Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Ubijen vozač, a ranjena četiri novinara BBC-ja

Afganistanski vozač BBC-ja je ubijen, a još četiri novinara BBC-ja ranjena su u napadu kamionom-bombom koji je u srijedu potresao diplomatsku četvrt u Kabulu pri čemu je poginulo najmanje 80 osoba, javlja BBC.

31.05.2017.

Turski dnevni list objavio prazno izdanje zbog uhićenja dvoje novinara

Sozcu, turska dnevna novina s velikom nakladom, objavila je potpuno prazno izdanje zbog uhićenja svoja dva novinara u policijskim racijama.

20.05.2017.

Švedska obustavlja istragu protiv Assangea

Švedsko tužiteljstvo objavilo je da obustavlja krivično gonjenje za silovanje protiv utemeljitelja WikiLeaksa Juliana Assangea, zaključivši sudsku sagu koja je trajala od 2010. no Britanija je odmah nakon toga objavila kako će ga uhititi ukoliko napusti ekvadorsko veleposlanstvo u Londonu u kojemu boravi pet godina.

19.05.2017.

EFJ: Pronalaženje odgovora na lažne vijesti u atmosferi “postistine”

"Dok istina obuje cipele, laž proputuje pola svijeta", rekao je Mark Twain, čiji su citat iskoristili govornici kao ishodišnu točku rasprave o novinarstvu u atmosferi "postistina" na Danu razlike, koji je organizirao Centar za umjetnost (BOZAR) iz Bruxellesa povodom Svjetskog dana slobode medija, 3. svibnja. na jednoj od pet panel diskusija o novinarstvu i slobodi medija bilo je riječi o širenju lažnih informacija, što je široko rasprostranjeno na svim medijskim platformama i gorući je fenomen.

04.05.2017.

Osnivač Wikipedije u borbi protiv lažnih vijesti

Jimmy Wales, suosnivač Wikipedije, osnovao je novu publikaciju Wikitribune u cilju borbe protiv lažnih vijesti, povezujući profesionalne novinare s volonterima i donatorima.

02.05.2017.

IFJ: sindikati moraju biti predvodnici bitke za pristojne radne uvjete novinara i kvalitetne medije

Pozivajući se na globalno istraživanje koje pokazuje da su radnici organizirani u sindikalne organizacije u prosjeku bolje plaćeni, da rade u boljim uvjetima i da uživaju bolju zdravstvenu zaštitu, sigurnost i socijalna prava, IFJ povodom Međunarodnog praznika rada pledira na novinarske organizacije da izgrade jače i snažnije sindikate.  

01.05.2017.

Freedom House: Sloboda medija pala je na najnižu razinu u zadnjih 13 godina

Samo 13 posto svjetske populacije živi u zemljama sa slobodnim medijima, objavila je američka organizacija Freedom House u svom globalnom izvješću o slobodi medija u 2016. godini. Hrvatska je svrstana u kategoriju zemalja s djelomično slobodnim medijima i bilježi neznatan napredak u odnosu na godinu ranije. 

28.04.2017.

Program zaštite novinara Europskog centra za tisak i slobodu medija

Program Europskog centra za tisak i slobodu medija (ECPMF) nudi novinarima koji su izloženi prijetnjama sigurno okruženje za odmor, oporavak i nastavak rada. Rok za prijave je 12. svibnja 2017.

20.04.2017.

Direktiva o autorskim pravima: EFJ traži da Google i Facebook plaćaju sadržaj na kojem profitiraju

EFJ amandmanima na predloženu direktivu želi stati na kraj nepovoljnim ugovorima, manjku transparentnosti i lošoj pregovaračkoj poziciji autora. Također, želi se urediti područje prenošenja autorskih djela, spriječiti široko tumačenje "iznimaka" te ujednačiti novčane naknade izdavača i autora.

13.04.2017.

Orbanov utjecaj na medije sve jači

Medijima u Orbanovoj Mađarskoj sve je teže biti neovisnima, što dokazuju primjeri nekoć liberalnog tjednika koji sada objavljuje protueuropske pamflete, bivšeg uglednog informativnog portala koji je postao produžena ruka vlade i gašenje jednog velikog dnevnog lista.

12.04.2017.