Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Izrael najavio da namjerava zatvoriti ured Al Jazeere

Izrael je u nedjelju najavio da namjerava zatvoriti ured katarskog informativnog televizijskog kanala Al Jazeera kojeg vlasti optužuju za poticanje nasilja, objavilo je izraelsko ministarstvo za komunikacije. Izrael godinama optužuje Al Jazeeru za pristranost u praćenju izraelsko-palestinskog sukoba. 

07.08.2017.

"Politikini" fantomski komentatori

Piše: Goran Borković

Nakon što je devedesetih godina, u osvit i za vrijeme rata, beogradska Politika dotaknula samo dno novinarske profesije i kad se činilo da ovaj najstariji dnevni list na Balkanu ne može niže pasti, upravo kroz istu rubriku, kao i prije 30 godina, dokazala je da uvijek može biti i gore.

24.07.2017.

Studija: Njemački mediji neobjektivno izvještavali o izbjegličkoj krizi

Njemački mediji tijekom izbjegličke krize 2015. i 2016. nisu izvještavali objektivno i neutralno te nisu ispunili svoju osnovnu zadaću a to je informiranje građana, proizlazi iz studije Zaklade Otto Brenner objavljene na stranicama te, sindikatima bliske, zaklade.

22.07.2017.

Trumpov novi direktor komunikacija ima pomirljivi ton prema novinarima

Ako predsjednik Donald Trump, koji za medije kaže da šire "lažne vijesti", želi da njegovo osoblje zauzme pomirljiviji pristup prema novinarima, novi direktor komunikacija Anthony Scaramucci možda primjenjuje takav zaokret - zasad.

22.07.2017.

IPI nudi siguran kontakt za ugrožene novinare i zviždače

Međunarodni novinarski institut (IPI) pokrenuo je novu platformu za pomoć ugroženim novinarima i zviždačima.

20.07.2017.

Predstavnici javnih servisa odbacili optužbe Alternative za Njemačku

Populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) razmišlja o tužbi protiv javnih servisa ARD i ZDF zbog nezadovoljstva količinom pojavljivanja u političkim emisijama, rekao je u petak predsjednik stranke Joerg Meuthen internetskom izdanju tjednika Focus.

18.07.2017.

Turska urednica privedena zbog kritičkog osvrta na preuveličavanje važnosti puča

Turske vlasti nakratko su pritvorile urednicu regionalnih novina zbog kolumne u kojoj je kritizirala vladu zbog preuveličavanja važnosti prošlogodišnjeg pokušaja puča. Yeliz Koray, urednica novina Kocaeli Koz iz sjeverozapadne provincije Izmit, uhićena je u svome domu kasno u subotu, objavio je taj medij.

18.07.2017.

Novinarska mreža: Napadi na novinare postali su svakodnevica

Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara s prostora bivše Jugoslavije, reagirala je na sve učestalije napade na novinare u regiji. Direktan povod bila je provala u stan beogradske istraživačke novinarke Dragane Pećo, ali i prijetnje smrću novinarima iz Banja Luke i Sarajeva Draganu Bursaću i Eldinu Hadžoviću. Od nadležnih državnih tijela zahtijevaju da one koji napadaju novinare i prijete im – napokon suoče s pravdom.

10.07.2017.

Regionalna platforma: Oštro osuđujemo govor mržnje i prijetnje smrću novinarima N1

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje pozive na nasilje i govor mržnje prema Adisi Imamović, novinarki i reporterki televizije N1 i Amiru Zukiću, uredniku programa televizije, koji su objavljeni na Facebook stranici BOŠNJACI, koja se dovodi u vezu sa portalom Bošnjaci.net.

02.07.2017.

Preminula francuska novinarka ranjena u Mosulu

Novinarka Veronique Robert, ranjena u ponedjeljak u eksploziji mine u Mosulu u Iraku gdje je radila reportažu za emisiju francuske televizije, preminula je od posljedica ranjavanja, objavila je u subotu France Televisions.

25.06.2017.