Aktualno

Aktualno - regija i svijet

UN osudio zatvorsku kaznu za kinesku novinarku

UN-ov ured za ljudska prava izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog četverogodišnje zatvorske kazne na koju je kineski sud osudio novinarku Zhang Zhan, poznatu po izvješćivanju o pandemiju koronavirusa u Wuhanu te je pozvao na njezino oslobađanje.

28.12.2020.

Safe Journalists: Kosovski novinar Syla napadnut usred bijela dana

Valona Sylau napao je muškarac koji je tražio od njega da se više ne pojavljuje na TV-u. Incident, koji je naizgled izazvan kritičkim pogledima Syla na kosovsku dijasporu, snimili su građani/ke koji su bili i svjedoci. Osumnjičeni se prijavio policiji i vodi se istraga.

 

24.12.2020.

SafeJournalists: Prijetnje smrću novinarima/kama Nezavisnih novina u BiH

Nakon što su dobili prijetnje smrću, glavna urednica Nezavisnih novina Sandra Gojković-Arbutina zabrinuta je da država ponovo neće uspjeti da identificira i sankcionira počinitelja.

 

19.12.2020.

SafeJournalists: Privođenje i kršenje ljudskih prava novinara/ki u Albaniji su neprihvatljivi

Dvoje novinara policija je privela dok su izvještavali s uličnih prosvjeda izazvanih policijskim ubojstvom Klodiana Raše 8. prosinca. Oboje novinara su prijavili nasilje i zlouporabu njihovih ljudskih prava od strane policajaca.

 

13.12.2020.

SafeJournalists: Zabrinutost zbog stalnih pritisaka na medije u Albaniji

Posljednjih tjedana, nekoliko slučajeva ugrozilo je neovisnost rada novinara/ki u Albaniji povećanim brojem tužbi protiv njih, posebno protiv istraživačkih novinara/ki. SLAPP (Strateške tužbe protiv učešća javnosti – tužbe koje su usmjerene na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti) postaju česte u albanskom medijskom okruženju kao mehanizam za cenzuru, zastrašivanje ili ušutkivanje neovisnih medija, istraživačkih novinara/ki i kritičara opterećujući ih sudskim troškovima dok se ne odreknu protivljenju ili kritika. Tri tužbe protiv novinara/ki u Albaniji podnijete su samo u prosincu 2020. godine, što je doprinijelo pogoršanju slobode medija.

 

12.12.2020.

Kina pritvorila djelatnicu Bloomberg Newsa

Kineske vlasti privele su kinesku državljanku koja radi za Bloomberg News u Pekingu, pod sumnjom da je ugrozila nacionalnu sigurnost, izvijestio je Bloomberg u petak. Prema izvješću, Haze Fan je viđena kako napušta stambenu zgradu u pratnji pripadnika snaga sigurnosti odjevenih u civilnu odjeću.

11.12.2020.

SafeJournalists: hrvatska novinarka na meti bivšeg vođe paravojne postrojbe i srbijanskih medija

Anja Kožul, novinarka “Novosti”, tjednika srpske nacionalne manjine koji u Hrvatskoj izdaje Srpsko narodno vijeće, je podvrgnuta kampanji blaćenja i navali uvreda osnivača srpske paravojne jedinice, njegovih sljedbenika i nekih srpskih medija. Kožul je postala meta zbog svog članka o Arnaudu Gouillonu, bivšem članu francuske ekstremno desničarske islamofobne organizacije "Identitarni blok" i novom dužnosniku kojeg je imenovala srbijanska Vlada.

 

10.12.2020.

SafeJournalists: U Hrvatskoj muškarci prijetili novinarima smrću

Nezadovoljni pisanjem Slobodne Dalmacije i portala Zadarski.hr, dvoje sredovječnih muškaraca prijetili novinarima smrću.

 

05.12.2020.

EK donijela akcijski plan za potporu oporavku medijskog i audiovizualnog sektora

Europska komisija jučer je donijela akcijski plan za potporu oporavku i transformaciji medijskog i audiovizualnog sektora koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom koronavirusom, a ključni su za demokraciju, kulturnu raznolikost i digitalnu autonomiju Europe. 

 

04.12.2020.

Facebook blokira dezinformacije o cjepivu protiv covida-19

Facebook je u četvrtak objavio da će blokirati lažne i znanstveno neutemeljene tvrdnje o cjepivu protiv covida-19, slijedeći primjer YouTubea koji je to učinio u listopadu.

03.12.2020.