Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Članice IFJ-a odale počast poginulim novinarima

Mimohodom u francuskom Angersu, 300 delegata koji predstavljaju Međunarodnu federaciju novinara odalo je počast novinarima ubijenima na zadatku.

09.06.2016.

Američki novinar i afganistanski prevoditelj ubijeni u Afganistanu

Američki fotoreporter David Gilkey i afganistanski prevoditelj Zabihullah Tamanna poginuli su na jugu Afganistana, objavili su u nedjelju američki National Public Radio i dužnosnici afganistanske vojske.

06.06.2016.

Francuska: raste broj slučajeva policijskog nasilja prema novinarima

EFJ i IFJ upozoravaju na zabrinjavajuće povećanje policijskog nasilja uperenog prema novinarima od sredine svibnja, otkad traju demonstracije protiv novog francuskog zakona o radu. 

06.06.2016.

Talijanske vlasti predlažu pooštravanje kazni za klevetu

Nacrt zakona, koji će uskoro biti podnesen Senatu, predviđa da se maksimalne kazne povećaju sa 6 na 9 godina zatvora ako se kleveta tiče političara, suca ili državnog službenika.

01.06.2016.

Khadija Ismayilova: „Politički zatvori u Azerbajdžanu kao da imaju rotirajuća vrata''

Prvog dana na slobodi Khadija je, između Christiane Amanpour na CNN-u i Glasa Amerike, našla vremena i za razgovor s nositeljima projekta Izvještavanje o organiziranom kriminalu i korupciji (OCCRP), kojima je iznijela razmišljanja o 537 dana zatvora, situaciji u Azerbajdžanu i Projektu Khadija, odgovoru OCCRP-a na njeno zatvaranje.

30.05.2016.

Azerbajdžanska istraživačka novinarka Khadija Ismayilova puštena na slobodu

Azerbajdžanska istraživačka novinarka Khadija Ismayilova puštena je na slobodu nakon godinu i pol izdržavanja zatvorske kazne. Ismayilova je dobila kaznu zatvora od sedam godina nakon što je objavila priče o korupciji političara u Azerbejdžanu, uključujući i obitelji predsjednika Ilhama Aliyeva, a presuda je izazvala međunarodne prosvjede.

27.05.2016.

Europa prati zabrinjavajući razvoj situacije na Radioteleviziji Vojvodine

Srbijanski mediji javljaju da je programski direktor Radiotelevizije Vojvodina (RTV) Slobodan Arežina smijenjen, da je glavni direktor Srđan Mihajlović odstupio zbog političkih pritisaka, da je 7 urednika vijesti dobilo otkaz, a da je glavna urednica 1. programa  televizije Novi Sad Marjana Jović dala otkaz.

 

25.05.2016.

Novi Sad: Prosvjed zbog smjena na RTV-u

Više tisuća građana okupilo se u Novom Sadu na prosvjedu zbog smjena na Radio televiziji Vojvodine i uputilo zahtjev za neopozive ostavke punog sastava Upravnog odbora RTV-a.

23.05.2016.

Turska mora prestati okolinu hraniti atmosferom straha za novinare i sindikaliste

Europska i međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozivaju mogućeg novog turskog premijera Binalija Yildirima da zaustavi atmosferu neprekidnog zakonodavnog zastrašivanja, prijetnji, maltretiranja, napetosti i fizičkih napada na novinare i medijske djelatnike u Turskoj.

20.05.2016.

Ukrajina: ugrožena sigurnost 4 tisuće novinara zbog objave njihovih osobnih podataka

Ukrajinska organizacija koja se bavi nacionalnom sigurnošću objavila je na tisuće detalja o novinarima na svojoj web stranici tvrdeći da imaju akreditacije proruskih separatista u istočnoj Ukrajini. To ih dalje sumnjiči za „suradnju s terorističkim organizacijama“ i kršenje ukrajinskih zakona.

18.05.2016.