Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Nova provokativna naslovnica Charlie Hebdoa o islamu

Francuski satirički magazin Charlie Hebdo u srijedu je, nakon najnovijih terorističkih napada u Španjolskoj, ponovo uzburkao duhove provokativnom naslovnicom na račun islama koja je ocijenjena "iznimno opasnom", prenose francuski mediji.

23.08.2017.

Identificirano tijelo nestale švedske novinarke Kim Wall

Ljudski trup pronađen u danskim vodama pripada švedskoj novinarki koja je 10. kolovoza nestala nakon ukrcaja na privatnu podmornicu s čijim se konstruktorom trebala sastati, priopćila je danska policija.

23.08.2017.

Provideri gase kanadski konzervativni medij The Rebel

Konzervativna kanadska internetska stranica The Rebel (Pobunjenik) objavila je da joj je pružatelj usluga u ponedjeljak ugasio stranicu za neke korisnike diljem svijeta, zbog čega se morala osloniti na drugog providera.

22.08.2017.

Napad na novinara Parima Ollurija mora biti prioritet kosovskih institucija

Novinarska udruženja iz regije oštro osuđuju napad na kolegu Ollurija, istraživačkog novinara, i njegovu zaručnicu. Parim Olluri i njegova zaručnica napadnuti su 16. kolovoza u Prištini pri ulasku u svoj stan. Napala su ih trojica napadača s kapama na glavi, bez riječi za trajanja incidenta.

20.08.2017.

Pokrenuta stranica za praćenje napada na novinare u SAD-u

U.S. Press Freedom Tracker je stranica na kojoj se bilježe napadi, prijetnje, uhićenja i ostala kršenja medijskih sloboda u SAD-u, a osnovalo ju je više od 20 organizacija koje se bave slobodom medija. 

18.08.2017.

Trump objavio karikaturu na kojoj vlak udara CNN-ova reportera

Američki predsjednik Donald Trump postavio je na Twitteru karikaturu na kojoj vlak udara reportera CNN-a, tri dana nakon što je bijeli rasist automobilom pregazio ženu na desničarskom okupljanju.

15.08.2017.

Regionalna novinarska udruženja pozdravljaju uhićenje osobe koja je prijetila novinaru Draganu Bursaću

Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i sigurnost novinara, koja zastupa više od 7800 članova, najoštrije osuđuje prijetnje novinaru Draganu Bursaću i pozdravlja brzu reakciju MUP-a Republike Srpske koji je uhapsio osobu koja je prijetila ovom banjalučkom novinaru.

09.08.2017.

Izrael najavio da namjerava zatvoriti ured Al Jazeere

Izrael je u nedjelju najavio da namjerava zatvoriti ured katarskog informativnog televizijskog kanala Al Jazeera kojeg vlasti optužuju za poticanje nasilja, objavilo je izraelsko ministarstvo za komunikacije. Izrael godinama optužuje Al Jazeeru za pristranost u praćenju izraelsko-palestinskog sukoba. 

07.08.2017.

"Politikini" fantomski komentatori

Piše: Goran Borković

Nakon što je devedesetih godina, u osvit i za vrijeme rata, beogradska Politika dotaknula samo dno novinarske profesije i kad se činilo da ovaj najstariji dnevni list na Balkanu ne može niže pasti, upravo kroz istu rubriku, kao i prije 30 godina, dokazala je da uvijek može biti i gore.

24.07.2017.

Studija: Njemački mediji neobjektivno izvještavali o izbjegličkoj krizi

Njemački mediji tijekom izbjegličke krize 2015. i 2016. nisu izvještavali objektivno i neutralno te nisu ispunili svoju osnovnu zadaću a to je informiranje građana, proizlazi iz studije Zaklade Otto Brenner objavljene na stranicama te, sindikatima bliske, zaklade.

22.07.2017.