Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Turski novinari osuđeni na dvije godine zatvora zbog karikature iz Charliea Hebdoa

Dvojica turskih novinara osuđena su na dvije godine zatvora zbog toga što su u svom listu prenijeli karikaturu proroka Muhameda iz francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo.

28.04.2016.

Turska optužuje BBC za "terorističku propagandu"

Turska je osudila BBC zbog intervjua sa čelnikom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) Cemila Bayika nazvavši ga neizravnom potporom "terorističkoj propagandi".

25.04.2016.

Turska uhitila nizozemsku novinarku zbog tweetova o Erdoganu

Turska policija uhitila je nizozemsku novinarku turskog podrijetla Ebru Umaru zbog "nekoliko tweetova o turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu", priopćilo je nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova.

 

24.04.2016.

EFJ: Turska onemogućava rad stranim novinarima

Europska novinarska federacija osuđuje zabranu ulaska ruskom novinaru Turalu Kerimovu, ravnatelju turskog ureda agencije Sputnik, kojeg je na granici zaustavio carinik jer su vlasti novinara označile kao „personu non grata“. Turske su mu vlasti zaplijenile i novinarsku iskaznicu i dozvolu boravka prije vraćanja u Rusiju.

21.04.2016.

Makedonija: Policija prebila pet novinara

Makedonska policija ozbiljno je ozlijedila novinara i čeriti fotoreportera prošloga tjedna u glavnom gradu Skopju dok su slali izvještaje o protudržavnim prosvjedima, javlja SSNM, makedonska članica IFJ-a i EFJ-a.

19.04.2016.

The New York Times dobio Pulitzera za vanjskopolitičko, a The Washington Post za unutarnjepolitičko izvješćivanje

The New York Times dobio je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za vanjskopolitičko izvješćivanje o nasilju nad afganistanskim ženama, The Washington Post za unutarnjopolitičko izvješćivanje o policijskom nasilju dok je nagradu za službu javnosti dobila agencija Associated Press za izvješće o iskorištavanju radnika u industriji morske hrane, objavio je Pulitzerov odbor.

18.04.2016.

Većina Nijemaca protivi se progonu komičara Jana Boehmermanna

Dvije trećine Nijemaca protivi se odluci kancelarke Angele Merkel da dopusti tužiteljstvu pokretanje kaznenog postupka protiv njemačkog komičara koji je ismijavao turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, objavio je njemački Bild am Sonntag.

17.04.2016.

Regionalni okrugli stol Media Observatory-a u Sarajevu: Kako sačuvati integritet novinarstva i medija?

U Sarajevu se održava regionalni okrugli stol SEE Media Observatory na temu 'Kako sačuvati integritet novinarstva i medija?', odnosno, kako učiti od pozitivnih primjera zaštite medijskog integriteta u zemljama jugoistočne Europe.  

14.04.2016.

Dan slobode medija - Difference Day 2016 u Bruxellesu

Europska federacija novinara će se priključiti svojim medijskim partnerima i neprofitnim organizacijama u proslavi Svjetskog dana slobode medija u Bruxellesu 3. svibnja u Umjetničkom centru. Dan će započeti izlaganjem Günthera Oettingera iz Europske komisije, koji će naglasiti europsku odlučnost u pružanju snažne potpore slobodi govora.

13.04.2016.

Niz slučajeva kršenja medijskih i novinarskih sloboda u Srbiji uoči izbora

Prva četvrtina 2016. je, osim “uobičajenih” prijetnji i medisjkih kampanja protiv kritike Vlade, obilježena policijskim ispitivanjem reportera koji je upozorio javnost na neispravnu vodu za piće i navodnim praćenjem novinara, stoji u izvješću Fondacije Slavko Ćuruvija.

12.04.2016.