Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Novinari u Srbiji najavili borbu protiv gušenja medijskih sloboda

Srbijanske novinarske i medijske udruge, redakcije i organizacije civilnog društva najavile su u nedjelju zajedničke akcije kako bi domaćoj i međunarodnoj javnosti ukazale na gušenje medijskih sloboda i napade na neovisne novinare.

24.09.2017.

Osnivač tjednika Vranjske nakon hospitalizacije prekinuo štrajk glađu

Osnivač tjednika “Vranjske” Vukašin Obradović prekinuo je štrajk glađu nakon što je završio u bolnici, a s ovim dugogodišnjim novinarom i nekadašnjim predsjednikom Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), solidariziralo se u manje od 12 sati više od 160 novinara iz regije, među kojima i šest predsjednika novinarskih udruženja iz regije.

21.09.2017.

Osnivač tjednika "Vranjske" Vukašin Obradović počeo štrajk glađu zbog gašenja lista

Bivši predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i osnivač srbijanskog tjednika "Vranjske" Vukašin Obradović počeo je štrajk glađu nakon što je objavljeno da se tjednik gasi. Obradović se zatvorio u redakciju i počeo štrajk glađu u želji da, kako kaže, "skrene pažnju javnosti na sav besmisao borbe za slobodu medija koju je vodio proteklih 30 godina", javlja NUNS.

19.09.2017.

Doseg tekstova objavljenih na Facebooku pao za 20 posto

Prema istraživanju marketinške kompanije BuzzSumo doseg sadržaja koji medijske kuće i komercijalni brendovi objavljuju na toj društvenoj mreži pao je za više od 20 posto od siječnja 2017.

07.09.2017.

Novi predstavnik OESS-a za slobodu medija gradi koaliciju za obranu medijskih sloboda

Koalicija novinarskih organizacija, organizacija koje se bave slobodom medija i međuvladine institucije okupila se jučer u Bruxellesu na inicijativu Harlema Désira, novoimenovanog predstavnika OESS-a za slobodu medija i Europske federacije novinara (EFJ) da bi raspravljala o teškoćama i novim idejama za suradnju u području zaštite medijskih sloboda u Europi.

06.09.2017.

Ruska novinarka uhićena u Kijevu

Ukrajinske službe sigurnosti uhitile su novinarku ruske državne televizije Pervij Kanal i izbacit će ju iz zemlje nakon reportaže ocijenjene pretjerano kritičnom.

30.08.2017.

Novinarska udruženja iz regije osuđuju tri najnovija napada na novinare

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnosti novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje napade i prijetnje upućene novinarima posljednjih dana u Slavonskom Brodu (Hrvatska), Skopju (Makedonija) i Partesu (Kosovo).

26.08.2017.

Nova provokativna naslovnica Charlie Hebdoa o islamu

Francuski satirički magazin Charlie Hebdo u srijedu je, nakon najnovijih terorističkih napada u Španjolskoj, ponovo uzburkao duhove provokativnom naslovnicom na račun islama koja je ocijenjena "iznimno opasnom", prenose francuski mediji.

23.08.2017.

Identificirano tijelo nestale švedske novinarke Kim Wall

Ljudski trup pronađen u danskim vodama pripada švedskoj novinarki koja je 10. kolovoza nestala nakon ukrcaja na privatnu podmornicu s čijim se konstruktorom trebala sastati, priopćila je danska policija.

23.08.2017.

Provideri gase kanadski konzervativni medij The Rebel

Konzervativna kanadska internetska stranica The Rebel (Pobunjenik) objavila je da joj je pružatelj usluga u ponedjeljak ugasio stranicu za neke korisnike diljem svijeta, zbog čega se morala osloniti na drugog providera.

22.08.2017.