Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Organizacije civilnog društva pozvale EU da zaštiti novinare i građane koji traže informacije

Povodom ubojstva slovačkog novinara Jana Kuciaka, 61 organizacija civilnog društva iz Europe i svijeta, među kojima su Hrvatsko novinarsko društvo i GONG, pozvala je Europski parlament da podrži zaštitu prava na pristup informacijama i zaštiti korisnike toga prava.

14.03.2018.

Slovački ministar unutarnjih poslova podnio ostavku nakon ubojstva novinara

Slovački ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak objavio je u ponedjeljak da podnosi ostavku na dužnost na zahtjev oporbe, stranke u koalicijskoj vladi i prosvjednika, nakon ubojstva novinara Jana Kuciaka u veljači.

12.03.2018.

Slovački predsjednik traži rekonstrukciju vlade nakon ubojstva novinara

Slovački predsjednik izjavio je da će tražiti razgovore s političkim strankama i pozvati na sastavljanje nove vlade ili sazivanje prijevremenih izbora kako bi povratio povjerenje javnosti nakon ubojstva istraživačkog novinara koje je potreslo Slovačku.

05.03.2018.

Slovačka policija sumnja da je istraživački novinar ubijen zbog svojeg posla

Slovački istraživački novinar ubijen zajedno sa svojom djevojkom vjerojatno je izgubio život zbog svojeg posla, objavila je slovačka policija, a slučaj je šokirao tu malu srednjoeuropsku zemlju i povećao zabrinutost javnosti zbog korupcije.

26.02.2018.

Dragan Bursać: „Naša jedina i najbolja zaštita je apsolutna javnost”

Novinaru i kolumnistu Draganu Bursaću su napadi, prijetnje i uvrede na portalima i društvenim mrežama postali svakodnevnica. Profesoru filozofije i nekadašnjem mobiliziranom pripadniku Vojske Republike Srpske, a današnjem oštrom kritičaru nacionalističke retorike i politike, kulture zaborava i negiranja zločina, naročito iz „vlastite avlije“, više puta je bio uništen auto, a jedno vrijeme je bio prisiljen i napustiti Banja Luku.

08.02.2018.

Srbijanska oporba traži više medijske slobode i ostavke uprave i uredništva RTS-a

U Beogradu je u nedjelju navečer ispred zgrade Radio-televizije Srbije održan prosvjed na kojem je nekoliko oporbenih stranaka i pokreta građana zatražilo ostavke uprave i uredništva nacionalne televizije zbog političke pristranosti, više medijske slobode i poštovanje medijskih standarda, te profesionalan i ravnopravan tretman različitih opcija i mišljenja na političkoj sceni.

05.02.2018.

Vlade europskih zemalja financiraju inovacije u medijima, a ne poslušnost

Analiza medijskih politika provedena u devet europskih zemalja u fokusu je imala uključenost vlada u medije i organizacije koje nadziru pravila i primjenu zakona. Transformacija medijskog krajolika u Europi, koja je počela već krajem prošlog stoljeća, u proteklom desetljeću se ubrzala. Nove tehnologije, novi konkurenti i novo ponašanje medija, poremetili su stari poredak i promijenili pravila igre.

01.02.2018.

SAD najavio program potpore neovisnim medijima na zapadnom Balkanu

Američka vlada će kroz fondove svoje agencije za međunarodni razvoj (USAID) provesti program potpore neovisnim medijima na području zapadnog Balkana, a za to će biti izdvojeno sedam milijuna dolara, potvrdila je u utorak u Sarajevu američka veleposanica u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack.

30.01.2018.

Zaustaviti prijetnje Draganu Janjiću

Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara koja predstavlja više od 7.800 novinara, najoštrije osuđuje ozbiljne prijetnje i poruke mržnje upućene glavnom uredniku novinske agencije Beta i potpredsjedniku Nezavisnog udruženja novinara Srbije Draganu Janjiću.

26.01.2018.

London pokreće jedinicu za borbu protiv lažnih vijesti

Velika Britanija će uspostaviti jedinicu kojom će pojačati borbu protiv takozvanih "lažnih vijesti" i pokušati spriječiti dezinformativne kampanje drugih država, otkrio je glasnogovornik premijerke Therese May. 

24.01.2018.