Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Većina Amerikanaca u medijima želi činjenice bez interpretacije

Većina Amerikanaca želi da im mediji u vijestima predstave činjenice bez dodatne interpretacije pokazala je anketa istraživačkog centra Pew u jeku rasprave o ulozi medija u praćenju nekonvencionalne predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

19.11.2016.

Albanski i bjeloruski novinari osvojili nagradu CEI SEEMO za iznimna postignuća u istraživačkom novinarstvu 2016.

Albanska istraživačka novinarka Lindita Çela i bjeloruski istraživački novinar Artsiom Harbatsevich dobitnici su CEI (The Central European Initiative) i SEEMO (The South East Europe Media Organisation) nagrade za iznimna postignuća u istraživačkom novinarstvu.

17.11.2016.

Španjolsko Vijeće za transparentnost potvrdilo da je dnevni red sastanaka Vlade javna informacija

Španjolsko Vijeće za transparentnost utvrdilo je da je dnevni red sastanaka Vlade informacija koja treba biti dostupna kontroli javnosti u skladu s obavezama iz španjolskog Zakona o transparentnosti.

16.11.2016.

The Economist: Smanjuju se medijske slobode na Balkanu

Velik broj elektroničkih medija iz bivše Jugoslavije našlo se pod prijetnjom ili sami prijete. Prije dva desetljeća, kad je Zapad počeo marljivo obnavljati ratom razorenu Bosnu i Hercegovinu, poboljšanje stanja u kojem su bili lokalni mediji na Balkanu – koji su često zakuhavali mržnju – bilo je prvo na popisu. No dvadeset godina kasnije, rezultati su razočaravajući, piše The Economist

11.11.2016.

Konferencija IFJ-a “Pretvorimo riječi u djela” u borbi protiv nasilja nad novinarima

Prema statistici IFJ-a, 66 novinara i medijskih djelatnika izgubilo je život na zadatku od početka godine. No, IFJ upozorava da se ti zločini gotovo redovito ne kažnjavaju, te se u prosjeku istražuje samo jedno od 10 ubojstava. Povodom Međunarodnog dana nekažnjavanja zločina protiv novinara, IFJ će održati poludnevnu konferenciju 7. studenoga u Bruxellesu pod nazivom „Pretvorimo riječi u djela“.

04.11.2016.

Uhićen glavni urednik turskog oporbenog lista Cumhuriyet

Turski oporbeni dnevni list Cumhuriyet poručio je da će se "do kraja boriti za demokraciju i za slobodu", unatoč uhićenju njegovih novinara i glavnog urednika pod sumnjom za "terorističku" djelatnost.

01.11.2016.

Odbačene optužbe protiv američke novinarke koja je izvještavala o prosvjedu protiv naftovoda

Početkom tjedna, sud okruga Morton u Sjevernoj Dakoti odbacio je optužbe protiv američke novinarke i voditeljice emsije „Democracy Now!“ Amy Goodman zbog izvještavanja o prosvjedu protiv naftovoda u Dakoti. 

20.10.2016.

Novinar Roberto Saviano poručuje mafiji: 'Još uvijek sam živ'

"Kada su me u listopadu 2006. stavili pod zaštitu, upitao sam ih koliko dugo će to trajati. Policajac mi je odgovorio kako vjeruje da će to potrajati nekoliko dana", prisjeća se talijanski novinar i autor knjige "Gomora" Roberto Saviano, koji već 10 godina živi pod policijskom zaštitom, za talijansku La Repubblicu. 

18.10.2016.

Tisuće Mađara prosvjedovalo protiv gušenja medijskih sloboda

Nekoliko tisuća Mađara okupilo se u nedjelju u Budimpešti na prosvjedu protiv gušenja medijskih sloboda u zemlji.

17.10.2016.

Zabrinjavajuća studija o slobodi medija i pluralizmu u 7 europskih zemalja

Nedavno objavljena studija „Komparativna analiza slobode medija i pluralizma u članicama EU“, analiza istraživanja provedenog u Bugarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj, pokazuje da je pluralizam u svim tim zemljama u vrlo lošem stanju te da ga prati snažno uplitanje države u medije ili čvrste ekonomske veze politike i medija.

12.10.2016.