Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Poljska planira ograničiti pristup novinara parlamentu

Poljska planira ograničiti pristup medija parlamentu, što je izazvalo velike kritike nedržavnih medija, koji su zabrinuti zbog ograničavanja medijskih sloboda.

16.12.2016.

Broj uhićenih novinara u 2016. u porastu, prednjači Turska

Broj uhićenih i privedenih novinara u svijetu ove je godine porastao za 6 posto u odnosu na 2015., najviše zbog situacije u Turskoj, gdje se trenutno u zatvorima nalazi više od 100 novinara i medijskih suradnika, stoji u godišnjem izvještaju Reportera bez granica. 

13.12.2016.

Ušutkavanje glasnika: slobodni komunikacijski kanali pod sve većim pritiskom vlada

Internetska sloboda opada već šestu godinu, a sve se više vlada obrušava na društvene mreže i aplikacije da bi zaustavila brz protok informacija, posebno u vrijeme protuvladinih prosvjeda, pokazalo je istraživanje Freedom of the Net 2016 organizacije Freedom House.

23.11.2016.

Nizozemski novinar uhićen zbog izvještavanja o prevarama i korupciji

Međunarodna i Europska federacija novinara (IFJ i EFJ) te njihova članica udruga nizozemskih novinara (NVJ) pozivaju na trenutno puštanje na slobodu nizozemskog novinara kojem prijeti kazna od 20 mjeseci zatvora.

23.11.2016.

Većina Amerikanaca u medijima želi činjenice bez interpretacije

Većina Amerikanaca želi da im mediji u vijestima predstave činjenice bez dodatne interpretacije pokazala je anketa istraživačkog centra Pew u jeku rasprave o ulozi medija u praćenju nekonvencionalne predsjedničke kampanje Donalda Trumpa.

19.11.2016.

Albanski i bjeloruski novinari osvojili nagradu CEI SEEMO za iznimna postignuća u istraživačkom novinarstvu 2016.

Albanska istraživačka novinarka Lindita Çela i bjeloruski istraživački novinar Artsiom Harbatsevich dobitnici su CEI (The Central European Initiative) i SEEMO (The South East Europe Media Organisation) nagrade za iznimna postignuća u istraživačkom novinarstvu.

17.11.2016.

Španjolsko Vijeće za transparentnost potvrdilo da je dnevni red sastanaka Vlade javna informacija

Španjolsko Vijeće za transparentnost utvrdilo je da je dnevni red sastanaka Vlade informacija koja treba biti dostupna kontroli javnosti u skladu s obavezama iz španjolskog Zakona o transparentnosti.

16.11.2016.

The Economist: Smanjuju se medijske slobode na Balkanu

Velik broj elektroničkih medija iz bivše Jugoslavije našlo se pod prijetnjom ili sami prijete. Prije dva desetljeća, kad je Zapad počeo marljivo obnavljati ratom razorenu Bosnu i Hercegovinu, poboljšanje stanja u kojem su bili lokalni mediji na Balkanu – koji su često zakuhavali mržnju – bilo je prvo na popisu. No dvadeset godina kasnije, rezultati su razočaravajući, piše The Economist

11.11.2016.

Konferencija IFJ-a “Pretvorimo riječi u djela” u borbi protiv nasilja nad novinarima

Prema statistici IFJ-a, 66 novinara i medijskih djelatnika izgubilo je život na zadatku od početka godine. No, IFJ upozorava da se ti zločini gotovo redovito ne kažnjavaju, te se u prosjeku istražuje samo jedno od 10 ubojstava. Povodom Međunarodnog dana nekažnjavanja zločina protiv novinara, IFJ će održati poludnevnu konferenciju 7. studenoga u Bruxellesu pod nazivom „Pretvorimo riječi u djela“.

04.11.2016.

Uhićen glavni urednik turskog oporbenog lista Cumhuriyet

Turski oporbeni dnevni list Cumhuriyet poručio je da će se "do kraja boriti za demokraciju i za slobodu", unatoč uhićenju njegovih novinara i glavnog urednika pod sumnjom za "terorističku" djelatnost.

01.11.2016.