Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Vijeće Europe zabilježilo deset slučajeva napada na novinare nakon reakcije Safe Journalists mreže

Vijeće Europe je na svojoj Platformi za sigurnost novinara od početka godine zabilježilo 23 napada na novinare i povrede njihovih prava u regionu. Od toga deset slučajeva je uvršteno nakon reakcije SafeJournalists mreže.

27.07.2022.

EFJ pozdravila reforme britanske vlade čiji je cilj borba protiv SLAPP tužbi

U Velikoj Britaniji najavljene su nove mjere za korigiranje zakonskih odredbi koje se koriste za zastrašivanje novinara i ugrožavanje slobode medija. Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se svojoj podružnici Nacionalnoj uniji novinara (NUJ) i pozdravila najavljene pakete prijedloga vlade Velike Britanije čiji je cilj  suzbijanja moćnih pojedinaca koji pokušavaju koristiti strateške tužbe protiv sudjelovanja javnosti (SLAPP) kako bi zastrašili novinare i utjecali na neovisno izvještavanje, priopćili su iz EFJ-a.

27.07.2022.

NUNS: TV Pink promovira haške optuženike koji napadaju novinare

Bivši lider radikala i haški osuđenik Vojislav Šešelj je tijekom gostovanja u emisiji „Novo jutro“ na televiziji Pink izrekao uvrede na račun novinarke Danasa Snežane Čongradin i novinara i urednika sportsko-političke Galaksije Milojka Pantića, a tom prilikom predstavio je i knjige koje je o njima napisao. Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuje  vrijeđanje  i etiketiranje novinara, kao i davanje medijskog prostora osuđenim ratnim zločincima koji vode irelevantnu političku stranku, priopćili su iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

22.07.2022.

Safe Journalists: Novinari u BiH tri mjeseca trpe prijetnje smrću

Redakcija Banjalučkog portala eTrafika od svibnja ove godine dobiva prijetnje smrću putem društvene mreže Fejsbuk od izvjesnog Siniše Goluba o kojem je portal pisao prije četiri godine, nakon što je u nezakonitoj, kućnoj ambulanti operirao psa. Prijetnje su prijavljene policiji, a predmet se trenutno nalazi u Okružnom javnom tužilaštvu u Banjaluci.

21.07.2022.

EU parlament usvojio Akt o digitalnim uslugama

Usvajanjem Akta o digitalnim uslugama (DSA) i Akta o digitalnom tržištu (DMA) od strane Europskog parlamenta utvrđuju se novi standardi odgovornosti tehnoloških kompanija na otvorenom i konkurentom tržištu, prenosi Agencija za elektroničke medije (AEM). 

20.07.2022.

Ruski neovisni TV Dožd opet u eteru i emitira iz Latvije

TV Dožd (Kiša), posljednji ruski neovisni kanal, ponovno je u eteru, više od četiri mjeseca nakon što je bio prisiljen na zatvaranje zbog načina na koji je izvješćivao o ratu u Ukrajini. Televizija Dožd nastavila je emitirati iz Latvije programe vijesti na svojem YouTube kanalu, prenosi BBC.

19.07.2022.

Safe Journalists: Novinar u Srbiji primio prijetnje smrću putem telefona

Uredniku časopisa "Drvotehnika" Dragojlu Blagojeviću u noći između 12. i 13. srpnja upućene su prijetnje smrću putem telefona. Prijetnje su uslijedile nakon izlaska srpanjskog broja časopisa u ponedjeljak.

 

15.07.2022.

Progon novinara - Bjeloruska novinarka Katsiaryna Andreeva osuđena na osam godina zatvora

Bjeloruska novinarka Katsiaryna Andreeva, dopisnica nezavisne televizije Belsat TV sa sjedištem u Poljskoj, osuđena je na osam godina zatvora zbog neosnovanih optužbi za izdaju. Europska federacija novinara (EFJ) osuđuje ovu parodiju pravde i poziva vlasti u Bjelorusiji da prestanu uznemiravati i progoniti medijske djelatnike, te da oslobode sve novinare koji su zatvoreni zbog obavljanja svog posla, priopćili su iz EFJ-a.

14.07.2022.

Safe Journalists: Narativ kosovske zastupnice prema medijima ugrožava slobodu medija

Fitore Pacolli, zastupnica vladajuće partije Lëvizja Vetëvendosje, u svom govoru u Skupštini Republike Kosovo predložila je da Skupština i Vlada poduzmu mjere prema medijima te pozvala na vladino reguliranje medija, posebno online portala. Na Kosovu je većina medija registrirana kao poduzeća u okviru Kosovske agencije za registraciju poduzeća - KBRA, dok su ostali mediji registrirani kao NVO, a njihova djelatnost je regulirana važećim zakonima i uredbama, kao i Kodeksom ponašanja Nezavisne komisije za medije i Vijeća za štampu Kosova.

 

14.07.2022.

Španjolski Benidorm oplakuje smrt novinarke iz Kerestinca

Prošlog tjedna u španjolskom gradu Benidormu u sedamdesetoj godini preminula Dragica Steiner, novinarka, antiratna aktivistica, humanitarka i feministica rođena u Kerestincu, nedaleko od Zagreba. Tamošnji mediji oprostili su od nje brojnim tekstovima u kojima su podsjetili na njezinu dugogodišnju reportersku karijeru na televiziji Canal Nou iz Valencije, 

12.07.2022.