Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Progon medija u Turskoj: vlada preuzela oporbeni list Zaman

Turski oporbeni list Zaman, dva dana nakon što je policija nasilno zauzela sjedište lista u Istanbulu, objavio je na naslovnici fotografiju nasmiješenog turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana uz članak o vladinom kapitalnom projektu, gradnji mosta nad Bosporom. Europska unija izrazila je svoju iskrenu zabrinutost zbog progona medija i gušenja medijskih sloboda u Turskoj.

06.03.2016.

Ukrajinska novinarka puštena iz zatvora nakon godinu dana

Ukrajinska novinarka Maria Varfolomeyeva puštena je iz zatvora nakon više od godinu dana. ‬

04.03.2016.

Nakon nedjeljne pobjede, novinari „Spotlighta“ se vraćaju na posao

"Da 'Spotlight' i nije proglašen najboljim filmom, za nas se ništa ne bi promijenilo. Ali činjenica da je osvojio tu nagradu znači da ćemo danas, možda i čitav tjedan pucati od ponosa, a zatim se vratiti tom ukletom i važnom poslu – novinarstvu''

03.03.2016.

Mediji bi trebali ignorirati ili jasno označiti ISIS-ovu propagandu

Medijske organizacije trebale bi ignorirati propagandu Islamske države ili je u izvještajima jasno označiti kao takvu, zaključak je istraživanja australskog Instituta za međunarodnu politiku Lowy, prenosi Media.ba.

03.03.2016.

Turski predsjednik ne prihvaća odluku ustavnog suda o oslobađanju novinara

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je da ne poštuje niti prihvaća presudu turskog ustavnog suda prema kojoj su pritvaranjem dvojice novinara iz vodećeg oporbenog lista bila prekršena njihova prava.

28.02.2016.

Turska: oslobođena dvojica novinara nakon 92 dana pritvora

Europska i međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozdravljaju odluku turskog Ustavnog suda od 25. veljače kojom se proglašavaju povrijeđenima prava novinara lista Cumhurieyet Cana Dündara i Erdema Güla te se naglašava nepostojanje razloga za pritvaranje zbog nekoliko članaka. Odluka se poziva na povredu članka 19 („pravo na osobnu slobodu i sigurnost“), članka 26 (sloboda izražavanja) i članka 28 (novinarske slobode) Ustava Republike Turske.

26.02.2016.

Grčkim novinarima onemogućeno izvještavanje o policijskoj operaciji protiv izbjeglica

Makedonski sindikat novinara i list Thrace Daily prijavili su još jedan incident s grčkom TV ekipom, koja je prije dva dana izbačena iz izbjegličkog kampa u Idomeni (Grčka), iz "sigurnosnih razloga".

25.02.2016.

U Kini od idućega mjeseca zabranjeno online objavljivanje svim stranim medijima

Kina će uskoro početi sa provođenjem novog zakona koji stranim medijskim kompanijama zabranjuje postavljanje bilo kakvog online sadržaja bez prethodne dozvole Državne agencije za tisak, radio, film i televiziju (SAPRFT), prenosi Media.ba.

25.02.2016.

Sirija: Fotoreporter ubijen tijekom izvještavanja o borbama u Damasku

Sirijski freelancer fotoreporter poginuo je 19. veljače izvještavajući o borbama u Damasku, u predgađu Daraya, prenose mediji citirajući agenciju Anadoliju, za koju je radio. Međunarodna novinarska federacija (IFJ) osuđuje ubojstvo i podsjeća kako je Sirija opasna zona u kojoj sirijski novinari rade već pet godina.

24.02.2016.

Nakon 30 godina Britanija dobiva novi nacionalni dnevni list

Veliki britanski izdavač novina objavio je u ponedjeljak da će krajem mjeseca lansirati novi nacionalni dnevni list, prvi te vrste u 30 godina, čiji će se dolazak na kioske vremenski poklopiti s prestankom izlaženja tiskanog izdanja jednog od njegovih starih listova.

23.02.2016.