Aktualno

Aktualno - regija i svijet

EFJ i IFJ pozivaju međunarodnu zajednicu da zaustavi nasilje prema novinarima u Turskoj

Međunarodna i Europska federacija novinara pozivaju međunarodnu i novinarsku javnost da poduzme konkretne korake protiv turskih vlasti koje krše elementarna ljudska prava, što je protiv svih međunarodnih i europskih konvencija.

22.07.2016.

Srbijanska vladajuća stranka organizirala izložbu „Necenzurirane laži“

Srbijanska Napredna stranka organizirala je bizarnu izložbu novinskih tekstova „Necenzurirane laži“, kako bi "dokumentirala nepravedne optužbe upućene Vladi" te "pokazala kako su mediji u Srbiji slobodni i lagati".

21.07.2016.

U središtu Kijeva ubijen ugledni novinar

Ugledni ruski istraživački novinar, koji je zadnjih pet godina boravio u Ukrajini i radio za on line izdanje lista Ukrayinska Pravda, ubijen je jutros u eksploziji automobila bombe u središtu glavnog grada Kijeva.

20.07.2016.

Napad na demokraciju u Turskoj: ubijen reporter i preuzeta kontrola nad medijima

Fotografa i novinara turskog dnevnika Yeni Safak Mustafu Cambaza ubili su vojnici u blizini Istambula, za vrijeme pokušaja državnog udara, dok je vojska preuzela kontrolu nad elektroničkim medijima u zemlji - državnim TRT-om, privatnim CNN-om Turska, Kanalom D te dnevnikom Hurriyet.

17.07.2016.

Turski novinari pokrenuli kampanju “Ja sam novinar“

Turski novinari i aktivisti pokrenuli su kampanju „Ja sam novinar“ koju možete podržati na #Bengazeteciyim. Podrška se odnosi na 34 novinara i medijskih radnika koji su u zatvoru, kao i na one koji su suočeni s različitim pritiscima vlasti zbog inzistiranja na pravu na slobodu izražavanja i informiranja. 

13.07.2016.

Europski parlament poziva na zaštitu zviždača

 Potaknut presudama u slučaju LuxLeaks i događajima nakon izbijanja afere Panama Papers, Europski parlament prošloga je tjedna na plenarnoj sjednici raspravljao o položaju zviždača i zaključio kako postoji potreba za boljom pravnom zaštitom zviždača na razini čitave Europske unije. U međuvremenu, Komisija razmatra ima li zakonske mogućnosti donijeti direktivu, ali tvrdi da pomaci u zaštiti zviždača nisu mogući bez čvrstog zakonskog temelja na nacionalnim razinama. 

11.07.2016.

Donesena presuda za VatiLeaks: talijanski novinari oslobođeni krivnje

Vatikanski sud donio je oslobađajuću presudu za dvojicu talijanskih novinara optuženih da su objavili dokumente o korupciji u Vatikanu u aferi VatiLeaks, zaključivši da Sveta Stolica nad njima nije imala jurisdikciju. Drugo dvoje optuženih, talijanska stručnjakinja za odnose s javnošću Francesca Chaouqui i španjolski svećenik Angel Lucio Vallejo Balda, proglašeni su krivima. 

08.07.2016.

Presude u slučaju LuxLeaks: loša poruka zviždačima

Ovoga tjedna sud u Luxembourgu donio je presude u slučaju financijskog skandala Luxembourg Leaks (LuxLeaks), kojeg je u studenom 2014. otkiro Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ). To je bio najveći skandal te vrste do objave Panama Papers. 

01.07.2016.

Uhićenje trojice urednika u Turskoj je neprihvatljivo

Europska federacija novinara i Međunarodna federacija novinara oštro osuđuju uhićenje Şebnema Korura Fincancıja, predsjednika Turske zaklade za ljudska prava, Erola Önderoğlua, novinara Bianeta i dopisnika iz Turske Reportera bez granica te Ahmeta Nesina (novinara i književnika). Oni su uhićeni zbog „terorističke propagande“, odnosno suradnje s kurdskim dnevnim listom Özgür Gündem.

21.06.2016.

Novinar pronađen mrtav u Srpskom Krsturu

Srpski novinar Luka Popov (60) pronađen je mrtav u svojoj kući u Srpskom Krsturu, a Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Vojvodine (DNV) zatražili su od nadležnih organa da hitno otkriju okolnosti tog događaja, prenose novinarska udruženja u Srbiji. 

18.06.2016.