Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Trumpov novi direktor komunikacija ima pomirljivi ton prema novinarima

Ako predsjednik Donald Trump, koji za medije kaže da šire "lažne vijesti", želi da njegovo osoblje zauzme pomirljiviji pristup prema novinarima, novi direktor komunikacija Anthony Scaramucci možda primjenjuje takav zaokret - zasad.

22.07.2017.

IPI nudi siguran kontakt za ugrožene novinare i zviždače

Međunarodni novinarski institut (IPI) pokrenuo je novu platformu za pomoć ugroženim novinarima i zviždačima.

20.07.2017.

Predstavnici javnih servisa odbacili optužbe Alternative za Njemačku

Populistička stranka Alternativa za Njemačku (AfD) razmišlja o tužbi protiv javnih servisa ARD i ZDF zbog nezadovoljstva količinom pojavljivanja u političkim emisijama, rekao je u petak predsjednik stranke Joerg Meuthen internetskom izdanju tjednika Focus.

18.07.2017.

Turska urednica privedena zbog kritičkog osvrta na preuveličavanje važnosti puča

Turske vlasti nakratko su pritvorile urednicu regionalnih novina zbog kolumne u kojoj je kritizirala vladu zbog preuveličavanja važnosti prošlogodišnjeg pokušaja puča. Yeliz Koray, urednica novina Kocaeli Koz iz sjeverozapadne provincije Izmit, uhićena je u svome domu kasno u subotu, objavio je taj medij.

18.07.2017.

Novinarska mreža: Napadi na novinare postali su svakodnevica

Novinarska mreža, neformalna asocijacija novinara s prostora bivše Jugoslavije, reagirala je na sve učestalije napade na novinare u regiji. Direktan povod bila je provala u stan beogradske istraživačke novinarke Dragane Pećo, ali i prijetnje smrću novinarima iz Banja Luke i Sarajeva Draganu Bursaću i Eldinu Hadžoviću. Od nadležnih državnih tijela zahtijevaju da one koji napadaju novinare i prijete im – napokon suoče s pravdom.

10.07.2017.

Regionalna platforma: Oštro osuđujemo govor mržnje i prijetnje smrću novinarima N1

Regionalna platforma zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, oštro osuđuje pozive na nasilje i govor mržnje prema Adisi Imamović, novinarki i reporterki televizije N1 i Amiru Zukiću, uredniku programa televizije, koji su objavljeni na Facebook stranici BOŠNJACI, koja se dovodi u vezu sa portalom Bošnjaci.net.

02.07.2017.

Preminula francuska novinarka ranjena u Mosulu

Novinarka Veronique Robert, ranjena u ponedjeljak u eksploziji mine u Mosulu u Iraku gdje je radila reportažu za emisiju francuske televizije, preminula je od posljedica ranjavanja, objavila je u subotu France Televisions.

25.06.2017.

Konferencija OESS-a o slobodi medija u nasilnom okruženju

Ured OESS-a za slobodu medija održat će 19. i 20. lipnja konferenciju na kojoj će raspravljati o prijetnjama medijskim slobodama i slobodi izražavanja u regiji koju pokriva OESS, posebno u onim njenim dijelovima koji su zahvaćeni sukobima i krizom. Na konferenciji će sudjelovati i predsjednik HND-a Saša Leković koji će govoriti na panelu o sigurnosti novinara.

16.06.2017.

Medijsko predstavljanje i političke kampanje šire neprijateljstvo prema muslimanima

Više od 30 sudionika iz cijele Europe (Njemačke, Velike Britanije, Italije, Austrije, Slovenije, Grčke, Finske, Irske, Hrvatske, Malte, Mađarske, Danske, Češke, Srbije, Bosne i Hercegovina i Norveške), ali i Afganistana, Alžira, Sirije i Pakistana pridružilo se drugoj medijskoj radionici koju je organizirao CMFE, na Sveučilištu Warmia i Mazury, u poljskom gradu Olsztynu od 7. do 9. lipnja.

15.06.2017.

Direktiva o zaštiti zviždača uskoro bi mogla ugledati svjetlo dana

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker najavio je da će europska direktiva o zaštiti zviždača biti gotova za nekoliko mjeseci, što će biti jedan od važnih koraka u zaštiti zviždača na europskoj razini.

08.06.2017.