Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Drugi napad na novinare portala Insajderi.com

Regionalna platforma za zagovaranje slobode medija i sigurnosti novinara koja predstavlja više od 7.800 članova, najoštrije osuđuje fizički napad na glavnog urednika i istraživačkog novinara portala Insajderi.com Vehbija Kajtazija, koji se dogodio u petak, 13. listopada 2017.

17.10.2017.

Europa zgrožena ubojstvom malteške novinarke

Daphne Caruana Galizia, blogerica, kolumnistica i žestoka kritičarka malteške vlade, poginula je jučer u eksploziji bombe podmetnute u njezin automobil. Europska komisija najstrože je osudila ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, a njezin sin kritizirao je maltešku vladu što je dopustila bujanje "kulture nekažnjivosti". 

17.10.2017.

Slučaj Becker: norveška novinarka obranila pravo na zaštitu izvora na Europskom sudu za ljudska prava

Narediti novinaru da oda informaciju o izvoru nije opravdano čak ni kad se sam izvor javi policiji, ishod je odluke Europskog suda za ljudska prava u slučaju kojeg je 2012. pred tim sudom pokrenula norveška novinarka Cecilija Langum Becker zbog povrede prava na zaštitu izvora. 

08.10.2017.

Facebook u borbi protiv "lažnih vijesti"

Facebook je objavio da ispituje novi "kontekstualni" izbornik (tab) pomoću kojega će korisnici moći doznati više o podrijetlu objava na toj društvenoj mreži. 

06.10.2017.

Press Emblem Campaign: Od siječnja ove godine ubijeno 68 novinara u 20 zemalja

Od siječnja ove godine ubijeno je 68 novinara i medijskih radnika u 20 zemalja, zabilježio je Press Emblem Campaign (PEC) u novom izvješću o sigurnosti novinara.

29.09.2017.

Trump se obrušio na Facebook, tvrdi da su mreže protiv njega

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je napao Facebook Inc kao "protutrumpovsku" društvenu mrežu i doveo u pitanje njezinu ulogu tijekom predsjedničke kampanje 2016., dok su u tijeku istrage o navodnoj ruskoj umiješanosti u izbore i mogućem suučesništvu predsjednikovih pomoćnika.

28.09.2017.

Novinari u Srbiji najavili borbu protiv gušenja medijskih sloboda

Srbijanske novinarske i medijske udruge, redakcije i organizacije civilnog društva najavile su u nedjelju zajedničke akcije kako bi domaćoj i međunarodnoj javnosti ukazale na gušenje medijskih sloboda i napade na neovisne novinare.

24.09.2017.

Osnivač tjednika Vranjske nakon hospitalizacije prekinuo štrajk glađu

Osnivač tjednika “Vranjske” Vukašin Obradović prekinuo je štrajk glađu nakon što je završio u bolnici, a s ovim dugogodišnjim novinarom i nekadašnjim predsjednikom Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), solidariziralo se u manje od 12 sati više od 160 novinara iz regije, među kojima i šest predsjednika novinarskih udruženja iz regije.

21.09.2017.

Osnivač tjednika "Vranjske" Vukašin Obradović počeo štrajk glađu zbog gašenja lista

Bivši predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i osnivač srbijanskog tjednika "Vranjske" Vukašin Obradović počeo je štrajk glađu nakon što je objavljeno da se tjednik gasi. Obradović se zatvorio u redakciju i počeo štrajk glađu u želji da, kako kaže, "skrene pažnju javnosti na sav besmisao borbe za slobodu medija koju je vodio proteklih 30 godina", javlja NUNS.

19.09.2017.

Doseg tekstova objavljenih na Facebooku pao za 20 posto

Prema istraživanju marketinške kompanije BuzzSumo doseg sadržaja koji medijske kuće i komercijalni brendovi objavljuju na toj društvenoj mreži pao je za više od 20 posto od siječnja 2017.

07.09.2017.