Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Traži se potpora EU javnim servisima na Balkanu

Europska federacija novinara i Europska unija radiotelevizija održali su seriju sastanaka s članovima Europskog parlamenta o hitnoj potrebi da se pruži potpora javnim medijskim servisima i neovisnom novinarstvu u zemljama zapadnog Balkana koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

06.02.2017.

Facebook u Francuskoj pokrenuo inicijativu protiv lažnih vijesti

Nakon Sjedinjenih Država i Njemačke, društvena mreža Facebook pokrenula je inicijativu za borbu protiv lažnih vijesti uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj.

06.02.2017.

Expertalia: inovativni medijski alat za raznovrsnost izvora

Belgijsko udruženje novinara (AJP) objavilo je platformu Expertalia, online sustav koji novinarima osigurava kontakt s više od 300 stručnjaka iz raznih područja.

01.02.2017.

Zabrinjavajuć odnos Donalda Trumpa prema medijima

Samo dan nakon Trumpovog govora o „ratu s medijima“ njegov je savjetnik Stephen K. Bannon zaoštrio napad i rekao da su rezultati izbora „ponizili“ medije te ih ponovo opisao kao „stranku opozicije“ vladajućoj administraciji. 

27.01.2017.

EFJ pozdravlja rezoluciju Europskog parlamenta o "Europskom stupu socijalnih prava"

Europski parlament prošloga je tjedna usvojio rezoluciju o Europskom stupu socijalnih prava. Među ostalim, Europski parlament poziva Komisiju na predloži pravila o dostojanstvenim uvjetima rada koja će se primjenjivati na sve oblike zapošljavanja. To je jedan od glavnih zahtjeva Europske federacije novinara iznesenih nakon konzultacija o stupovima socijalnog prava, koje je potaknula Europska komisija.

23.01.2017.

Obama smanjio kaznu zviždačici WikiLeaksa Chelsei Manning

Nekoliko dana uoči primopredaje vlasti, američki predsjednik Barack Obama smanjio je zatvorsku kaznu bivšoj vojnikinji i 'krtici' WikiLeaksa Chelsea Manning, osuđenoj na 35 godina zatvora zbog odavanja tajnih informacija. Manning će biti oslobođena u svibnju ove godine, objavila je Bijela kuća.

18.01.2017.

Osuđena mađarska snimateljica koja je udarila migranta

Mađarska snimateljica koja je snimljena kako udara i podmeće nogu migrantu blizu mađarsko-srbijanske granice osuđena je na tri godine uvjetno.

16.01.2017.

Media Observatory: Javni mediji u regiji troše velike svote javnog novca i ne odolijevaju političkom pritisku

Upravljačke i nadzorne strukture javnih medijskih servisa u zemljama jugoistočne Europe biraju se pretežno po političkom ključu, što onemogućava ispunjavanje njihove javne funkcije, zaključuje Media Observatory u regionalnoj analizi javnih medija jugoistočne Europe

11.01.2017.

IFJ: U 2016. ubijeno 93 novinara

Međunarodna federacija novinara objavila je da je u 2016. godini ubijeno 93 novinara i medijskih profesionalaca, što je manje u odnosu na 2015., kada je 112 novinara izgubilo život zbog svog posla.

30.12.2016.

RSF: U 2016. manje ubijenih novinara

U 2016. u svijetu je ubijeno 57 novinara na zadatku, uglavnom u zemljama zahvaćenim ratom, što je manje nego godinu ranije, kada ih je smrtno stradalo 67, ističu Reporteri bez granica u svom godišnjem izvješću.

19.12.2016.