Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Konferencija OESS-a o slobodi medija u nasilnom okruženju

Ured OESS-a za slobodu medija održat će 19. i 20. lipnja konferenciju na kojoj će raspravljati o prijetnjama medijskim slobodama i slobodi izražavanja u regiji koju pokriva OESS, posebno u onim njenim dijelovima koji su zahvaćeni sukobima i krizom. Na konferenciji će sudjelovati i predsjednik HND-a Saša Leković koji će govoriti na panelu o sigurnosti novinara.

16.06.2017.

Medijsko predstavljanje i političke kampanje šire neprijateljstvo prema muslimanima

Više od 30 sudionika iz cijele Europe (Njemačke, Velike Britanije, Italije, Austrije, Slovenije, Grčke, Finske, Irske, Hrvatske, Malte, Mađarske, Danske, Češke, Srbije, Bosne i Hercegovina i Norveške), ali i Afganistana, Alžira, Sirije i Pakistana pridružilo se drugoj medijskoj radionici koju je organizirao CMFE, na Sveučilištu Warmia i Mazury, u poljskom gradu Olsztynu od 7. do 9. lipnja.

15.06.2017.

Direktiva o zaštiti zviždača uskoro bi mogla ugledati svjetlo dana

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je da će europska direktiva o zaštiti zviždača biti gotova za nekoliko mjeseci, što će biti jedan od važnih koraka u zaštiti zviždača na europskoj razini.

08.06.2017.

Al Jazeeri prijeti ukidanje

Posljedica prekidanja diplomatskih odnosa više arapskih zemalja s Katarom moglo bi biti zatvaranje Al Jazeere. Pet arapskih zemalja (Egipat, Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein) prekinulo je diplomatske odnose sa Katarom zbog navodne podrške ekstremističkim grupama

08.06.2017.

Michael Moore pokrenuo "TrumpiLeaks"

Slavni američki filmaš i liberalni aktivist Michael Moore u utorak je pokrenuo web stranicu nazvanu "TrumpiLeaks" kako bi zviždačima omogućio siguran kanal za prosljeđivanje informacija o američkom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovoj administraciji.

07.06.2017.

Hitno istražiti napade na novinare u Beogradu

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova najoštrije osuđuje fizičke i verbalne napade na novinare koji su se dogodili 31. svibnja u Beogradu.

03.06.2017.

Ubijen vozač, a ranjena četiri novinara BBC-ja

Afganistanski vozač BBC-ja je ubijen, a još četiri novinara BBC-ja ranjena su u napadu kamionom-bombom koji je u srijedu potresao diplomatsku četvrt u Kabulu pri čemu je poginulo najmanje 80 osoba, javlja BBC.

31.05.2017.

Turski dnevni list objavio prazno izdanje zbog uhićenja dvoje novinara

Sozcu, turska dnevna novina s velikom nakladom, objavila je potpuno prazno izdanje zbog uhićenja svoja dva novinara u policijskim racijama.

20.05.2017.

Švedska obustavlja istragu protiv Assangea

Švedsko tužiteljstvo objavilo je da obustavlja krivično gonjenje za silovanje protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, zaključivši sudsku sagu koja je trajala od 2010. no Britanija je odmah nakon toga objavila kako će ga uhititi ukoliko napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u kojemu boravi pet godina.

19.05.2017.

EFJ: Pronalaženje odgovora na lažne vijesti u atmosferi “postistine”

"Dok istina obuje cipele, laž proputuje pola svijeta", rekao je Mark Twain, čiji su citat iskoristili govornici kao ishodišnu točku rasprave o novinarstvu u atmosferi "postistina" na Danu razlike, koji je organizirao Centar za umjetnost (BOZAR) iz Bruxellesa povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja. na jednoj od pet panel diskusija o novinarstvu i slobodi medija bilo je riječi o širenju lažnih informacija, što je široko rasprostranjeno na svim medijskim platformama i gorući je fenomen.

04.05.2017.