Aktualno

Aktualno - regija i svijet

U Skopju pretučeni novinari

Tijekom jučerašnjih prosvjeda u Skopju napadnuto je i povrijeđeno dvoje novinara lokalnog portala A1 javljaju makedonski mediji.

01.03.2017.

CrossCheck: francuski i međunarodni mediji udružili snage protiv dezinformacija

Trideset i sedam francuskih i međunarodnih medija, uz podršku Googlea i međunarodne medijske mreže First Draft, pokrenuli su "CrossCheck", zajedničku platformu za utvrđivanje činjenica kako bi se razotkrile lažne informacije koje bi mogle utjecati na francuske predsjedničke izbore ovog proljeća.

01.03.2017.

Trump ne želi doći na godišnju večeru dopisnika Bijele kuće

Američki predsjednik Donald Trump najavio je u subotu da neće prisustvovati tradicionalnoj godišnjoj večeri udruženja dopisnika Bijele kuće koja uz novinare i izvjestitelje okuplja i brojne druge poznate osobe.

26.02.2017.

Koalicija za medijsku slobodu poziva OESS da bez odgađanja postavi novog povjerenika za slobodu medija

Povjerenik za slobodu medija, neovisne institucije OESS-a, ima jedinstven mandat da brani i promiče medijske slobode u svih 57 država organizacije. Sadašnjoj povjerenici Dunji Mijatović iz BiH mandat će prestati 10. ožujka 2017., no do danas nije bilo naznaka o njenom nasljedniku.

21.02.2017.

Donald Trump napao medije i zviždače

Američki predsjednik Donald Trump održao je svoju prvu samostalnu konferenciju za medije na kojoj je žestoko kritizirao ugledne medijske kuće, optuživši ih za širenje lažnih vijesti o njemu i njegovoj administraciji. U posljednjih nekoliko tjedana Trump je u više navrata izbjegao osjetljiva novinarska pitanja, dajući riječ isključivo onim novinarima koji su mu skloni, čime uvodi praksu otvorene diskriminacije medija.

16.02.2017.

Velika Britanija: udar na novinare i zviždače

Usvoji li se novi zakon o službenoj tajni, koji špijunažu definira kao „pribavljanje i prenošenje osjetljivih informacija“, zviždači i novinari u Velikoj Britaniji mogli bi se suočiti i s dugogodišnjim zatvorskim kaznama, upozorava britanski Nacionalni sindikat novinara.

14.02.2017.

Traži se potpora EU javnim servisima na Balkanu

Europska federacija novinara i Europska unija radiotelevizija održali su seriju sastanaka s članovima Europskog parlamenta o hitnoj potrebi da se pruži potpora javnim medijskim servisima i neovisnom novinarstvu u zemljama zapadnog Balkana koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

06.02.2017.

Facebook u Francuskoj pokrenuo inicijativu protiv lažnih vijesti

Nakon Sjedinjenih Država i Njemačke, društvena mreža Facebook pokrenula je inicijativu za borbu protiv lažnih vijesti uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj.

06.02.2017.

Expertalia: inovativni medijski alat za raznovrsnost izvora

Belgijsko udruženje novinara (AJP) objavilo je platformu Expertalia, online sustav koji novinarima osigurava kontakt s više od 300 stručnjaka iz raznih područja.

01.02.2017.

Zabrinjavajuć odnos Donalda Trumpa prema medijima

Samo dan nakon Trumpovog govora o „ratu s medijima“ njegov je savjetnik Stephen K. Bannon zaoštrio napad i rekao da su rezultati izbora „ponizili“ medije te ih ponovo opisao kao „stranku opozicije“ vladajućoj administraciji. 

27.01.2017.