slobodu medija često ugrožavaju interesne i lobističke skupine, a otežan je i pristup podacima javnog karaktera.

28.09.2020.

U petak u Daruvaru počinje 6. Fra Ma Fu festival

U petak, 2. listopada, u Daruvaru počinje 6. Fra Ma Fu, festival reportaže čiji je suorganizator, uz Sinko Institut, i Hrvatsko novinarsko društvo. Iako u manjem opsegu s obzirom na posebne epidemiološke mjere i krizu izazvanu koronavirusom, festival ponovo donosi brojne promocije knjiga, izložbu stripa "Mrakci" Žarka Jovanovskog te izložbu fotografija "Milenijski svijet Šime Strikomana na Fra Ma Fu festivalu", a za okruglim stolom razgovarat će se o reportaži u doba korone. Svečano otvorenje je u Dvorcu Janković u 16 sati

28.09.2020.

Preporuka o zaštiti privatnosti djece u kontekstu epidemije COVID-19

Od samog izbijanja epidemije COVID-19 vrlo važno bilo je pravovremeno i stručno izvještavanje javnosti o novoj zaraznoj bolesti, u čemu osobito aktivnu i odgovornu ulogu imaju stožeri civilne zaštite i mediji. U razdoblju zdravstvene krize nužno je osigurati dostupnost pouzdanih, stručnih i provjerenih informacija epidemiologa i drugih stručnjaka, kako bi se spriječilo širenje panike te podigla svjesnost o važnosti i načinima zaštite vlastitoga zdravlja i zdravlja drugih te osobito zdravlja djece, stoji u preporuci o zaštiti privatnosti djece pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević.  

28.09.2020.

Sindikat novinara: Poslodavci koriste pandemiju za smanjenje prava

Poslodavci u medijskim kućama koriste pandemiju kao izgovor za smanjenje prava novinara i medijskih djelatnika, a poteškoće izazvane koronavirusom nesrazmjerno se naplaćuju zaposlenima, rečeno je u subotu na skupštini Sindikata novinara Hrvatske (SNH).

26.09.2020.

Napadaču u Parizu cilj je bio Charlie Hebdo

Muškarac za kojeg se vjeruje da je u petak hladnim oružjem napao i ozlijedio dvoje ljudi surađuje s policijom kojoj je otkrio da mu je cilj bio satirički tjednik Charlie Hebdo, rekao je policijski izvor u subotu.

26.09.2020.

Ljubičić: Ne smije biti dobne i spolne diskriminacije

-Ne stoji izjava HRT-a da su za njih „sve kolegice i kolege jednako vrijedni“ jer je očito da rade distinkciju temeljem spola, stavljajući starije voditeljice u nepovoljniji položaj od njihovih muških kolega, što je kao diskriminacija temeljem spola zabranjeno Zakonom o ravnopravnosti spolova, stoji u priopćenju Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić zbog spolne i dobne diskriminacije na HRT-u. 

24.09.2020.

Ogranak HND-a i SNH na HTV-u: Slučaj Ljiljane Sauche ogledni je primjer dobne diskriminacije na HRT-u!

Nakon što je s mjesta urednice i voditeljice emisije "Vijesti iz kulture" Hrvatske televizije (HTV) smijenjena kolegica Ljiljana Saucha, uz obrazloženje kako je treba zamijeniti "mlađim licem na ekranu“, što je potvrdila i Hrvatska radiotelevizija (HRT) u svom priopćenju, Ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u i Podružnica Sindikata novinara Hrvatske na HRT-u ukazuju na nedopustivost sramotne prakse smjena koje se temelje isključivo na dobnoj diskriminaciji radnika, bez obrazloženja o profesionalnim razlozima smjene. S HRT-a, naime, osim navedenog "pomlađivanja", nije stigao ni jedan profesionalni argument zašto se s ekrana miče baš Ljiljana Saucha – dugogodišnja urednica koji je svoj posao radila u skladu s boljim praksama i standardima HRT-a: profesionalnošću, nenametljivošću i uvjerljivošću.

23.09.2020.

Al-Kaida opet prijeti tjedniku Charlie Hebdo

Stotinjak medija objavilo je u srijedu u Francuskoj otvoreno pismo kojim se poziva na mobilizaciju za slobodu izražavanja u znak podrške satiričkom tjedniku Charlie Hebdo koji je opet dobio prijetnje islamističke terorističke mreže Al-Kaide, nakon ponovne objave karikatura proroka Muhameda.

23.09.2020.

“Prijavi!” Svi mogu upozoriti i prijaviti prijetnje novinarima

Kako bismo zaštitili slobodu medija, potrebna nam je točna slika sila koje joj prijete. Da bismo to učinili, moramo prikupiti i provjeriti što je više moguće podataka. Zbog toga je Media Freedom Rapid Response (MFRR) pokrenuo kampanju “Prijavi!” kako bi stvorio svijest i potaknuo sve da se uključe u dokumentiranje i prijavljivanje mnogih kršenja prava novinara i medijskih radnika diljem Europe.

19.09.2020.

Preminuo legendarni sportski reporter Radio Rijeke Ivica Kovačević

U Rijeci je jutros u 88. godini života preminuo poznati sportski novinar i ugledni sportski radnik Ivica Kovačević, rođeni Goranin, davne je 1969. godine bio glavni i odgovorni urednik Radio Delnica da bi potom preselio u Rijeku.

17.09.2020.