Aktualno

Aktualno - regija i svijet

Crna Gora: uhićeni urednici prosrpskih portala zbog objavljivanja lažne vijesti

Crnogorska policija uhitila je u nedjelju kasno navečer urednike prosrpskih portala u Crnoj Gori, in4s.net i borba.me, Gojka Raičevića i Dražena Živkovića zbog sumnje da su izvršili kaznena djela izazivanje panike i nereda, priopćeno je u ponedjeljak.

13.01.2020.

Marček priznao ubojstvo slovačkog novinara Jana Kuciaka

Bivši vojnik Miroslav Marček u ponedjeljak je priznao ubojstvo slovačkog novinara Jana Kuciaka i njegove zaručnice, zločin koji je izazvao masovne prosvjede i doveo do ostavke premijera Roberta Fica.

13.01.2020.

Future News Worldwide nudi stipendije studentima novinarstva

Studenti preddiplomskih i diplomskih studija u dobi od 18 do 25 godina koji su započeli karijeru u novinarstvu mogu se prijaviti za pohađanje intenzivnog programa medijskog usavršavanja.

10.01.2020.

Peta godišnjica napada na satirični magazin Charlie Hebdo

Peta godišnjica džihadističkog napada na francuski satirični magazin Charlie Hebdo obilježena je u utorak posebnim izdanjem tih novina u kojem su napadnuti novi oblici cenzure koje su nametnuli "gurui političke korektnosti", piše Radio France Internationale.

07.01.2020.

Facebook će zabraniti "deepfakeove", ne i parodične video snimke

Facebook će zabraniti "deepfakeove" odnosno video snimke izmijenjene pomoću umjetne inteligencije kojom su zamijenjena lica ili promijenjene riječi koje izgovara neka osoba, objavila je u utorak ta društvena mreža.

07.01.2020.

Europska federacija novinara (EFJ) upozorava na kršenje prava Juliana Assangea

Europska federacija novinara poslala je danas upozorenje Vijeću Europe platformi za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara i drugih medijskih radnika osuđujući nastavak samovoljnog pritvora i psihološkog mrcvarenja Juliana Assangea, koji se nalazi u zatvoru visokog osiguranja Belmarsh u Velikoj Britaniji. 

03.01.2020.

Zatvara se Newseum, simbol slobode medija

Na samo nekoliko koraka od američkog Kongresa, blistava građevina od stakla i čelika desetljećima je bila sjajan simbol slobode medija i izražavanja. Muzej vijesti Newseum zatvara se, međutim, 31. prosinca.

01.01.2020.

Pet smrtnih kazni za ubojstvo Khashoggija

Turska, Ujedinjeni narodi i organizacije za ljudska prava u ponedjeljak su oštro kritizirale presudu suda u Rijadu za ubojstvo novinara Jamala Khashoggija, no Sjedinjene Države smatraju je "važnim korakom" prema procesuiranju počinitelja.

23.12.2019.

Potpore za izvještavanje o demokraciji u Europi

Demokratska izvještajna organizacija nudi ograničen broj novčanih potpora za novinarska izvještavanja i dubinska istraživanja demokracije u srednjoj, istočnoj i jugoistočnoj Europi. Novinari iz tih područja mogu se prijaviti za ove potpore.

23.12.2019.

Otvorene prijave za obuku novinara u Njemačkoj

Institut za promicanje novinarskog talenta (IFP, u Njemačkoj) bit će domaćin East Courseu, trotjednom seminaru namijenjenom novinarima iz srednje i istočne Europe. Seminar će trajati od 5. do 24. srpnja 2020. u Münchenu. S obzirom da će se seminar održati na njemačkom jeziku, u programu mogu sudjelovati samo novinari koji tečno govore njemački.

23.12.2019.