Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Oslobođena tri španjolska novinara oteta u Siriji

Tri oslobođena španjolska novinara, koje su više od deset mjeseci držali pripadnici Al-Kaide u Siriji, vratili su se u nedjelju u svoju zemlju.

09.05.2016.

Koalicija novinara i novinarskih organizacija naglašava važnost obrane slobode medija

Kao što je istaknuto u nedavno objavljenom „Indeksu slobode medija“, koji su izdali Reporteri bez granica, uznemirujući pad slobode medija primijećen je u čitavom svijetu. Stoga je važnije no ikada razvijati svijest o prijetnjama slobodi izražavanja i informiranja.

08.05.2016.

Turski novinar Can Dundar preživio oružani napad

Ugledni turski novinar Can Dundar, glavni urednik dnevnog lista Cumhuriyet, napadnut je jučer vatrenim oružjem ispred suda u Istanbulu, gdje zajedno s kolegom novinarom odgovara u procesu vezanom uz pisanje o navodnoj dostavi oružja sirijskim pobunjenicima, u kojemu su optuženi za otkrivanje državne tajne.

 

07.05.2016.

Britanski list The New Day gasi se nakon samo dva mjeseca

The New Day, prvi novi nacionalni dnevni list u Velikoj Britaniji u zadnjih 30 godina kojim se željelo dokazati da tiskani mediji mogu opstati u internetskom dobu, gasi se zbog slabe prodaje, izvijestila je izdavačka kuća Trinity Mirror koja ga je pokrenula. 

05.05.2016.

Turski novinari osuđeni na dvije godine zatvora zbog karikature iz Charliea Hebdoa

Dvojica turskih novinara osuđena su na dvije godine zatvora zbog toga što su u svom listu prenijeli karikaturu proroka Muhameda iz francuskog satiričkog časopisa Charlie Hebdo.

28.04.2016.

Turska optužuje BBC za "terorističku propagandu"

Turska je osudila BBC zbog intervjua sa čelnikom zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) Cemila Bayika nazvavši ga neizravnom potporom "terorističkoj propagandi".

25.04.2016.

Turska uhitila nizozemsku novinarku zbog tweetova o Erdoganu

Turska policija uhitila je nizozemsku novinarku turskog podrijetla Ebru Umaru zbog "nekoliko tweetova o turskom predsjedniku Tayyipu Erdoganu", priopćilo je nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova.

 

24.04.2016.

EFJ: Turska onemogućava rad stranim novinarima

Europska novinarska federacija osuđuje zabranu ulaska ruskom novinaru Turalu Kerimovu, ravnatelju turskog ureda agencije Sputnik, kojeg je na granici zaustavio carinik jer su vlasti novinara označile kao „personu non grata“. Turske su mu vlasti zaplijenile i novinarsku iskaznicu i dozvolu boravka prije vraćanja u Rusiju.

21.04.2016.

Makedonija: Policija prebila pet novinara

Makedonska policija ozbiljno je ozlijedila novinara i čeriti fotoreportera prošloga tjedna u glavnom gradu Skopju dok su slali izvještaje o protudržavnim prosvjedima, javlja SSNM, makedonska članica IFJ-a i EFJ-a.

19.04.2016.

The New York Times dobio Pulitzera za vanjskopolitičko, a The Washington Post za unutarnjepolitičko izvješćivanje

The New York Times dobio je ovogodišnju Pulitzerovu nagradu za vanjskopolitičko izvješćivanje o nasilju nad afganistanskim ženama, The Washington Post za unutarnjopolitičko izvješćivanje o policijskom nasilju dok je nagradu za službu javnosti dobila agencija Associated Press za izvješće o iskorištavanju radnika u industriji morske hrane, objavio je Pulitzerov odbor.

18.04.2016.