Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Pokrenuta javna rasprava o mehanizmima vezanim uz slobodu medija u arapskom svijetu

Međunarodna federacija novinara (IFJ) pokrenula je otvoreno javno savjetovanje da bi saznala i približila različita stajališta strana zainteresiranih za posebne mehanizme slobode medija u arapskom svijetu.

21.03.2016.

Šef BBC-ja: "Nova upravljačka struktura imat će do sada neviđenu moć"

Vodstvo BBC-ja zabrinuto je zbog prijedloga novog modela upravljanja britanskim javnim medijskim servisom putem jedinstvenog odbora koji bi činilo 12-14 članova od kojih bi više od polovice birala Vlada. Glavni ravnatelj BBC-ja Tony Hall smatra kako će taj odbor, kao ni jedan prije njega, postaviti uredničke smjernice i imati do sada neviđenu moć. 

16.03.2016.

IFJ podržava kampanju britanskog Sindikata novinara protiv “Zakona o zabadanju nosa“

Međunarodna federacija novinara (IFJ) podržava poziv svoje članice Nacionalnog sindikata novinara UJ (NUJ UK) i Irske upućene članovima britanskog Parlamenta da glasaju protiv uvrštenja zakona o ovlaštenjima istraživača (IPB) na dnevni red diskusije 15. ožujka 2016.

15.03.2016.

Zapadna obala: izraelske snage onemogućile emitiranje televizije i uhitile trojicu zaposlenih

Izraelske snage krajem prošloga tjedna ušle su u ured Palestine Today u Ramallahu pod izgovorom da potiče nasilje upereno protiv Izraela i njegovih građana te zapovjedile zatvaranje redakcije. Ta odluka je uslijedila nakon odluke Izraelskog kabineta za sigurnost od 10. ožujka da se zatvore palestinski mediji optuženi za poticanje nasilja. Tom prilikom su uhićeni direktor televizije Farouk Alyat, foto-novinar Mohammed Amr i tehničar Shabib Shabib.

14.03.2016.

Turska: Podržite peticiju za pravo javnosti na pristup informacijama

Turske novinarske organizacije su, uz podršku EFJ-a, IFJ-a i RFS-a, pokrenule kampanju kojom traže puštanje zatvorenih novinara i zahtijevaju da se osigura sloboda medija i izražavanja.

13.03.2016.

U Čečeniji napadnuti novinari i aktivisti

Europska federacija novinara osudila je silovit napad na grupu ruskih i međunarodnih novinara i branitelja ljudskih prava na granici Čečenije i Inguške Republike, dijela Ruske Federacije.

10.03.2016.

Novinaru lista Birgun 21 mjesec zatvora

Novinaru turskog dnevnog lista Birgun dosuđena je zatvorska kazna u trajanju od 21 mjeseca jer je uvrijedio predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavio je taj dnevnik.

 

 

 

09.03.2016.

Turski Zaman nastavlja izlaziti u Njemačkoj

Nakon što su turske vlasti preuzele oporbeni list Zaman, glavni urednik lista Suleyman Beg objavio je kako će list nastaviti izlaziti u Njemačkoj pod imenom Zaman Almanya.

08.03.2016.

Dnevni Avaz: "Nećete nas ušutkati"

Uredništvo i uprava sarajevskog Dnevnog Avaza, iza kojega stoji uhićeni Fahrudin Radončić, priopćili su kako ih neće zastrašiti i ušutkati upozorenja Državnog odvjetništva BiH, koje je tijekom dana zajedno sa Sudom BiH reagiralo na političke i medijske napade, ističući da neće popustiti pred pritiscima.

08.03.2016.

Hollande i Merkel zabrinuti za medijske slobode u Turskoj

Francuski premijer Francois Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel na izvanrednom sastanku s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom o migracijskoj krizi izrazili su zabrinutost za stanje medijskih sloboda u Turskoj nakon što su turske vlasti ovoga vikenda preuzele oporbenu medijsku grupaciju Zaman.  

 

07.03.2016.