Aktualno

Aktualno - regija i svijet

SafeJournalists: U Hrvatskoj muškarci prijetili novinarima smrću

Nezadovoljni pisanjem Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr, dvoje sredovječnih muškaraca prijetili novinarima smrću.

 

05.12.2020.

EK donijela akcijski plan za potporu oporavku medijskog i audiovizualnog sektora

Europska komisija jučer je donijela akcijski plan za potporu oporavku i transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom, a ključni su za demokraciju, kulturnu raznolikost i digitalnu autonomiju Europe. 

 

04.12.2020.

Facebook blokira dezinformacije o cjepivu protiv covida-19

Facebook je u četvrtak objavio da će blokirati lažne i znanstveno neutemeljene tvrdnje o cjepivu protiv covida-19, slijedeći primjer YouTubea koji je to učinio u listopadu.

03.12.2020.

Slovenija: Pahor pozvao na očuvanje slovenske novinske agencije STA

Slovenski predsjednik Borut Pahor založio se za opstanak slovenske novinske agencije STA ugrožene najavom slovenske vlade da će joj uskratiti financiranje u idućoj proračunskoj godini. 

02.12.2020.

Od Covid-19 u devet mjeseci umrlo čak 489 novinara

Gotovo 500 novinara umrlo je od Covid-19 u 56 zemalja u devet mjeseci, priopćila je u utorak u svom mjesečnom izvješću Press Emblem Campaign (PEC). Tijekom mjeseca studenoga, još je 47 medijskih djelatnika podleglo koronavirusu, u usporedbi s 22 poznate smrti u listopadu.

01.12.2020.

Slovenija: prijeti li Janša gašenjem rada novinske agencije?

Nema primirja u odnosima slovenskog premijera Janeza Janše i novinara koji premijera optužuju da pokušava "orbanizirati" medijski prostor i ograničiti novinarsku autonomiju, a on njih da otvoreno sotoniziraju njegovu vladu desnog centra i posredno pozivaju na nepoštivanje epidemioloških mjera.

01.12.2020.

Otvoren natječaj za Europsku novinarsku nagradu

Otvoren je natječaj za Europsku novinarsku nagradu (European Press Prize 2020.) u četiri kategorije. Europska novinarska nagrada svake godine dodjeljuje se za najviša ostvarenja i dostignuća u europskom novinarstvu, a vrijednost nagrade iznosi deset tisuća eura.

30.11.2020.

SafeJournalists: Srbija – ulaz u zgradu novinara ispisan neonacističkim simbolima i govorom mržnje

Neonacistički simboli i poruke koje sadrže govor mržnje, ispisani su sprejom na ulazna vrata zgrade novinara Dinka Gruhonjića u Novom Sadu u Srbiji.

26.11.2020.

Europski parlament, zabrinut zbog stanja, donio Rezoluciju o jačanju slobode medija u Europi

Europarlamentarci su s 553 glasa za, 54 protiv i 89 suzdržanih izglasali rezoluciju kojom se traži zaštita novinara u Europi, rješavanje problema govora mržnje, dezinformacija i razmotri uloga platformi. Parlament je duboko zabrinut zbog stanja slobode medija u EU i osuđuje nasilje, uznemiravanje i pritisak s kojima se suočavaju novinari, navodi se u priopćenju Europskog parlamenta, a prenosi portal snh.hr.

 

 

26.11.2020.

Izdavači i oglašivači u Britaniji protiv Googleove 'sigurne zone'

Skupina izdavača, oglašivača i digitalnih tvrtki podnijela je britanskom regulatoru za tržišno natjecanje žalbu protiv Googlea, tvrdeći da će novim alatima zaštite podataka dovesti u pitanje njihovo poslovanje s digitalnim oglašavanjem.

24.11.2020.