Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Rusija: novinar izboden nožem

Iskusni novinar Dmitri Tsilikin pronađen je ubijen u svom stanu u Saint Petersburgu 1 travnja. IFJ/EFJ osuđuje ubojstvo i zahtijeva od ruskih vlasti hitnu istragu.

04.04.2016.

Suđenje dvojici turskih novinara nastavljeno iza zatvorenih vrata

Suđenje dvojici turskih novinara optuženih za špijunažu i pokušaj državnog udara u predmetu kojeg se smatra testom za slobodu tiska u Turskoj, nastavljeno je iza zatvorenih vrata pred sudom u Istanbulu.

01.04.2016.

Al Jazeera smanjuje broj zaposlenih kao dio plana optimizacije

Mreža Al Jazeera je najavila da će smanjiti broj zaposlenih kao dio inicijative za optimizaciju povezanu s nastupajućom transformacijom medijskog okruženja.

31.03.2016.

Naslovnica Charlie Hebdoa o terorističkim napadima u Bruxellesu

Francuski satirički tjednik Charlie Hebdo u najnovijem broju objavio je karikaturu na temu prošlotjednih terorističkih napada u Bruxellesu. Karikatura prikazuje svjetski poznatog belgijskog pjevača Stromaea kako pjeva hit "Papa ou t'es?" dok se oko njegove glave nalaze rastrgani dijelovi tijela koji govore "ovdje, ovdje i ovdje također".

30.03.2016.

Florence Hartmann odobreno prijevremeno puštanje na slobodu

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju odlučio je odmah pustiti bivšu glasnogovornicu haškog tužiteljstva Florence Hartmann na slobodu, objavio je ICTY.

29.03.2016.

Peticija za slobodu medija u Turskoj

Turske novinarske organizacije uz podršku Međunarodne i Europske federacije novinara pokrenule su veliku kampanju za slobodu medija u Turskoj. Jedan od glavnih zahtjeva peticije je obustava svakog progona novinara zbog njihovog posla i trenutno puštanje na slobodu sva 34 zatočena novinara, uključujući Cana Dündara i Erdema Güla. 

26.03.2016.

Suđenje dvojici turskih novinara iza zatvorenih vrata

Kazneni sud u Istanbulu na kojemu je jučer počelo suđenje dvojici poznatih oporbenih novinara odlučio je da će se rasprave održati iza zatvorenih vrata zbog "nacionalne sigurnosti".

26.03.2016.

Steinmeier pozdravlja produženje mandata Dunji Mijatović, predstavnici OSCE-a za slobodu medija

OSCE-ov predsjednik Ureda u Berlinu i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier pozdravlja odluku Vijeća OSCE-a da produži mandat Dunji Mijatović, predstavnici OSCE-a za slobodu medija, za još godinu dana.

25.03.2016.

BH novinari: Prosvjed povodom uhićenja Florence Hartmann

"Šokirani viiješću o hapšenju gospođe Florence Hartmann, izražavamo snažno negodovanje i prosvjed protiv ove sramotne odluke sigurnosnih službi Tribunala u Hagu", poručuju BH novinari zahtijevajući njeno hitno oslobađanje.

25.03.2016.

Novinarske udruge traže oslobađanje turskih novinara Dundara i Gula

Devet organizacija za slobodu medija pozvalo je Tursku da odbaci sve optužbe protiv dvojice novinara uoči početka suđenja za terorizam i špijunažu.

25.03.2016.