Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Odbačene optužbe protiv američke novinarke koja je izvještavala o prosvjedu protiv naftovoda

Početkom tjedna, sud okruga Morton u Sjevernoj Dakoti odbacio je optužbe protiv američke novinarke i voditeljice emsije „Democracy Now!“ Amy Goodman zbog izvještavanja o prosvjedu protiv naftovoda u Dakoti. 

20.10.2016.

Novinar Roberto Saviano poručuje mafiji: 'Još uvijek sam živ'

"Kada su me u listopadu 2006. stavili pod zaštitu, upitao sam ih koliko dugo će to trajati. Policajac mi je odgovorio kako vjeruje da će to potrajati nekoliko dana", prisjeća se talijanski novinar i autor knjige "Gomora" Roberto Saviano, koji već 10 godina živi pod policijskom zaštitom, za talijansku La Repubblicu. 

18.10.2016.

Tisuće Mađara prosvjedovalo protiv gušenja medijskih sloboda

Nekoliko tisuća Mađara okupilo se u nedjelju u Budimpešti na prosvjedu protiv gušenja medijskih sloboda u zemlji.

17.10.2016.

Zabrinjavajuća studija o slobodi medija i pluralizmu u 7 europskih zemalja

Nedavno objavljena studija „Komparativna analiza slobode medija i pluralizma u članicama EU“, analiza istraživanja provedenog u Bugarskoj, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Mađarskoj i Poljskoj, pokazuje da je pluralizam u svim tim zemljama u vrlo lošem stanju te da ga prati snažno uplitanje države u medije ili čvrste ekonomske veze politike i medija.

12.10.2016.

Ugašen mađarski opozicijski dnevnik

Mađari su u subotu ostali zaprepašteni kad su otkrili da je Népszabadság – političke novine s najvećom tiražom u toj zemlji – prestao izlaziti. Te se novine s tiražom od 38.000 prodanih primjeraka dnevno više neće pojavljivati u tiskanom izdanju, nestala je njihova bogata on-line arhiva i dinamična web stranica, novinari i ostali zaposleni ostali su ispred svojih zaključanih ureda, otkazane su njihove e-mail adrese, a budućnost sad izgleda mnogo tmurnija za ono malo preostalih neovisnih medija u Mađarskoj. Urednici i novinari Népszabadsága – našavši se odjednom nezaposleni – ono što se dogodilo nazivaju pučem i to s dobrim razlozima.

10.10.2016.

WikiLeaks će objaviti još milijun dokumenata do kraja godine

Julian Assange obećava objaviti milijun dokumanata povezanih s izborima u Sad-a, no opovrgava da želi time naštetiti Hillary Clinton.

09.10.2016.

Bivšem slovenskom premijeru Janezu Janši sudit će se zbog vrijeđanja novinarki

Bivši slovenski premijer i oporbeni čelnik Janez Janša morat će pred sudom odgovarati u kaznenom postupku koji su protiv njega zbog uvrede časti i dobrog imena pokrenule dvije novinarke, odlučio je okružni sud u Celju.

01.10.2016.

BahamaLeaks: bivša povjerenica Europske komisije u vrijeme mandata bila na čelu offshore tvrtke na Bahamima

Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) otkrio je dokumente koji povezuju imena političara s više od 175.000 bahamskih kompanija registriranih između 1990. i 2016., među kojima je i bivša povjerenica i potpredsjednica Europske komsije Neelie Kroes.

23.09.2016.

Međunarodna podrška novinarima iz Vojvodine nakon jezivih prijetnji smrću

Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Makedonije, Udruženje/udruga BH novinari, Udruženje novinara Kosova, Sindikat medija Crne Gore i Nezavisno udruženje novinara Srbije najoštrije osuđuju brutalne prijetnje smrću Nedimu Sejdinoviću, predsjedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) i Dinku Gruhonjiću, programskom direktoru NDNV –a.

18.09.2016.

Čelnicima Nezavisnog društva novinara Vojvodine upućene jezive prijetnje smrću

Predsjedniku Nezavisnog društva novinara Vojvodine Nedimu Sejdinoviću i programskom uredniku društva Dinku Gruhonjiću, kao i njihovim obiteljima, upućene su otvorene i jezive prijetnje smrću, priopćeno je iz NDNV. 

17.09.2016.