Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Novi predstavnik OESS-a za slobodu medija gradi koaliciju za obranu medijskih sloboda

Koalicija novinarskih organizacija, organizacija koje se bave slobodom medija i međuvladine institucije okupila se jučer u Bruxellesu na inicijativu Harlema Désira, novoimenovanog predstavnika OESS-a za slobodu medija i Europske federacije novinara (EFJ) da bi raspravljala o teškoćama i novim idejama za suradnju u području zaštite medijskih sloboda u Europi.

06.09.2017.

Ruska novinarka uhićena u Kijevu

Ukrajinske službe sigurnosti uhitile su novinarku ruske državne televizije Pervij Kanal i izbacit će ju iz zemlje nakon reportaže ocijenjene pretjerano kritičnom.

30.08.2017.

Novinarska udruženja iz regije osuđuju tri najnovija napada na novinare

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje napade i prijetnje upućene novinarima posljednjih dana u Slavonskom Brodu (Hrvatska), Skopju (Makedonija) i Partesu (Kosovo).

26.08.2017.

Nova provokativna naslovnica Charlie Hebdoa o islamu

Francuski satirički magazin Charlie Hebdo u srijedu je, nakon najnovijih terorističkih napada u Španjolskoj, ponovo uzburkao duhove provokativnom naslovnicom na račun islama koja je ocijenjena "iznimno opasnom", prenose francuski mediji.

23.08.2017.

Identificirano tijelo nestale švedske novinarke Kim Wall

Ljudski trup pronađen u danskim vodama pripada švedskoj novinarki koja je 10. kolovoza nestala nakon ukrcaja na privatnu podmornicu s čijim se konstruktorom trebala sastati, priopćila je danska policija.

23.08.2017.

Provideri gase kanadski konzervativni medij The Rebel

Konzervativna kanadska internetska stranica The Rebel (Pobunjenik) objavila je da joj je pružatelj usluga u ponedjeljak ugasio stranicu za neke korisnike diljem svijeta, zbog čega se morala osloniti na drugog providera.

22.08.2017.

Napad na novinara Parima Ollurija mora biti prioritet kosovskih institucija

Novinarska udruženja iz regije oštro osuđuju napad na kolegu Ollurija, istraživačkog novinara, i njegovu zaručnicu. Parim Olluri i njegova zaručnica napadnuti su 16. kolovoza u Prištini pri ulasku u svoj stan. Napala su ih trojica napadača s kapama na glavi, bez riječi za trajanja incidenta.

20.08.2017.

Pokrenuta stranica za praćenje napada na novinare u SAD-u

U.S. Press Freedom Tracker je stranica na kojoj se bilježe napadi, prijetnje, uhićenja i ostala kršenja medijskih sloboda u SAD-u, a osnovalo ju je više od 20 organizacija koje se bave slobodom medija. 

18.08.2017.

Trump objavio karikaturu na kojoj vlak udara CNN-ova reportera

Američki predsjednik Donald Trump postavio je na Twitteru karikaturu na kojoj vlak udara reportera CNN-a, tri dana nakon što je bijeli rasist automobilom pregazio ženu na desničarskom okupljanju.

15.08.2017.

Regionalna novinarska udruženja pozdravljaju uhićenje osobe koja je prijetila novinaru Draganu Bursaću

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje prijetnje novinaru Draganu Bursaću i pozdravlja brzu reakciju MUP-a Republike Srpske koji je uhapsio osobu koja je prijetila ovom banjalučkom novinaru.

09.08.2017.