Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Represija nad novinarima u Rusiji: Sud u Moskvi ukinuo novinarski sindikat

Moskovski gradski sud raspustio je danas Sindikat novinara i medijskih djelatnika (JMWU), neovisnu reprezentativnu organizaciju novinara i medijskih radnika u Rusiji. Europska federacija novinara (EFJ) i Međunarodna federacija novinara (IFJ) oštro osuđuju ovo nelegitimno političko suđenje, temeljeno na lažnim optužbama. IFJ i EFJ će nastaviti podržavati svoju podružnicu JMWU, priopćili su iz EFJ-a. 

15.09.2022.

BHRT na rubu opstanka zbog opstrukcija RTV dvaju entiteta

Državna, Bosanskohercegovačka radiotelevizija (BHRT) dovedena je na rub opstanka zbog nemogućnosti naplate dugovanja, koja su dosegnula iznos od 40 milijuna eura, koje prema njima imaju entitetski RTV servisi zbog neproslijeđivanja dijela pripadajuće RTV pristojbe.

09.09.2022.

Ruski novinar Safronov osuđen na 22 godine zatvora

Ruski sud u ponedjeljak je osudio bivšeg novinara Ivana Safronova na 22 godine u kažnjeničkoj koloniji, nakon što ga je proglasio krivim za veleizdaju. Safronov, bivši izvjestitelj koji je pisao o obrambenim pitanjima za novine Kommersant i Vedomosti, a potom je postao savjetnik čelnika ruske svemirske agencije, uhićen je 2020. i optužen da je odavao povjerljive informacije.

06.09.2022.

Rusija jača kontrolu nad medijima: Yandex prodaje pretraživač vijesti konkurentu VK-u

Vodeća ruska internetska tvrtka Yandex objavila je u utorak da je pristala prodati svoj pretraživač vijesti i početnu stranicu yandex.ru svom konkurentu VK-u što će vjerojatno dodatno ograničiti pristup Rusa neovisnim medijima.

23.08.2022.

EFJ: Puna potpora ukrajinskim novinarima i razvoju novinarstva

Novoizabrani Upravni odbor Europske federacije novinara (EFJ) organizirao je online sastanak s čelnicima i članovima Nacionalnog saveza novinara Ukrajine (NUJU) na kojem su razgovarali o programu potpore ukrajinskim novinarima i njegovom budućem razvoju. EFJ će svoje napore usmjeriti na osiguravanje dugoročne pomoći ukrajinskim novinarima, zaključeno je na sastanku. 

15.08.2022.

Safe Journalists: Prijetnje novinarima radio Goraždevca na Kosovu

Nakon što je 4. kolovoza na sajtu Gorazdevac.com objavljen tekst o suspenziji D.B, komandira policijske potpostaje u Goraždevcu zbog zlouporabe službenog položaja tako što je sakupljao potpise za smjenu kolege albanske nacionalnosti, sin radnice policijske postaje u Goraždevcu Momir Bulatović došao je ispred prostorija Radio Goraždevca i veoma agresivno uputio verbalne prijetnje šefu deska Radio Goraždevca Miliću Petroviću. Prijetnje su prijavljene policiji, a Odlukom državnog odvjetnika (javnog tužitelja) u Peći Momiru Bulatoviću je određen pritvor od 48 sati.

 

05.08.2022.

Progon novinara: Bjeloruska novinarka Iryna Slaunikava osuđena na pet godina zatvora

Današnja osuda novinarke Iryne Slaunikave na pet godina zatvora još je jedan primjer duboko cinične i osvetoljubive prirode bjeloruske vlade, kazao je Carlos Martinez de la Serna, programski direktor Committee to Protect Journalists (CPJ), u Madridu, komentirajući izrečenu presudu od pet godina zatvora bjeloruskoj novinarki.

04.08.2022.

SJ: Seksističke uvrede i prijetnje novinarkama u Srbiji

Nakon objavljivanja teksta na portalu Kurir.rs o navodno nelegalnom domu za stare, autorica teksta i urednica dobile su prijetnje smrću putem telefona od vlasnika tog objekta i njegovog brata. Slučaj je prijavljen policiji i Stalnoj radnoj grupi za sigurnost novinara.

 

04.08.2022.

Ovsjanikova: Svrha suđenja je zastrašiti sve ljude u Rusiji

Bivša ruska televizijska novinarka Marina Ovsjanikova kažnjena je u četvrtak s 50.000 rublji (820 američkih dolara) zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga u objavama na društvenim mrežama u kojima je osudila rusko vojno djelovanje u Ukrajini.

29.07.2022.

Matična kompanija Facebooka po prvi puta s padom prihoda i dobiti

Prihodi i dobit Facebookove matična kompanija "Meta" po prvi puta su u tromjesečnom financijskom izvještaju pali, što se pripisuje nepovoljnim valutnim odnosima i novim pravilima o zaštiti privatnosti. Prihodi Mete pali su u drugom tromjesečju oko jedan posto, na 28,8 milijardi dolara. 

28.07.2022.