Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Turski novinari pokrenuli kampanju “Ja sam novinar“

Turski novinari i aktivisti pokrenuli su kampanju „Ja sam novinar“ koju možete podržati na #Bengazeteciyim. Podrška se odnosi na 34 novinara i medijskih radnika koji su u zatvoru, kao i na one koji su suočeni s različitim pritiscima vlasti zbog inzistiranja na pravu na slobodu izražavanja i informiranja. 

13.07.2016.

Europski parlament poziva na zaštitu zviždača

 Potaknut presudama u slučaju LuxLeaks i događajima nakon izbijanja afere Panama Papers, Europski parlament prošloga je tjedna na plenarnoj sjednici raspravljao o položaju zviždača i zaključio kako postoji potreba za boljom pravnom zaštitom zviždača na razini čitave Europske unije. U međuvremenu, Komisija razmatra ima li zakonske mogućnosti donijeti direktivu, ali tvrdi da pomaci u zaštiti zviždača nisu mogući bez čvrstog zakonskog temelja na nacionalnim razinama. 

11.07.2016.

Donesena presuda za VatiLeaks: talijanski novinari oslobođeni krivnje

Vatikanski sud donio je oslobađajuću presudu za dvojicu talijanskih novinara optuženih da su objavili dokumente o korupciji u Vatikanu u aferi VatiLeaks, zaključivši da Sveta Stolica nad njima nije imala jurisdikciju. Drugo dvoje optuženih, talijanska stručnjakinja za odnose s javnošću Francesca Chaouqui i španjolski svećenik Angel Lucio Vallejo Balda, proglašeni su krivima. 

08.07.2016.

Presude u slučaju LuxLeaks: loša poruka zviždačima

Ovoga tjedna sud u Luxembourgu donio je presude u slučaju financijskog skandala Luxembourg Leaks (LuxLeaks), kojeg je u studenom 2014. otkiro Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ). To je bio najveći skandal te vrste do objave Panama Papers. 

01.07.2016.

Uhićenje trojice urednika u Turskoj je neprihvatljivo

Europska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara oštro osuđuju uhićenje Şebnema Korura Fincancıja, predsjednika Turske zaklade za ljudska prava, Erola Önderoğlua, novinara Bianeta i dopisnika iz Turske Reportera bez granica te Ahmeta Nesina (novinara i književnika). Oni su uhićeni zbog „terorističke propagande“, odnosno suradnje s kurdskim dnevnim listom Özgür Gündem.

21.06.2016.

Novinar pronađen mrtav u Srpskom Krsturu

Srpski novinar Luka Popov (60) pronađen je mrtav u svojoj kući u Srpskom Krsturu, a Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Vojvodine (DNV) zatražili su od nadležnih organa da hitno otkriju okolnosti tog događaja, prenose novinarska udruženja u Srbiji. 

18.06.2016.

Kongres IFJ osuđuje uhićenje makedonskog novinara Zorana Božinovskog

Svjetski kongres Međunarodne federacije novinara u Angersu osudio je uhićenje Zorana Božinovskog, novinara freelancera i pokretača portala Burevensik.org, 21. travnja 2016., nakon što ga je Srbija, gdje je živio posljednje tri godine, izručila Makedoniji.

17.06.2016.

Donald Trump napao Washington Post

Republikanski kandidat za Bijelu kuću Donald Trump najavio je kako više neće izdavati akreditacije novinarima Washington Posta, što je najnoviji primjer njegova zabrinjavajućeg odnosa prema kritički nastrojenim medijima. 

14.06.2016.

Novi Sad: Prosvjedi protiv smjena na RTV-u

Više tisuća građana okupilo se sinoć u Novom Sadu na trećem prosvjedu Podrži RTV zbog smjena urednika i novinara na Radio-televiziji Vojvodine, prenosi Blic. 

14.06.2016.

U Turskoj napadnuto dvoje reportera VOA-e

Dvoje reportera Voice of America napadnuto je za vrijeme izvještavanja o eksploziji bombe u turskom gradu Midyatu. Motiv napada nije poznat i dosad ni jedna grupa nije preuzela odgovornost za njega.

13.06.2016.