Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Većina Nijemaca protivi se progonu komičara Jana Boehmermanna

Dvije trećine Nijemaca protivi se odluci kancelarke Angele Merkel da dopusti tužiteljstvu pokretanje kaznenog postupka protiv njemačkog komičara koji je ismijavao turskog predsjednika Tayyipa Erdogana, objavio je njemački Bild am Sonntag.

17.04.2016.

Regionalni okrugli stol Media Observatory-a u Sarajevu: Kako sačuvati integritet novinarstva i medija?

U Sarajevu se održava regionalni okrugli stol SEE Media Observatory na temu 'Kako sačuvati integritet novinarstva i medija?', odnosno, kako učiti od pozitivnih primjera zaštite medijskog integriteta u zemljama jugoistočne Europe.  

14.04.2016.

Dan slobode medija - Difference Day 2016 u Bruxellesu

Europska federacija novinara će se priključiti svojim medijskim partnerima i neprofitnim organizacijama u proslavi Svjetskog dana slobode medija u Bruxellesu 3. svibnja u Umjetničkom centru. Dan će započeti izlaganjem Günthera Oettingera iz Europske komisije, koji će naglasiti europsku odlučnost u pružanju snažne potpore slobodi govora.

13.04.2016.

Niz slučajeva kršenja medijskih i novinarskih sloboda u Srbiji uoči izbora

Prva četvrtina 2016. je, osim “uobičajenih” prijetnji i medisjkih kampanja protiv kritike Vlade, obilježena policijskim ispitivanjem reportera koji je upozorio javnost na neispravnu vodu za piće i navodnim praćenjem novinara, stoji u izvješću Fondacije Slavko Ćuruvija.

12.04.2016.

Kako je 370 novinara iz 80 zemalja omogućilo „Panama Papers“

Uri Blau, izraelski novinar koji je radio na „Panama Papersu“, opisuje tehnologiju i uzajamno povjerenje koje je omogućilo pojavu tih dokumenata.

10.04.2016.

Islandski premijer dao ostavku nakon što se otkrilo da je skrivao milijune dolara

Islandski premijer Sigmundur Gunnlaugsson podnio je u utorak ostavku i postao prva velika žrtva “Panamskih dokumenata” koji su otkrili goleme razmjere skrivanja novca u poreznim oazama.

08.04.2016.

Kako smo analizirali 11,5 milijuna dokumenata „Panama Papersa“

Najveće curenje informacija u povijesti povezalo je više od 70 bivših i sadašnjih svjetskih lidera u istoj shemi izbjegavanja plaćanja poreza kojom su bilijuni funti kanalizirani na off-shore račune. Ovo je priča o tome kako su ti podaci analizirani.

06.04.2016.

Ece Temelkuran: 'Život pod pritiskom u Turskoj je način života'

Turska novinarka i književnica Ece Temelkuran je bila u Ženevi kao član žirija za dokumentarce na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu i forumu o ljudskim pravima (FIFDH). Radila je redovno za nacionalne dnevne listove Cumhuriyet i Milliyet, a sada piše za Guardian i CNN Turska. Njeni su tekstovi i mišljenja u obranu žena, političkih zatvorenika i Kurda i Armenaca požnjela brojne nagrade, među inim i Nagradu PEP-a za mir 2001. Ece Tumulkuran je za Press Emblem Campaign iznijela svoje mišljenje o turskim medijima.

04.04.2016.

Rusija: novinar izboden nožem

Iskusni novinar Dmitri Tsilikin pronađen je ubijen u svom stanu u Saint Petersburgu 1 travnja. IFJ/EFJ osuđuje ubojstvo i zahtijeva od ruskih vlasti hitnu istragu.

04.04.2016.

Suđenje dvojici turskih novinara nastavljeno iza zatvorenih vrata

Suđenje dvojici turskih novinara optuženih za špijunažu i pokušaj državnog udara u predmetu kojeg se smatra testom za slobodu tiska u Turskoj, nastavljeno je iza zatvorenih vrata pred sudom u Istanbulu.

01.04.2016.