Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Turska: oslobođena dvojica novinara nakon 92 dana pritvora

Europska i međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozdravljaju odluku turskog Ustavnog suda od 25. veljače kojom se proglašavaju povrijeđenima prava novinara lista Cumhurieyet Cana Dündara i Erdema Güla te se naglašava nepostojanje razloga za pritvaranje zbog nekoliko članaka. Odluka se poziva na povredu članka 19 („pravo na osobnu slobodu i sigurnost“), članka 26 (sloboda izražavanja) i članka 28 (novinarske slobode) Ustava Republike Turske.

26.02.2016.

Grčkim novinarima onemogućeno izvještavanje o policijskoj operaciji protiv izbjeglica

Makedonski sindikat novinara i list Thrace Daily prijavili su još jedan incident s grčkom TV ekipom, koja je prije dva dana izbačena iz izbjegličkog kampa u Idomeni (Grčka), iz "sigurnosnih razloga".

25.02.2016.

U Kini od idućega mjeseca zabranjeno online objavljivanje svim stranim medijima

Kina će uskoro početi sa provođenjem novog zakona koji stranim medijskim kompanijama zabranjuje postavljanje bilo kakvog online sadržaja bez prethodne dozvole Državne agencije za tisak, radio, film i televiziju (SAPRFT), prenosi Media.ba.

25.02.2016.

Sirija: Fotoreporter ubijen tijekom izvještavanja o borbama u Damasku

Sirijski freelancer fotoreporter poginuo je 19. veljače izvještavajući o borbama u Damasku, u predgađu Daraya, prenose mediji citirajući agenciju Anadoliju, za koju je radio. Međunarodna novinarska federacija (IFJ) osuđuje ubojstvo i podsjeća kako je Sirija opasna zona u kojoj sirijski novinari rade već pet godina.

24.02.2016.

Nakon 30 godina Britanija dobiva novi nacionalni dnevni list

Veliki britanski izdavač novina objavio je u ponedjeljak da će krajem mjeseca lansirati novi nacionalni dnevni list, prvi te vrste u 30 godina, čiji će se dolazak na kioske vremenski poklopiti s prestankom izlaženja tiskanog izdanja jednog od njegovih starih listova.

23.02.2016.

Bejrut: IFJ i UNESCO pokrenuli novi kurikulum o sigurnosti novinara

Međunarodna novinarska federacija (IFJ) u suradnji s Uredom UNESCO-a u Bejrutu i Ravnateljstvom visokog školstva pri libanonskom Ministarstvu obrazovanja održali su dvodnevnu konferenciju na temu „Modeli stjecanja znanja o sigurnosti novinara na sveučilištima“.

17.02.2016.

Grčka: Novinar grubo napadnut za javnog okupljanja

Radijskog novinara su 4. veljače teško ozlijedili nepoznati azilanti dok je pratio masovno javno okupljanje u glavnom gradu Ateni. Međunarodna federacija novinara i Europska federacija novinara pridružuju se svojoj članici atenskom Sindikatu dnevnih novina u pozivu vlastima da osude napad i smjesta otvore istragu.

08.02.2016.

SEEMO osuđuje napad u Ljubljani

SEEMO, medijska organizacija za jugoistočnu Europu, osuđuje napad na reportažno vozilo POP TV-a koji se ovog tjedna dogodio u Ljubljani.

05.02.2016.

Skupština Srbije razriješila ministra Gašića zbog seksističke izjave

Skupština Srbije jednoglasno je prihvatila vladin prijedlog o razrješenju ministra obrane Bratislava Gašića zbog seksističke izjave kojom je u prosincu prošle godine uvrijedio novinarku B92 Zlatiju Labović.

05.02.2016.

PEC poziva na trenutno oslobađanje Mohammeda Al-Qiqa, koji štrajka glađu od studenoga prošle godine

The Press Emblem Campaign (PEC) poziva na trenutno puštanje na slobodu palestinskog novinara Mohammeda Al-Qiqa, koji štrajka glađu više od dva mjeseca i „na rubu je smrti“ sudeći prema izvještajima.

04.02.2016.