Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Napad na list u Marylandu: Ubojica bio u dugotrajnom sporu s uredništvom

Muškarac koji je bio u dugotrajnom sporu s članovima uredništva lista iz Annapolisa u američkoj saveznoj državi Maryland probio je put kroz njihovu redakciju pucnjavom pri čemu je ubio najmanje petero ljudi u jednom od najsmrtonosnijih napada na neki američki medij, objavile su u petak američke vlasti.

29.06.2018.

Japanski bloger ubijen nakon konferencije o svađi na internetu

Japanskog blogera poznatog pod nadimkom Hagex ubio je u nedjelju korisnik interneta s kojim se posvađao online, pošto je održao konferenciju o svađi na internetu i kako je riješiti.

26.06.2018.

Elon Musk zabrinuo Reportere bez granica

Planovi američkog milijardera i inovatora Elona Muska da pokrene online sustav za mjerenje istinitosti medijskih sadržaja potkopava povjerenje u medije, što već radi predsjednik SAD-a Donald Trump, poručili su iz organizacije Reporteri bez granica.

24.06.2018.

Novinari i aktivisti iz Sirije i Iraka o izvještavanju i tranzicijskoj pravdi

Mediji i organizacije civilnog društva imaju važnu ulogu u post-konfliktnim procesima izgradnje mira i društva tolerancije. U takvim okolnostima novinari moraju biti odgovorniji i profesionalniji, jer medijski sadržaji koje proizvode imaju uticaj na kulturu i ponašanje građana, rečeno je na radionici o temi „Tranzicijska pravda i izvještavanje“ koja se ovaj tjedan održava u Sarajevu.

21.06.2018.

Singapur: južnokorejski novinari uhićeni zbog ulaska u rezidenciju sjevernokorejskog veleposlanika

Dvojica južnokorejskih novinara uhićena su zbog nezakonitog ulaska u rezidenciju sjevernokorejskog veleposlanika u Singapuru, izvijestila je u petak singapurska policija. Policija je izvijestila da su uhićeni novinari korejske televizije, a još dvojica muškaraca su pod istragom. 

08.06.2018.

Tjedni newsletter New York Times-a šalje samo pozitivne vijesti

New York Times je pokrenuo novi newsletter koji izdvaja samo pozitivne priče i jednom tjedno ih šalje svojim pretplatnicima. Ideja je to, kako se objašnjava, koja dolazi zbog toga što se pozitivne priče izgube u moru negativnih, sivih vijesti i sadržaja u dnevnoj produkciji.

07.06.2018.

Rusija osudila ukrajinskog novinara na 12 godina zatvora zbog špijunaže

Ruski sud osudio je u ponedjeljak ukrajinskog novinara Romana Suščenka na 12 godina zatvora nakon što je proglašen krivim po optužbi za špijuniranje za Ukrajinu, rekao je njegov odvjetnik o slučaju koji će vjerojatno dodatno pogoršati odnose između Moskve i Kijeva.

05.06.2018.

"Ubijeni" ruski novinar Babčenko živ i zdrav

Ruski novinar Arkadij Babčenko, koji je u utorak navodno likvidiran na pragu svog stana u Kijevu, živ je i zdrav a njegovo "ubojstvo" organizirale su ukrajinske tajne službe kako bi razotkrile pravu zavjeru protiv Babčenka, javlja u srijedu BBC.

30.05.2018.

Štrajk zaposlenih u Norveškoj javnoj televiziji završio pobjedom novinara

Nakon štrajka novinara Norveške javne televizije (NRK), Norveško udruženje novinara (NJ) uspjelo je postići dogovor s upravom NRK-a oko kolektivnog ugovora u toj najvećoj medijskoj kući u Norveškoj te novinarima osigurati vrlo pristojne uvjete za rad.

30.05.2018.

Dva novinara iz Sj. Karoline poginula pri padu stabla

Televizijski voditelj i snimatelj iz Sj. Karoline poginuli su kad je stablo palo na njihovo vozilo dok su izvještavali o posljedicama oluje u Polk Countyju. Voditelj vijesti na WYFF-u Mike McCormick i snimatelj Aaron Smeltzer poginuli su kad je stablo palo na njihovo terensko vozilo na autocesti, izvijestila je tv postaja.

29.05.2018.