Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Nizozemska je do sada za spas novinarstva uložila preko 35 milijuna eura!

Početkom krize koju je uzrokovao novi koronavirus nizozemska vlada podržala je novinarstvo i novinare kroz nekoliko financijski izdađnih mjera. U travnju, svibnju i lipnju odobrena je isplata oko 1.100 eura freelancerima bez obzira na njhove prihode i dohodak partnera/partnerice ako žive u istom kućanstvu.

20.07.2020.

SafeJournalists: Prijetnje smrću i seksističke uvrede makedonskoj novinarki Milevskoj

Tanja Milevska, novinarka i dopisnica MIA (Medijske Informacione agencije), na Tviteru i na Fejsbuku primila je prijetnje smrću i seksističke uvrede zbog svojih javno izrečenih stavova izraženih na društvenim mrežama. Slučaj je prijavljen policiji, ali do sada nisu podignute optužbe.

17.07.2020.

Udruga europskih novinskih agancija EANA zabrinuta za medije u Sloveniji

Udruga europskih novinskih agencija EANA izrazila je u ponedjeljak zabrinutost zbog planirane izmjene zakona o Slovenskoj novinskoj agenciji (STA) kojim bi aktualna vlada povećala svoj utjecaj na financiranje i upravljanje tom medijskm kućom.

14.07.2020.

Pogoršano stanje slobode medija u zemljama Središnje i Istočne Europe

Prema novom izvješću berlinske nevladine organizacije n-Ost pandemija COVID-19 pogoršala je stanje slobode medija u devet zemalja Središnje i Istočne Europe, ograničavajući pristup informacijama i padom prihoda, prenosi  BalkanInsight. 

 

 

13.07.2020.

Mreža SafeJournalists traži od OSCE-a, Europske komisije i Vijeća Europe da hitno poduzmu nešto u vezi s napadima na srpske medijske djelatnike

Mreža novinarskih udruženja iz regiona, SafeJournalists, poslala je pismo g. Olivéru Várhelyiu, europskom povjereniku za proširenje, g. Halemu Desiru, predstavniku za slobodu medija u OSCE-u i gđi Dunji Mijatović, povjerenici za ljudska prava Vijeća Europe, tražeći od njih da se hitno uključe u trenutna zbivanja u Srbiji i da odlučno zahtijevaju od srbijanskih vlasti da stvore sigurno okruženje za sve medije i novinare koji svojim posvećenim radom i praćenjem uživo riskiraju svoje zdravlje i sigurnost kako bi građanima Srbije omogućili pristup objektivnim informacijama o prosvjedima na ulicama Beograda i drugih gradova Srbije.

11.07.2020.

SafeJournalists: Srbijanska policija mora omogućiti sigurnost medijskih radnika na prosvjedima

Prosvjednici su fizički napali dva snimatelja, jedna novinarka udarena je pendrekom, a policija je novinarima zabranila da snimaju nasilje tijekom uličnih prosvjeda u Beogradu.

09.07.2020.

Facebook ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije

Facebook Inc ne čini dovoljno u borbi protiv diskriminacije na svojim platformama i neke njegove odluke bile su štetne za ljudska prava, ocjenila je neovisna revizija koju je angažiala sama tvrtka, piše u srijedu New York Times.

08.07.2020.

SafeJournalists: Prvi korak ka istini o ubojstvu Ćuruvije

Vlasnik Dnevnog telegrafa i nedjeljnika Europljanin, Slavko Ćuruvija ubijen je s četrnaest metaka, 11. travnja 1999. godine pri ulasku u zgradu sa svojom partnericom u Beogradu u Srbiji. Dvadeset i jednu godinu kasnije, Apelacijski sud u Beogradu će donijeti konačnu odluku o osudi četvorice bivših pripadnika Državne sigurnosti za organiziranje i sudjelovanje u ubojstvu. Travnja 2019. godine, osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora od strane Posebnog odjeljenja Višeg suda za organizirani kriminal u Beogradu.

08.07.2020.

Rusija uhitila bivšeg novinara i optužila ga za izdaju

Ruske snage sigurnosti uhitile su u utorak bivšeg novinara koji radi kao savjetnik šefa ruske svemirske agencije i optužile ga za izdaju, tvrdeći da je otkrivao vojne tajne neimenovanoj članici NATO-a. Snimka koju je objavio FSB pokazuje da su naoružani agenti uhitili i pretražili Ivana Safronova ispred njegovog stana u Moskvi.

07.07.2020.

Ruska novinarka osuđena za "opravdavanje terorizma" na novčanu kaznu

Novinarka je u ponedjeljak osuđena u Rusiji na novčanu kaznu zbog toga što je "opravdavala terorizam" i neočekivano je izbjegla šestogodišnju zatvorsku kaznu koju je tražilo tužiteljstvo u tom predmetu, koji je podigao na noge aktiviste za zaštitu medijske slobode.

06.07.2020.