Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Bejrut: IFJ i UNESCO pokrenuli novi kurikulum o sigurnosti novinara

Međunarodna novinarska federacija (IFJ) u suradnji s Uredom UNESCO-a u Bejrutu i Ravnateljstvom visokog školstva pri libanonskom Ministarstvu obrazovanja održali su dvodnevnu konferenciju na temu „Modeli stjecanja znanja o sigurnosti novinara na sveučilištima“.

17.02.2016.

Grčka: Novinar grubo napadnut za javnog okupljanja

Radijskog novinara su 4. veljače teško ozlijedili nepoznati azilanti dok je pratio masovno javno okupljanje u glavnom gradu Ateni. Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara pridružuju se svojoj članici atenskom Sindikatu dnevnih novina u pozivu vlastima da osude napad i smjesta otvore istragu.

08.02.2016.

SEEMO osuđuje napad u Ljubljani

SEEMO, medijska organizacija za jugoistočnu Europu, osuđuje napad na reportažno vozilo POP TV-a koji se ovog tjedna dogodio u Ljubljani.

05.02.2016.

Skupština Srbije razriješila ministra Gašića zbog seksističke izjave

Skupština Srbije jednoglasno je prihvatila vladin prijedlog o razrješenju ministra obrane Bratislava Gašića zbog seksističke izjave kojom je u prosincu prošle godine uvrijedio novinarku B92 Zlatiju Labović.

05.02.2016.

PEC poziva na trenutno oslobađanje Mohammeda Al-Qiqa, koji štrajka glađu od studenoga prošle godine

The Press Emblem Campaign (PEC) poziva na trenutno puštanje na slobodu palestinskog novinara Mohammeda Al-Qiqa, koji štrajka glađu više od dva mjeseca i „na rubu je smrti“ sudeći prema izvještajima.

04.02.2016.

IFJ: Izvješće o stanju slobode medija u Kini 2015.

Međunarodna federacija novinara izdala je osmo godišnje Izvješće o stanju slobode medija u Kini: “Kineski medijski zid: borba za slobodu”. Izvješće, predstavljeno u Klubu stranih dopisnika u Hong Kongu, pokazuje da su “propaganda, cenzura, nadzor, zastrašivanje, pritvor, brutalnosti i napadi” metode kojima i u 2015. kineske vlasti “čvrsto stežu” medije i novinare.

01.02.2016.

Njemački obračun s govorom mržnje u medijima

Njemačka je zabranila rad internetskoj platformi "Altermedia Deutschland“, jednoj od najvažnijih informativnih platformi njemačke ekstremne desnice, zbog širenja rasističkih, antisemitskih, homofobnih te anti-islamskih sadržaja.

28.01.2016.

OSCE osuđuje napad na novinare na Kosovu

Voditelj misije OSCE-a na Kosovu ambasador Jean-Claude Schlumberger i predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog jučerašnjeg napada na Gazmenda Morinu, novinara portala Veriu.info iz južnog dijela Mitrovice.

28.01.2016.

Grčki novinari u štrajku

Grčki novinari započeli su 24-satni štrajk zbog plana svoje vlade da ispita sustav socijalnog osiguranja. Štrajk su inicirali radnici iz javnih i privatnih poduzeća, kao i seljaci.

28.01.2016.

Uhićen medijski tajkun i političar Fahrudin Radončić

U BiH su djelatnici SIPA-e uhitili na području Hadžića Fahrudina Radončića, vlasnika medija i jednog od najmoćnijih poslovnih ljudi i političara u BiH. Kako se navodi razlog je pritisak na svjedoke u slučaju koji se protiv njega vodi na Kosovu.

25.01.2016.