Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Osnivač Wikipedije u borbi protiv lažnih vijesti

Jimmy Wales, suosnivač Wikipedije, osnovao je novu publikaciju Wikitribune u cilju borbe protiv lažnih vijesti, povezujući profesionalne novinare s volonterima i donatorima.

02.05.2017.

IFJ: sindikati moraju biti predvodnici bitke za pristojne radne uvjete novinara i kvalitetne medije

Pozivajući se na globalno istraživanje koje pokazuje da su radnici organizirani u sindikalne organizacije u prosjeku bolje plaćeni, da rade u boljim uvjetima i da uživaju bolju zdravstvenu zaštitu, sigurnost i socijalna prava, IFJ povodom Međunarodnog praznika rada pledira na novinarske organizacije da izgrade jače i snažnije sindikate.  

01.05.2017.

Freedom House: Sloboda medija pala je na najnižu razinu u zadnjih 13 godina

Samo 13 posto svjetske populacije živi u zemljama sa slobodnim medijima, objavila je američka organizacija Freedom House u svom globalnom izvješću o slobodi medija u 2016. godini. Hrvatska je svrstana u kategoriju zemalja s djelomično slobodnim medijima i bilježi neznatan napredak u odnosu na godinu ranije. 

28.04.2017.

Program zaštite novinara Europskog centra za tisak i slobodu medija

Program Europskog centra za tisak i slobodu medija (ECPMF) nudi novinarima koji su izloženi prijetnjama sigurno okruženje za odmor, oporavak i nastavak rada. Rok za prijave je 12. svibnja 2017.

20.04.2017.

Direktiva o autorskim pravima: EFJ traži da Google i Facebook plaćaju sadržaj na kojem profitiraju

EFJ amandmanima na predloženu direktivu želi stati na kraj nepovoljnim ugovorima, manjku transparentnosti i lošoj pregovaračkoj poziciji autora. Također, želi se urediti područje prenošenja autorskih djela, spriječiti široko tumačenje "iznimaka" te ujednačiti novčane naknade izdavača i autora.

13.04.2017.

Orbanov utjecaj na medije sve jači

Medijima u Orbanovoj Mađarskoj sve je teže biti neovisnima, što dokazuju primjeri nekoć liberalnog tjednika koji sada objavljuje protueuropske pamflete, bivšeg uglednog informativnog portala koji je postao produžena ruka vlade i gašenje jednog velikog dnevnog lista.

12.04.2017.

Ruski parlament podržao istragu o američkim medijima

Donji dom ruskog parlamenta Državna duma odobrio je prijedlog da se pokrene istraga o američkim medijskim organizacijama koje djeluju u Rusiji, objavljeno je na njihovoj internetskoj stranici u petak navečer.

18.03.2017.

LuxLeaks: Novinar oslobođen, zviždačima smanjene kazne

Sud u Luxembourgu 15. ožujka 2017. umanjio je kazne za dvojicu zviždača upletenih u tzv. aferu LuxLeaks. Antoine Deltour je osuđen na šest mjeseci uvjetno te na 1500 eura novčane kazne, a Raphael Halet na novčanu kaznu od 1000 eura. Novinar Edouard Perrin je oslobođen krivnje.

17.03.2017.

Organizacije za zaštitu slobode medija osnivaju portal za monitoring kršenja medijskih sloboda u SAD-u

Koalicija organizacija za zaštitu medijskih sloboda, među kojima su Committee to Protect Journalists, Freedom of the Press Foundation, Reporters Committee for the Freedom of the Press, Knight First Amendment Institute sa Sveučilišta u Columbiji i Index on Censorship, pokrenut će portal na kojem će pratiti sva kršenja medijskih sloboda u SAD-u.

15.03.2017.

Istekao mandat povjerenici OESS-a za slobodu medija Dunji Mijatović

Dunji Mijatović ovoga je tjedna istekao mandat povjerenice OESS-a za slobodu medija, kojeg je obnašala sedam godina. Mijatović je na prezentaciji svog završnog izvještaja Vijeću OESS-a održala govor, osvrnula se na sedam godina rada u Uredu te naglasila potrebu za pojačanom političkom podrškom njegovom radu. 

12.03.2017.