Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Izvještaj Mapping Media Freedoma: u Europi raste broj napada na novinare

Nasilje upereno protiv novinara se povećalo za 13 posto u drugom kvartalu 2016. godine, pokazuju izvještaji platforme Mapping Media Freedom. Kao glavni razlog navodi se situacija u Turskoj koja se intenzivirala i prosvjedi koji su postali nasilni u svim zemljama – od Francuske do Finske.

10.08.2016.

OESS osuđuje napade na novinare u BiH

Neprestano zastrašivanje i nasilje nad novinarima je neprihvatljivo i moglo bi još više oslabiti medijske slobode i slobodu izražavanja u BiH, izjavila je Dunja Mijatović, predstavnica OESS-a za slobodu medija.

31.07.2016.

Kosovo odbilo zahtjev Turske da kazni novinara

Kosovski ministar vanjskih poslova Enver Hodžaj ocenio je neprihvatljvim i neobičnim zahtjev Turske, koja je od kosovskih vlasti zatražila da se prištinski novinar Berat Bužalja, urednik portala Express, kazni zbog satirične objave na Facebooku tijekom pokušaja vojnog udara u Turskoj.

29.07.2016.

BREXIT DIGAO TIRAŽE

U Velikoj Britaniji je, prema podacima ABC-a, digitalno izdanje Mail Online u lipnju oborilo sve rekorde s preko 15 milijuna zabilježenih pojedinačnih posjeta dnevno. Tiskana izdanja također su u lipnju povećala tiraže.

27.07.2016.

Turska naredila uhićenje još 47 novinara

Turska je naredila uhićenje još 47 novinara, u sklopu šireg obračuna s pristašama muslimanskog klerika Fetullaha Gulena optuženog da stoji iza propalog puča.

27.07.2016.

Turska: izdani nalozi za pritvaranje 42 novinara

Turske vlasti izdale su nalog za uhićenje 42 novinara, objavila je privatna televizijska mreža NTV, što je najnoviji korak u nizu uhićenja od neuspjelog vojnog udara.

25.07.2016.

EFJ i IFJ pozivaju međunarodnu zajednicu da zaustavi nasilje prema novinarima u Turskoj

Međunarodna i Europska federacija novinara pozivaju međunarodnu i novinarsku javnost da poduzme konkretne korake protiv turskih vlasti koje krše elementarna ljudska prava, što je protiv svih međunarodnih i europskih konvencija.

22.07.2016.

Srbijanska vladajuća stranka organizirala izložbu „Necenzurirane laži“

Srbijanska Napredna stranka organizirala je bizarnu izložbu novinskih tekstova „Necenzurirane laži“, kako bi "dokumentirala nepravedne optužbe upućene Vladi" te "pokazala kako su mediji u Srbiji slobodni i lagati".

21.07.2016.

U središtu Kijeva ubijen ugledni novinar

Ugledni ruski istraživački novinar, koji je zadnjih pet godina boravio u Ukrajini i radio za on line izdanje lista Ukrayinska Pravda, ubijen je jutros u eksploziji automobila bombe u središtu glavnog grada Kijeva.

20.07.2016.

Napad na demokraciju u Turskoj: ubijen reporter i preuzeta kontrola nad medijima

Fotografa i novinara turskog dnevnika Yeni Safak Mustafu Cambaza ubili su vojnici u blizini Istambula, za vrijeme pokušaja državnog udara, dok je vojska preuzela kontrolu nad elektroničkim medijima u zemlji - državnim TRT-om, privatnim CNN-om Turska, Kanalom D te dnevnikom Hurriyet.

17.07.2016.