Aktualno

Aktualno - regija i svijet

SafeJournalists: Nove prijetnje srpskoj novinarki Tatalović

U posljednjem incidentu u Srbiji, novinarka TV N1 Žaklina Tatalović ponovo je na meti. Direktne i indirektne prijetnje poslane su u direktnoj poruci Tatalovićevoj na Instagramu.

13.11.2020.

Australski mediji na sudu zbog izvještavanja o slučaju kardinala Pella

Istaknuti australski novinari i medijske organizacije u ponedjeljak izlaze pred sud zbog objave dijelova optužnice protiv kardinala Georgea Pella 2018. godine. 

09.11.2020.

SafeJournalists: 2. novembar – Podsjetnik i upozorenje državama Zapadnog Balkana

Dok se ne riješe i sankcioniraju sva ubojstva, fizički napadi i prijetnje smrću novinarima, 2. studeni će podsjećati na visoke cijene koje plaćaju novinari radeći u interesu građana.

02.11.2020.

SafeJournalists: Detonacija ispred kuće albanskog novinara

Eksplozivna naprava aktivirana je na kapiji albanskog novinara Eldiona Ndreke dok su njegovi roditelji, supruga i dvije kćeri bili kod kuće. Srećom nitko nije povrijeđen.

 

31.10.2020.

Slovenski urednici medija u pismu javnosti upozorili na pritiske vladajućih

Urednici vodećih slovenskih medija u srijedu su, u otvorenom pismu upućenom domaćoj javnosti, istaknuli da neće dopustiti uplitanje u nezavisnost svog izvještavanja unatoč pokušajima politike da ih se prikaže kao prenositelje lažnih vijesti u doba pandemije koronavirusa.

28.10.2020.

Novinske agencije ključne u razmjeni informacija o pandemiji

Europska udruga novinskih agencija (EANA) zaključila je na svojoj prvoj internetskoj konferenciji da je pandemija koronavirusa pokazala da one imaju ključnu ulogu u međunarodnoj razmjeni informacija.

27.10.2020.

SafeJournalists: Kosovski novinar Shkumbin Kajtazi opet na meti napada

Po drugi put za četiri mjeseca Shkumbin Kajtazi je na meti napada: ovog puta je u njegov automobil pucano kroz polomljen prozor i napravljene su rupe na prednjim i zadnjim sjedištima.

20.10.2020.

SafeJournalists: Prijetili ekipi televizije N1 u Hrvatskoj

Verbalni napad na ekipu TV N1 i njihovog sugovornika dogodio se neposredno prije izravnog prijenosa i snimljen je. Osim verbalnog napada, jedan od počinitelja je svom dobermanu naredio "sjedi i čekaj napad" čime je dodatno zastrašio medijsku ekipu.

18.10.2020.

Tri godine nakon atentata, još nema pravde za Daphne Caruana Galizia

Dana 16. listopada 2017. godine na Malti je počinjen atentat na novinarku Daphne Caruana Galizia. Tri godine kasnije Europska federacija novinara (EFJ), ali i 19 međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja i borbu protiv korupcije te novinarskih organizacija, još jednom zahtijevaju da se odgovorni za ovaj gnusni napad kazne.

16.10.2020.

EUROPSKI PARLAMENT POKREĆE NAGRADU DAPHNE CARUANA GALIZIA ZA NOVINARSTVO NA GODIŠNJICU UBOJSTVA NOVINARKE

U spomen na treću godišnjicu ubojstva malteške istraživačke novinarke DAPHNE CARUANA GALIZIA, Europski Parlament pokreće nagradu kojom će odavati priznanje novinarstvu koje odražava načela i vrijednosti Europske unije. Pokretanje nagrade obilježit će se u petak 16. listopada od 12.30 do 13 sati na Facebook stranici EP-a obraćanjem potpredsjednice Europskog parlamenta Heidi Hautala (Zeleni, Finska) i zastupnika Davida Case (EPP, Malta). Pridružit će im se sin ubijene novinarke, Andrew Caruana Galizia uključenjem s Malte, priopćili su iz Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

15.10.2020.