Aktualno

Aktualno - regija i svijet

SafeJournalists: Prvi korak ka istini o ubojstvu Ćuruvije

Vlasnik Dnevnog telegrafa i nedjeljnika Europljanin, Slavko Ćuruvija ubijen je s četrnaest metaka, 11. travnja 1999. godine pri ulasku u zgradu sa svojom partnericom u Beogradu u Srbiji. Dvadeset i jednu godinu kasnije, Apelacijski sud u Beogradu će donijeti konačnu odluku o osudi četvorice bivših pripadnika Državne sigurnosti za organiziranje i sudjelovanje u ubojstvu. Travnja 2019. godine, osuđeni su na ukupno 100 godina zatvora od strane Posebnog odjeljenja Višeg suda za organizirani kriminal u Beogradu.

08.07.2020.

Rusija uhitila bivšeg novinara i optužila ga za izdaju

Ruske snage sigurnosti uhitile su u utorak bivšeg novinara koji radi kao savjetnik šefa ruske svemirske agencije i optužile ga za izdaju, tvrdeći da je otkrivao vojne tajne neimenovanoj članici NATO-a. Snimka koju je objavio FSB pokazuje da su naoružani agenti uhitili i pretražili Ivana Safronova ispred njegovog stana u Moskvi.

07.07.2020.

Ruska novinarka osuđena za "opravdavanje terorizma" na novčanu kaznu

Novinarka je u ponedjeljak osuđena u Rusiji na novčanu kaznu zbog toga što je "opravdavala terorizam" i neočekivano je izbjegla šestogodišnju zatvorsku kaznu koju je tražilo tužiteljstvo u tom predmetu, koji je podigao na noge aktiviste za zaštitu medijske slobode.

06.07.2020.

Nastavak medijskog rata: Kina uvela sankcije za četiri američka medija

Kina je u srijedu uvela sankcije četirima američkim medijima prisutnima u toj azijskoj zemlji, nakon što su Sjedinjene Države uvele slične mjere protiv kineskih medija. Američka vlada je 22. lipnja izmijenila status četiri kineska državna medija, proglasivši ih „organima propagande“ Pekinga, a njihovi uredi na američkom teritoriju sad se smatraju „inozemnim diplomatskim misijama“. 

01.07.2020.

Reuters: Raste utjecaj televizije i društvenih mreža

Većina podataka u najnovijem Reutersovom istraživanju o novinarstvu prikupljena je prije napada korona virusa, pa u tom smislu predstavljaju tek prikaz povijesnih trendova. Ti podaci pokazuju rast uporabe tradicionalnih izvora vijesti, prije svega televizije, ali i poznatih online medija. 

25.06.2020.

SafeJournalists: Srpski novinar Mikić pretučen na dan izbora

Novinar Saša Mikić pretučen je nakon što je napustio lokalno biračko mjesto o čijem radu je želio izvještavati  u Kikindi, u Srbiji. Napala su ga tri neidentificirana muškarca koja su ga udarala po celom tijelu, uglavnom po licu, ostavljajući mu posjekotine i modrice.

 

25.06.2020.

SafeJournalists:  Albanskog novinara Hilu pritvorila policija

Lokalna policija uhitila je novinara Elvisa Hilu s Report TV dok je izvještavao o državnim vlastima koje ruše zgradu, usprkos tome što je jasno rekao da je novinar. Pušten je nakon što su prisutni novinari izvršili pritisak na policiju.

23.06.2020.

Smijenjeni čelnici američkih javnih medija

Saveznik američkog predsjednika Donalda Trumpa smijenio je cijelo vodstvo američkih javnih medija kao što su Voice of America i Radio Free Europe, potaknuvši bojazni od politizacije informacija tih postaja osnovanih radi promicanja ideala slobode i demokracije u svijetu.

19.06.2020.

EFJ i IFJ zahtijevaju snažniju podršku Europe kreativnim industrijama

Dok države članice EU-a počinju raspravljati o predloženom planu oporavka Unije, Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ / EFJ), zajedno s 92 druge europske i međunarodne organizacije u kulturnom i kreativnom sektoru, pozivaju na osmišljavanje snažnijih mjera koje po pomogle oporavku ovog sektora, priopćili su iz EFJ-a.

19.06.2020.

SafeJournalists: Pokušaj paljenja automobila kosovskog novinara Kajtazija

Novinar portala reporteri.net Shkumbin Kajtazi objavio je da je nepoznata osoba pokušala zapaliti njegov automobil, ali da su je u tome spriječili stanovnici ulice.

 

16.06.2020.