Aktualno

Aktualno - regija i svijet

UN traži istragu smrti novinarke Al Jazeere na Zapadnoj Obali

Visoko povjereništvo UN-a za ljudska prava "zaprepašteno" je smrću američko-palestinske novinarke Širin Abu Akleh dok je izvještavala o operaciji izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, te je zatražilo neovisnu istragu o okolnostima pogibije.

12.05.2022.

Ubijena novinarka Al Jazeere

Novinarka Al Jazeere poginula je u pucnjavi izraelske vojske na okupiranoj Zapadnoj obali, objavio je katarski informativni kanal, no vojska kaže da su je možda pogodili Palestinci boreći se s vojnicima. Palestinsko ministarstvo zdravstva potvrdilo je njezinu smrt te reklo da je drugi reporter, Ali Samodi, ranjen.

11.05.2022.

Safe Journalists: Prijetnje blogeru, kolumnistu i aktivistu iz BiH Srđanu Puhalu

Poznati bloger, kolumnist i aktivist iz Bosne i Hercegovine Srđan Puhalo dobio je brojne prijetnje, uključujući prijetnje smrću, nakon što je na portalu Analiziraj.ba objavio autorski komentar o medijskim naslovima i izjavama dužnosnika o broju ubijene djece u opkoljenom Sarajevu.

 

11.05.2022.

Novine Novaja Gazeta Europa osvanule na kioscima u Latviji

Pilot izdanje novog ruskog neovisnog dnevnog lista koji su pokrenuli novinari protjerani iz oporbenog lista Novaja Gazeta stiglo je na kioske u Latviji i za Dan pobjede u Rusiji, 9. svibnja svjedočit će da Moskva nije uspjela ušutkati neovisno novinarstvo.

09.05.2022.

Bjeloruski novinari dobitnici Svjetske nagrade za slobodu medija

Bjelorusko udruženje novinara (BAJ) dobitnik je ovogodišnje UNESCO-ve Svjetske nagrade za slobodu medija.  BAJ je osnovan 1995. godine kao nevladina udruga medijskih djelatnika s ciljem promicanja slobode izražavanja i neovisnog novinarstva u Bjelorusiji. Okuplja preko 1300 pridruženih novinara, a član je Međunarodne federacije novinara (IFJ) i Europske federacije novinara (EFJ).

30.04.2022.

Safe Journalists: Povreda osobnih podataka novinara i njegove supruge od strane javnog bilježnika u Albaniji

Mreža SafeJournalists dobila je obavještenje o curenju ličnih podataka Edmonda Hodžaja, novinara BIRN mreže Albanije i Reporter.al i njegove supruge. U ponoć 23. travnja 2022. Edmond i njegova supruga slučajno su otkrili na svojim nalozima na sajtu e-Albanija (portal e-usluga) da je notar po imenu Agron Bajri generirao njihovu potvrdu o sklapanju braka 14. travnja i nekoliko minuta kasnije generirao priznanicu o uplati doprinosa njegove supruge. Edmond i njegova supruga ne poznaju lično spomenutog notara i nisu ga ovlastili za pravljenje osobnih dokumenta. Dakle, gospodin Bajri je ove radnje izveo bez suglasnosti i znanja novinara BIRN-a i njegove supruge. Edmond je za mrežu SafeJournalists izjavio:  „Nismo imali nikakav prethodni kontakt ili poznanstvo s ovom osobom, ni moja supruga ni ja, niti smo to tražili od njega“.

 

30.04.2022.

Još jedna novinarska žrtva - Producentica Radija Liberty ubijena u napadu projektilom na Kijev

Ukrajinski spasioci u petak su pronašli tijelo producentice Radija Liberty u ruševinama zgrade u Kijevu koju je pogodio projektil, izvijestili su iz tog medija. Radio Liberty je priopćio da je Vira Girič, koja je radila u njihovom kijevskom uredu od veljače 2018. godine, ubijena nakon što je ruska raketa pogodila zgradu u kojoj je živjela.

29.04.2022.

Mreža Safejournalists: Solidarnost i suradnja novinara u regiji ključ su za promjene

Solidarnost novinarskih udruženja i organizacija  iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije, koje su se uz podršku Europske unije udružile i osnovale regionalnu mrežu Safejournalists s ciljem mapiranja napada na novinare/ke u regionu i zaštite i unapređenja medijskih prava i sloboda, u proteklih šest godina dala je veoma značajne i pozitivne rezultate, kazano je na regionalnoj konferenciji mreže Safejournalists koja je održana u Sarajevu.

28.04.2022.

CPJ: Potrebna je sveobuhvatna i hitna istraga zbog prijetnji smrću novinarima N1 i lista Danas

Vlasti u Srbiji morale bi provesti brze i temeljite istrage prijetnji smrću koje su upućene zaposlenicima televizije N1 i lista Danas te privesti počinitelje, priopćio je u ponedjeljak Committee to Protect Journalists (CPJ). 

26.04.2022.

Medijske organizacijske protiv izručenja Juliana Assangea

Europska i Međunarodna federacija novinara ( EFJ -IFJ) zajedno s 18 organizacija za meidjske slobode i novinarstvo uputile su poziv britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel da odbije zahtjev američke vlade za izručenje izdavača WikiLeaksa Juliana Assangea. Cijeli tekst pisma prenosimo u nastavku.

24.04.2022.