Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Braća na suđenju priznala ubojstvo malteške novinarke Daphne Caruane Galizije

Dvojica braće priznala su u petak ubojstvo malteške istraživačke novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. godine, u nevjerojatnom obratu prvog dana njihovog suđenja.  Alfred i George Degiorgio prvo su se izjasnili da nisu krivi. No nakon dulje pauze njihovi odvjetnici rekli su da su pristali priznati krivnju u zamjenu za blažu kaznu.

15.10.2022.

Novi napad na slobodu medija u Turskoj - Usvojen zakon kojim će širenje “dezinformacija” kažnjavati zatvorom

Kritičari i aktivisti upozoravaju da će novi zakon o medijima koji je donio turski parlament, a koji predviđa kaznu i do tri godine zatvora za širenje “lažnih informacija”, ozbiljno ograničiti slobodu govora u Turskoj. Aktivisti upozoravaju da bi ovaj zakon mogao postati jedan od najgorih mehanizama autocenzure u turskoj povijesti, posebno uoči nadolazećih izbora 2023.

14.10.2022.

Utemeljitelj WikiLeaksa Assange nominiran za nagradu Saharov

Utemeljitelj WikiLeaksa Julian Assange nominiran je za nagradu Saharov, a riječ je o priznanju koje Europska unija dodjeljuje pojedincima i grupama koji su svoj život posvetili obrani ljudskih prava i slobodi misli. Nominirani su također ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i Povjerenstvo za istinu iz Kolumbije.

12.10.2022.

Globalna akcija za oslobađanje Juliana Assangea - podrška i iz Hrvatske

U Londonu će se u subotu 8. listopada u 13 sati održati akcija u kojoj će na simbolična način formiranjem ljudskog lanca oko zgrade parlamenta suprotstaviti se izručenju Juliana Assangea, osnivača Wikileaksa. Istodobno će se pozvali američku vladu da povuče sve optužbe protiv njega. Europska i Međunarodna federacija novinara (EFJ i IFJ) pozvale su novinarske sindikate, organizacije za slobodu medija i novinare da se mobiliziraju i izraze svoju solidarnost. U organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND) i Sindikata novinara Hrvatske (SNH) akcija će biti održana i u Zagrebu, također u subotu, 8. listopada u 13 sati ispred Novinarskog doma, odakle će biti odaslana i poruka podrške. 

 

07.10.2022.

Ruska novinarka koja se usprotivila invaziji pobjegla iz kućnog pritvora

Ruska novinarka Marina Ovsjanikova koja je u prijenosu uživo prosvjedovala protiv napada na Ukrajinu u srijedu je potvrdila da je pobjegla iz kućnog pritvora u kojem je završila zbog navodnog ponovnog širenja lažnih vijesti.

05.10.2022.

Na prosvjedima protiv mobilizacije u Rusiji uhićeno 18 novinara

Preko 1.300 ljudi, uključujući 18 novinara, privedeno je u srijedu u Rusiji dok su se u 42 grada diljem zemlje održavali skupovi protiv vojne mobilizacije koju je objavio predsjednik Vladimir Putin. Europska federacija novinara (EFJ) traži oslobađanje građana koji su mirno prosvjedovali kao i novinara koji su pratili prosvjede.

23.09.2022.

Cenzura i progoni u Rusiji – Kazne za novinske kuće zbog 'lažnih' izvješća o mobilizaciji

-Pristup pouzdanim i transparentnim informacijama u ovom kritičnom trenutku je ključan, a mediji moraju imati slobodu informirati o vojnim pozivima i drugim pitanjima koja se tiče javnosti, priopćili su iz Committee to Protect Journalists (CPJ) na najavu ruskog državnog regulatora za medije Roskomnadzor da bi mediji mogli biti kažnjeni ili biti blokirani zbog širenja "lažnih informacija" o djelomičnoj mobilizaciji vojnih rezervista od strane predsjednika Vladimira Putina,

22.09.2022.

Službeno osnovana Udruga novinskih agencija Balkana i jugoistočne Europe

Udruga novinskih agencija Balkana i jugoistočne Europe (ABNA SE) službeno je osnovana u ponedjeljak u Burgasu u Bugarskoj, gotovo tri desetljeća nakon prvog neformalnog okupljanja. Na 30. Generalnoj skupštini jednoglasno je usvojen statut udruge i izabrano novo vodstvo. 

19.09.2022.

EFJ podržava EMFA-u, ali traži veću transparentnost vlasništva medija i financijskih odnosa između države i medija

Europska federacija novinara (EFJ) danas se pridružila brojnim organizacijama za zaštitu slobode medija i novinara te organizacijama za zaštitu ljudskih prava te pozdravila inicijativu Europske komisije za jačanje slobodnog i pluralističkog medijskog sustava i predanosti zaštiti novinara i uređivačke neovisnosti unutar Europske unije, što se želi postići novim Europskim zakonom o slobodi medija (EMFA). EFJ i organizacije potpisnice naglašavaju, međutim, potrebu za poboljšanjima tog akta.

16.09.2022.

Europska komisija predložila Akt o slobodi medija

Europska komisija predložila je u petak Akt o slobodi medija s ciljem zaštite pluralizma medija i neovisnosti i kako bi se spriječila pretjerana vlasnička koncentracija, osigurala transparentnost vlasništva i stabilno financiranje javnih medija, koji ne smiju postati propagandni kanali.

16.09.2022.